Home Stiri Despre proect Search
Acest proiect este derulat cu sustinerea IREX si a Agentiei de stiri DECA-Press
2005-10-05 14:44:12 Tigari de contrabanda de zeci de mii de euro din Moldova depistate la vama Galati

Cea mai recenta captura a unui transport ilegal de tigari "Plugarul" a fost realizata de vamesii si politistii de frontiera romani la Vama "Galati Rutier", de la Giurgiulesti, situata la 10 km de Galati.

Intr-un microbuz ce venea din Republica Moldova cu un transport de 4 tone de mere, vamesii au descoperit in spatele cutiilor cu fructe 51.224 de pachete de tigari "Plugarul" si "MT", in valoare de peste 30 mii de euro.

Soferul, in varsta de 23 de ani, efectua frecvent transporturi de fructe la Piata Basarabenilor din Galati si spera ca, stiindu-se ca nu au fost probleme la verificarea transporturilor sale, vamesii si politistii galateni nu vor fi prea meticulosi in efectuarea controlului. Prins cu "marfa" in microbuz, barbatul a fost foarte transant cu vamesii, recunoscand ca a preluat tigarile de la un cunoscut, care i-a promis 2.000 de euro pentru efectuarea acestui transport. Primise 1.300 de euro la plecare, iar la Piata Basarabenilor, unde trebuia sa predea transportul de tigari, ar fi trebuit sa primeasca si restul banilor.

Soferul a fost sanctionat contraventional cu suma de 40 milioane ROL. /„Romania Libera”/

2005-10-04 17:20:02 Poitistii romani au capturat tigari de contrabanda din Moldova de circa 30 mii de euro

Politistii constanteni au capturat 120 de baxuri cu tigari netimbrate, in valoare de peste 30 mii de euro, aflate in cinci masini aflate in trafic, in zona localitatii constantene Limanu.

Seful Politiei Mangalia, comisar sef Nicolae Pescaru ca in urma controlului s-a constatat ca masinile erau pline cu tigari de contrabanda din R. Moldova, dar si cu bauturi.

In cele cinci autoturisme au fost gasite in total 120 de baxuri cu tigari in valoare de peste 30.000 euro, iar portbagajul uneia dintre masini era plin cu bauturi alcoolice. Soferii au declarat politistilor ca ar fi gasit marfa pe un camp din Limanu, insa anchetatorii cred ca tigarile au fost scoase din shopurile din punctul de trecere a frontierei Vama Veche, unul dintre soferi recunoscand ca lucreaza la o unitate comerciala din zona. /„Ziua”/

2005-10-03 14:47:39 „Trei teroristi din Moldova au incercat sa forteze granita de est a Romaniei”

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si vicepresedintele Comisiei Europene pentru Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, au asistat la punctul vamal Galati-Rutier la un exercitiu demonstrativ prezentat de politistii de frontiera galateni.

Filmul actiunii a inceput in momentul in care trei teroristi din Republica Moldova, inarmati, au incercat sa forteze granita de est a Romaniei si s-a incheiat in momentul in care au fost opriti de politistii de frontiera galateni, dupa un schimb de focuri.

Demonstratia a durat cateva minute, iar oficialii au fost multumiti de rapiditatea cu care au actionat politistii de frontiera. /„Romania Libera”/

2005-09-22 12:19:31 UE a aprobat observatori pe frontiera dintre Republica Moldova si Ucraina

Ambasadorii europeni au autorizat saptamana aceasta, dupa mai multe runde de discutii, misiunea de monitorizare solicitata in iunie de guvernele de la Chisinau si Kiev. Ambasadorii europeni au decis ca misiunea sa inceapa in decembrie acest an. Circa 50 de monitori ar urma sa soseasca la granita in decembrie, in special pe segmentul transnistrean, care are o lungime de 454 de kilometri.
Este pentru prima oara cand Uniunea Europeana se implica atat de profund in spatiul fostei Uniuni Sovietice, noteaza corespondentul BBC, amintind ca pana in prezent UE s-a ferit sa patrunda intr-un teritoriu pe care Rusia il considera inca in zona sa de influenta. Diplomatii europeni incearca de doi ani sa gaseasca o solutie pentru Transnistria, pe care o descriu drept “o gaura neagra“ si un loc favorit de tranzit pentru traficantii de marfuri si arme, care se va apropia si mai mult de frontierele Uniunii Europene o data cu aderarea Romaniei, in 2007-2008. Venirea la putere anul acesta a noului Guvern ucrainean, mult mai orientat spre Occident decat cel anterior, a schimbat dinamica in regiune.

“Este o sansa de care trebuie sa profitam“, afirma un diplomat european, in momentul in care la Kiev se profileaza insa o noua perioada de instabilitate.

