Home Stiri Despre proect Search
Acest proiect este derulat cu sustinerea IREX si a Agentiei de stiri DECA-Press
2005-09-10 16:48:49 Teatrul Luceafarul din Chisinau, invitat de onoare in Belarus

Teatrul Republican “Luceafarul’ din Chisinau va participa in perioada 9-13 septembrie la cea de-a zecea editie a Festivalului International de Teatru “Belaia Veja” din orasul bielorus Brest. Boris Focsa, directorul artistic al institutiei, a relatat pentru Moldpres ca manifestarea va reuni doar 10 trupe de teatru, care au cucerit Marele Premiu la una din editiile anterioare ale festivalului. Trupa de teatru din Chisinau va sustine o reprezentatie cu spectacolul “Romeo si Julieta”, dupa W. Shakespeare, in regia lui Boris Focsa, cu Dumitru Agris si Ana-Maria in rolurile principale.

Teatrul “Luceafarul” a obtinut in anul 2002 Marele Premiu pentru piesa “Mascarada” dupa dramaturgul rus Lermontov, iar in urma cu doi ani premiul pentru originalitate si experiment, cu spectacolul “O istorie din Cartierul de Vest”, (West-Side Story), dupa dramaturgul american Laurents.

Festivalul din Belarus a reunit la Brest trupe de teatru din 14 state, printre care Germania, Italia, Polonia, Romania, Rusia sau Tarile Baltice. Teatrul Republican “Luceafarul” a fost infiintat la Chisinau in urma cu 45 de ani si reprezinta o institutie de spectacole, in special pentru copii si tineret. Anual, trupa teatrului prezinta 4-5 piese in premiera. /Romanian Global News/

2005-09-10 16:48:23 Chisinaul se consulta cu Bucurestiul in planul de actiuni al parteneriatului Moldova-NATO

La Chisinau au demarat, miercuri, 7 septembrie, in incinta Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene, consultarile cu experti de la Bucuresti, cu privire la problema elaborarii Planului Individual de Actiuni al Parteneriatului Republica Moldova - NATO (IPAP), informeaza un comunicat de presa al MAEIE. Programul consultarilor prevede, de asemenea, intrevederi ale partenerilor romani cu responsabili din cadrul Ministerului Apararii al Republicii Moldova, precum si cu Grupul interdepartamental de experti pentru elaborarea si implementarea IPAP.

De mentionat ca IPAP este un mijloc destinat organizarii si armonizarii tuturor aspectelor relatiilor cu NATO in cadrul Programului "Parteneriat pentru Pace" si Consiliului Parteneriatului Nord-Atlantic. Implementarea acestuia va derula in paralel cu realizarea prevederilor Planului de Actiuni Republica Moldova - Uniunea Europeana. /RGN-press/

2005-09-09 18:12:48 Moldova a vrut sa vada cum ii sprijina Romania in procesul de integrare

La invitatia partii romane a avut loc vineri, 9 septembrie, la Iasi, intalnirea informala dintre ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu si Andrei Stratan, vice prim-ministru, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova.  Dialogul sefilor celor doua diplomatii a prilejuit trecerea in revista a temelor prioritare de pe agenda bilaterala precum si abordarea subiectelor de actualitate cu incidenta directa asupra situatiei politice si de securitate la nivel regional si european. Schimbul de opinii a vizat armonizarea perceptiilor privind perspectivele de solutionare a conflictului transnistrean. Totodata, s-a avut in vedere actualizarea inventarului de modalitati prin care demersurile autoritatilor de la Chisinau de apropiere de structurile europene si euro-atlantice pot fi sprijinite eficient de Romania, in logica parteneriatului si solidaritatii neconjuncturale ce defineste raporturile dintre cele doua tari. (PROMPT MEDIA)

2005-09-08 18:34:57 Regimul de la Tiraspol publica datele recensamantului

Potrivit datelor oficiale publicate de autoproclamata Republica Moldoveneasca Nistreana, pe teritoriul acesteia (care cuprinde zona din partea de est a Nistrului, fara cateva localitati controlate de Chisinau, plus orasul Tighina de pe malul de vest al Nistrului) traiau la 11 noiembrie 2004 555,5 mii persone fata de 679 de mii in 1989, o scadere de peste 20 la suta.

Datele, publicate de agentia oficiala de stiri Olvia Press, arata ca din totalul populatiei 31,9 la suta s-au declarat moldoveni (fata de 39,9 la suta in 1989), 30,3 la suta rusi ( 25 la suta in 1989) si 28,8 la suta ucrainieni (28 la suta in 1989).

Cumuland cu datele publicate anterior pentru restul Republicii Moldova, rezulta ca populatia totala a tarii era in noiembrie 2004 de 3,943 milioane locuitori, fata de 4,4 milioane cu 15 ani inainte.