Observatorii vor fi organizati in echipe mobile mixte de graniceri si vamesi, care vor oferi recomandari si pregatire la fata locului. Cele 25 de state membre ale UE vor trebui sa mai decida si cine va suporta costul misiunii, estimat la 3 milioane de euro doar pentru primele sase luni, cu posibila prelungire pentru inca un an.
Nu este clar nici daca mandatul lor va fi la fel de extins pe cat au cerut expertii europeni, prezenti la sfarsitul lui august la granita dintre Republica Moldova si Ucraina. Atunci, misiunea condusa la Chisinau de diplomatul finlandez Kimo Kiljunen a cerut ca observatorii sa poata deschide camioanele si containerele deja verificate si sigilate care trec frontiera si sa poata efectua inspectii inopinate. /Realitatea romaneasca/

2005-09-16 11:45:06 Tinerii din Moldova, care vor sa treaca ilegal Prutul in Romania, aleg calea apei

Cetatenii din R. Moldova, care vor sa treaca ilegal frontiera in Romania, aleg calea apei, ei traversand Prutul inot.

Miercuri noaptea, doi tineri au fost depistati de patrula Politiei de Frontiera Galati. „Pustii” au declarat ca au 15 si 16 ani si ca sunt de la o casa de copii din Chisinau. Politistii de frontiera galateni au verificat insa numele si au constatat ca identitatile erau false.

Mai mult, cei doi mai trecusera ilegal frontiera pe 18 august curent, cand au fost prinsi si trimisi „pachet” autoritatilor din Republica Moldova. Cei doi au 18 ani si sunt cercetati acum pentru identitate falsa si trecere frauduloasa a frontierei. /Evenimentul Zilei/

2005-09-15 16:05:38 248 de elevi basarabeni vor studia la Iasi

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Iasi a anuntat ca in liceele din judet vor invata in noul an scolar 248 de elevi de pe malul celalalt al Prutului. Tinerii basarabeni vor primi in fiecare luna o bursa care va avea contravaloarea a 40,62 dolari, in care sunt incluse cazarea si masa la internatele liceelor. Anul scolar 2005/2006 a primit pentru clasa a IX-a 72 de inscrieri, pentru clasa a X-a – 58, 84 de elevi vor merge in clasa a XI-a, iar in clasa a XII-a s-au inscris 34 de elevi basarabeni. Acestia urmeaza cursurile Colegiului Economic Suceava, Colegiului Agricol Falticeni si Colegiului Tehnic Radauti, informeaza un cotidian iesean. /Romanian Global News/

2005-09-15 15:59:57 Doi tineri din Moldova s-au ales cu dosare penale pentru trecerea ilegala a granitei

Doi tineri din R. Moldova, dornici sa devina "italieni de ocazie", au fost depistati cu autospeciala de termoviziune de politistii de frontiera dupa ce au trecut ilegal frontiera in Romania.

Cetatenii din R. Moldova, in varsta de 22, respectiv 23 ani, trecusera ilegal frontiera in Romania, inot, raul Prut. Fiind demarate cercetarile, tinerii au declarat ca, avand o situatie materiala precara, deoarece nici unul nu muncea in Moldova, au hotarat sa plece in Italia. Tinerii nu aveau pasapoarte si au plecat de acasa doar cu 30 de euro si hainele cu care erau imbracati.

Cei doi moldoveni s-au ales cu dosar penal pentru savarsirea infractiunii de trecere ilegala a frontierei de stat, iar dupa finalizarea cercetarilor vor fi predati autoritatilor de frontiera din Republica Moldova. /Romania Libera/

2005-09-14 16:35:18 Si politistii din Basarabia vor avea un cod deontologic

Dupa ce Romania a facut deja acest pas, Moldova se pregateste sa adopte si ea “Codul de etica si deontologie al politiei”, a anuntat in cadrul unui seminar ministrul de Interne basarabean, Gheorghe Papuc. Demintarul basarabean a declarat ca documentul a fost elaborat de specialisti de la MAI si Academia "Stefan cel Mare" a MAI, cu ajutorul unui grup de experti ai Consiliului Europei. Totodata, codul se vrea a fi o incercare de a determina rolul si locul politiei in societatea contemporana, precum si un ghid practic, care determina cadrul conduitei angajatilor organelor de ordine in situatii obisnuite si iesite din comun.