Procentul celor care s-au declarat moldoveni sau romani a crescut de la 64,6 la suta in 1989 la 71,7 la suta in 2004, in timp ce procentul celor care s-au declarat ucrainieni s-a redus de la 13,8 la suta la 11,2 la suta, iar al celor ce s-au declarat rusi a scazut de la 13 la suta la 9,3 la suta. /BBC/

2005-09-08 15:54:53 65 de ani de activitate pentru Moldpres

Agentia basarabeana de stiri "Moldpres" a implinit 65 de ani de la fondare, prilej cu care a lansat un film promotional despre agentie si doua servicii noi: unul TV si unul foto.

“Intreaga retea de activitati a acestei agentii este o afacere” a declarat directorul general al agentiei, Valeriu Renita, in cadrul unei conferinte de presa. Tot el a mai spus ca anul jubiliar in care se afla agentia este unul care sta sub semnul modernizarii, iar pana acum s-a reusit renovarea a 60% din utilaje, ca si deschiderea unei Sali de conferinte si structurarea clara a departamentelor.

Agentia Informationala de Stat "Moldpres" a fost infiintata in 1940 de catre autoritatile de la Chisinau. In prezent, acest serviciu informational numara mai bine de 120 de angajati. Agentia basarabeana de monitorizare a presei Monitor Media informeaza ca in cadrul unei recente mese rotunde de la Chisinau, purtatorul de cuvant al Misiunii OSCE la Chisinau, Claus Neukirch, a mentionat ca „procesul de deetatizare a presei trebuie sa continue prin lichidarea majoritatii ziarelor locale si a Agentiei  oficiale de presa „Moldpres”. /Romanian Global News/

2005-09-08 15:54:32 In regiunea transnistreana locuiesc peste jumatate de milion de persoane

Rezultatele preliminare ale recensamantului efectuat in premiera in regiunea transinstreana in luna noiembrie a anului trecut arata ca aceasta are o populatie de 555,5 mii de locuitori, informeaza Infotag. Reprezentantii ministerului Economiei din regiune au mentionat ca in anul 1989, cand a avut loc ultimul recensamant al populatiei in URSS, in regiune locuiau 679 000 de persoane. Conform specialistilor locali, populatia s-a redus in urma exodului natural, al emigrarii si a "agresiunii militare a Moldovei din 1992", desi densitatea populatiei, de peste 150 de persoane pe metru patrat, ramane cea mai mare din spatiul post-sovietic.

Din totalul populatiei, barbatii ocupa 46%, fiind depasiti de femei, care sunt in proportie de 54%. Cei mai multi locuitori ai regiunii, 69%, traiesc in zona urbana, si doar o treime din locuitori lucreaza. Structura populatiei din rergiunea transnistreana este alcatuita din basarabeni- 31,9%, rusi - 30,3% si ucraineni - 28,8%, majoritatea locuitorilor, peste 80%, fiind crestini ortodocsi. /RGN-press/

2005-09-08 15:53:47 Presa scolara ia amploare la Ungheni

In ultimii ani in orasul Ungheni se atesta o inviorare vadita pe piata presei scolare din localitate. Numarul publicatiilor scolaresti ce se editeaza la diferite institutii de invatamant din acest oras este in crestere. Potrivit redactorului-sef al saptamanalului „Unghiul” din Ungheni, Lucia Bacalu, citata de Monitor Media, in acest an s-au produs mai multe schimbari care demonstreaza interesul tinerei generatii fata de jurnalism. Astfel, incepand cu aceasta luna in localitate si-a reluat activitatea Scoala de jurnalism de pe langa Casa Limbii Romane, unde studiaza mai bine de 30 de elevi. Centrul de tineret „Faclia” va lansa in curand o serie de emisiuni destinate tinerilor, care vor fi difuzate la televiziunea locala.

La ora actuala, la trei institutii de invatamant din orasul Unghnei apar cu regularitate trei publicatii. Este vorba de una din primele publicatii scolaresti din Moldova – ziarul „Noua generatie” de la Liceul „Vasile Alecsandri”, care are 20 de pagini , formatul A4 si apare o data la doua luni. La Liceul „Mihai Eminescu” apare revista „Unicum” cu 16 pagini, care, de asemenea, apare o data la doua luni, iar la Liceul rus „Aleksandr Puskin” apare in opt pagini ziarul „Liteist”. Jurnalistii locali apreciaza presa scolara de la Ungheni ca fiind una calitativa. Asta gratie interesului sporit al tinerilor fata de jurnalism. In orasul Ungheni, care numara o populatie de circa 32,4 mii de locuitori, sunt mai mult de sapte mii de elevi. 

Potrivit unor date, citate de Monitor Media, in Republica Moldova apar cu regularitate 82 de publicatii ale tinerilor, iar numarul total al titlurilor de ziare scolaresti si de tineret se cifreaza la 140. Din numarul total al acestora cinci publicatii sunt bilunare, 33 de publicatii au o periodicitate lunara, iar restul se editeaza o data la doua-trei sau chiar la sase luni. /RGN-press/

2005-09-08 13:52:23 Chisinau: proiect de lege pentru despagubirea proprietarilor deposedati de comunisti

Guvernul comunist de la Chişinău a propus să fie alocat echivalentul a circa 112 milioane de dolari pentru despăgubirea celor cărora le-au fost confiscate proprietăţile sub fostul regim sovietic. /RFERL/