Codul include principiile de baza ale activitatii politiei in Moldova, cadrul ei juridic, bazele raporturilor cu sistemul judiciar, procuratura, precum si respectarea drepturilor omului. Aplicarea practica a acestui document va permite promovarea activitatii politiei la un nou nivel calitativ, precum si ameliorarea imaginii acestei institutii. /Romanian Global News/

2005-09-14 16:34:46 “Zilele Dreptului de a sti” se vor desfasura in Moldova

Intre 26 septembrie si 2 octombrie, in Basarabia se va desfasura cea de-a doua editie a actiunii „Zilele dreptului de sti”. Actiunea va avea genericul „Dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit” si va fi organizata de Centrul „Acces-info” din Chisinau. Organizatorii spun ca in cadrul "Zilelor dreptului de a sti" vor fi propagate legislatia nationala si actele internationale in domeniu, va fi sensibilizata opinia publica privind importanta dreptului la informatie a persoanei, atentionarea autoritatilor de toate rangurile asupra necesitatii respectarii obligatiilor ce tin de informarea activa si obiectiva a populatiei. Pe parcursul unei saptamani vor fi organizate diverse actiuni care vor include conferinte, seminare, training-uri, „mese rotunde”, conferinte de presa si emisiuni radio/TV, informeaza agentia basarabeana de monitorizare a presei, Monitor Media. In Republica Moldova, actiunea respectiva este prilejuita de marcarea Zilei mondiale a dreptului de a sti, care este consemnata in lume la 28 septembrie, stabilita in anul 2002 la propunerea unor organizatii din mai multe tari. /RGN-press/

2005-09-14 12:52:07 Captura record de moldoveni

Politistii romani de frontiera au retinut ieri un grup de 25 de cetateni din Republica Moldova, care intentionau sa treaca ilegal hotarul in Ungaria, in apropierea localitatii Beba Veche.

In urma actiunii, la care au participat autoritatile din cele trei tari, au mai fost retinute alte sapte persoane la Timisoara. Este vorba de cei care s-au ocupat cu racolarea transfugilor si organizarea trecerii ilegale a granitei. Asupra calauzei moldovenilor a fost descoperita suma de 14 mii de euro.

Membrii celui mai numeros grup de transfugi prins in acest an pe granita de vest voiau sa ajunga in Austria si, de acolo, in Italia si Germania. Toate cele 32 de persoane retinute s-au ales cu dosare penale in care sunt cercetate pentru tentativa de trecere ilegala a frontierei si trafic de migranti. Ultima infractiune le poate aduce invinuitilor condamnari de pana la 15 ani de inchisoare. /Evenimentul Zilei/


Total pagini 120 (1194 articole) La pagina: [1] [2] [3] ... [118] [119] [120]  [Inainte]
Stiri
Tigari de contrabanda de zeci de mii de euro din Moldova depistate la vama Galati
Poitistii romani au capturat tigari de contrabanda din Moldova de circa 30 mii de euro
„Trei teroristi din Moldova au incercat sa forteze granita de est a Romaniei”
UE a aprobat observatori pe frontiera dintre Republica Moldova si Ucraina
Tinerii din Moldova, care vor sa treaca ilegal Prutul in Romania, aleg calea apei
248 de elevi basarabeni vor studia la Iasi
Doi tineri din Moldova s-au ales cu dosare penale pentru trecerea ilegala a granitei
Si politistii din Basarabia vor avea un cod deontologic
“Zilele Dreptului de a sti” se vor desfasura in Moldova
Captura record de moldoveni
Teatrul Luceafarul din Chisinau, invitat de onoare in Belarus
Chisinaul se consulta cu Bucurestiul in planul de actiuni al parteneriatului Moldova-NATO
Moldova a vrut sa vada cum ii sprijina Romania in procesul de integrare
Regimul de la Tiraspol publica datele recensamantului
65 de ani de activitate pentru Moldpres
In regiunea transnistreana locuiesc peste jumatate de milion de persoane
Presa scolara ia amploare la Ungheni
Chisinau: proiect de lege pentru despagubirea proprietarilor deposedati de comunisti
O moldoveanca a dat SIDA la 200 de ucraineni
Adrian Cioroianu spune ca planul lui Adrian Severin privind Transnistria a fost propus si de analisti rusi

Top 5 articole
Protestele detinutilor par sa fi luat sfarsit / 12781
Cricova, capitala cramelor / 12138
Producatorii de vin si divin din Ucraina s-au suparat pe colegii lor din Moldova / 11973
Cine face arbitrajul in Moldova? / 11381
Statul roman isi bate joc de basarabenii care vor cetatenia romana / 10551

parrtner

 


XStrafer's WebPlace: Unconformable Point of view

DECA-press news agency

The Internet Access And Training Program (IATP) is a program of the Bureau of Educational & Cultural Affairs (ECA), US Department of State, funded under the Freedom Support Act (FSA). IATP is administered by the International Research & Exchanges Board (IREX) developed by vatik