2005-09-08 13:41:52 O moldoveanca a dat SIDA la 200 de ucraineni

O femeie de 36 de ani din Republica Moldova risca sa fie condamnata la оnchisoare оn Ucraina, dupa ce a infectat cu virusul HIV/SIDA 200 de ucraineni.
Femeia, o prostituata care actiona оn zona garii din Cernauti, stia ca este infectata оnca de anul trecut, cand a nascut si a fost si diagnosticata seropozitiva. Cu toate acestea, ea a continuat sa se prostitueze, percepand de la fiecare client 100 de hrivne (20 de dolari) si оntretinand relatii sexuale neprotejate cu patru-cinci barbati pe saptamana.
Presa ucraineana afirma ca, оn acest fel, femeia, care intrase ilegal оn Ucraina, a infectat circa 200 de barbati pe care Procuratura de la Cernauti оncearca sa оi identifice.
Autoritatile de la Chisinau au refuzat sa comenteze acest caz, declarand ca nu detin suficiente informatii si ca nu au fost contactate oficial de procuratura de la Cernauti. (Realitatea Romaneasca)

2005-09-08 13:41:03 Adrian Cioroianu spune ca planul lui Adrian Severin privind Transnistria a fost propus si de analisti rusi

Senatorul Adrian Cioroianu a declarat pentru Rompres ca planul prezentat de deputatul Adrian Severin pentru solutionarea conflictului din Transnistria a fost propus deja si de anumiti analisti politici din Rusia.

"Personal, cred ca cea mai buna solutie ar trebui sa aiba girul Uniunii Europene", a spus Adrian Cioroianu, adaugand ca, in caz contrar, acest plan nu ar ramane decat la stadiul de propunere.

Senatorul liberal a respins afirmatiile lui Adrian Severin potrivit carora lipsa unui astfel de plan a determinat UE sa creada ca diplomatia romaneasca ar avea un plan secret de unificare cu Republica Moldova.

Adrian Severin a lansat miercuri raportul "Transnistria - Evolutia unui conflict inghetat si perspective de solutionare" in care avanseaza ideea ca se poate ajunge la o rezolvare a situatiei prin decuplarea provizorie a Transnistriei de restul Republicii Moldova si punerea ei sub un protectorat international similar celui din Kosovo, pentru minimum cinci sau sapte ani, simultan cu trecerea restului Republicii Moldova din cadrul politicii de vecinatate in cadrul politicii de extindere a UE.

Adrian Severin considera ca protectoratul international asupra Transnistriei ar trebui sa insemne democratizarea, demilitarizarea si decriminalizarea regiunii. Dupa ce aceste conditii vor fi indeplinite, se va putea trece la organizarea unui proces de negocieri care sa stabileasca statutul definitiv al Transnistriei, fie ca parte integranta a unei Republici Moldova membra a UE, fie ca un fel de Monaco sau Lichtenstein, care transfera (pe baze contractuale) o parte din gestiunea institutiilor sale unor state vecine (in speta Ucraina si/sau Rusia). /ROMPRES/


Total pagini 120 (1194 articole) La pagina: [Inapoi]  [1] [2] [3], ... [118] [119] [120]  [Inainte]
Stiri
Tigari de contrabanda de zeci de mii de euro din Moldova depistate la vama Galati
Poitistii romani au capturat tigari de contrabanda din Moldova de circa 30 mii de euro
„Trei teroristi din Moldova au incercat sa forteze granita de est a Romaniei”
UE a aprobat observatori pe frontiera dintre Republica Moldova si Ucraina
Tinerii din Moldova, care vor sa treaca ilegal Prutul in Romania, aleg calea apei
248 de elevi basarabeni vor studia la Iasi
Doi tineri din Moldova s-au ales cu dosare penale pentru trecerea ilegala a granitei
Si politistii din Basarabia vor avea un cod deontologic
“Zilele Dreptului de a sti” se vor desfasura in Moldova
Captura record de moldoveni
Teatrul Luceafarul din Chisinau, invitat de onoare in Belarus
Chisinaul se consulta cu Bucurestiul in planul de actiuni al parteneriatului Moldova-NATO
Moldova a vrut sa vada cum ii sprijina Romania in procesul de integrare
Regimul de la Tiraspol publica datele recensamantului
65 de ani de activitate pentru Moldpres
In regiunea transnistreana locuiesc peste jumatate de milion de persoane
Presa scolara ia amploare la Ungheni
Chisinau: proiect de lege pentru despagubirea proprietarilor deposedati de comunisti
O moldoveanca a dat SIDA la 200 de ucraineni
Adrian Cioroianu spune ca planul lui Adrian Severin privind Transnistria a fost propus si de analisti rusi

Top 5 articole
Protestele detinutilor par sa fi luat sfarsit / 12781
Cricova, capitala cramelor / 12138
Producatorii de vin si divin din Ucraina s-au suparat pe colegii lor din Moldova / 11973
Cine face arbitrajul in Moldova? / 11381
Statul roman isi bate joc de basarabenii care vor cetatenia romana / 10551

parrtner

 


XStrafer's WebPlace: Unconformable Point of view

DECA-press news agency