Home Stiri Despre proect Search
Acest proiect este derulat cu sustinerea IREX si a Agentiei de stiri DECA-Press
2005-03-01 10:53:13 Washington: Autoritatile moldovene intimideaza opozitia politica

Departamentul de Stat american a dat publicitatii raportul privind situatia drepturilor omului in lume in 2004. Despre Republica Moldova in raport se spune, la capitolul libertati politice: ”cetatenii au in general dreptul sa schimbe Guvernul pe calea alegerilor, totusi autoritatile si-au intetit actiunile de folosire selectiva a puterii, pentru a hartui si intimida opozitia politica”.

Raportul aduce drept exemplu, intre altele, anchetarea primarului Chisinaului Serafim Urechean intr-un caz de coruptie si aprobarea data de majoritatea comunista din Parlament pentru investigarea afacerilor liderului crestin-democrat Iurie Rosca. Raportul mentioneaza in repatate randuri, aducand numeroase exemple, ca situatia drepturilor omului in Transnistria este proasta. /Radio Europa Libera/

2005-02-28 12:20:45 Vladimir Voronin: retragerea trupelor rusesti ar duce la solutionarea crizei transnistrene

Presedintele moldovean Vladimir Voronin a respins categoric ideea federalizarii Republicii Moldova declarind ca nu exista premise obiective pentru federalizare cu Transnistria.

Intr-un interviu in direct la postul de radio "Eho Moscvi", Voronin a pledat pentru largirea formatului pentagonal de negocieri si includerea UE si SUA. Solutia problemei transnistrene, consta, in opinia sefului statului, intr-o decizie politica a presedintelui rus de "a pleca frumos din Transnistria".

Voronin a precizat ca trupele ruse din Transnistria nu au nici un statut legal. Dupa expirarea termenului de retragere de doi ani, acordat de OSCE la summitul din 1999, ele pot fi calificate cu orice termen, inclusiv trupe de ocupatie.

In alt context, presedintele Voronin a declarat ca nu exista tensiuni in relatiile cu Rusia, ci "o situatie preelectorala" si singura problema ce umbreste relatiile dintre Chisinau si Moscova este cea transnistreana. /Echo Moskvi, RFERL/

2005-02-28 12:20:00 Curtea de Apel suspenda o decizie a primariei Chisinau

Curtea de Apel a suspendat decizia primariei din Chisinau, prin care fusese aprobata cererea Partidului Popular Crestin-Democrat de a organiza asa-numite intilniri cu alegatorii in Piata Marii Adunari Nationale.

Seria manifestatiilor urma sa incepa imediat dupa alegerile generale intre 7 martie si 22 martie. Aprobarea data de primariei fusese contestata de Procuratura generala, care sustine ca prin decizia luata de catre vice-primarul Gheorghe Susarenco (PPCD) ar fi fost incalcate o serie de proceduri.

PPCD a anuntat ca va contesta decizia Curtii de Apel si ca, indifernt de situatia juridica, va organiza manifestatiile din centrul Chisinaului. /Radio Europa Libera/

2005-02-25 09:47:13 Opozitia, finantata de Transnistria!

Premierul moldovean, Vasile Tarlev, a declarat ca autoritatile transnistrene au alocat fortelor de opozitie din Republica Moldova un ajutor de 40 milioane de dolari. Ca o paranteza, merita amintit ca, pana de curand, puterea de la Bucuresti era acuzata ca finanteaza formatiunile politice opuse conducerii comuniste de la Chisinau. Presedintele Vladimir Voronin are acum nevoie de Romania si de un alt tap ispasitor. In ajun, la Bruxelles, Tarlev evocase, in fata colegilor lui din UE, activitatea "unor forte politice si criminale din exteriorul tarii, care incearca sa organizeze "actiuni de destabilizare" a tarii, pe fondul apropiatelor alegeri legislative din 6 martie. El nu a intrat in detalii. Ieri insa a reluat subiectul, afirmand, la sedinta de guvern, ca vinovati sunt separatistii de la Tiraspol, care sprijina cu bani trei organizatii politice din opozitie. Este vorba de blocurile electorale "Patria - Rodina" si "Moldova democrata", al carui lider, actualul primar al capitalei statului, Serafim Urechen este considerat potential adversar al lui Voronin la presedintia Republicii Moldova, precum si miscarea "Egalitate in drepturi". /Curentul/

2005-02-25 09:18:42 George Bush: Moldova are sansa de a-si dovedi aspiratiile democratice

In discursul rostit in piata centrala din Bratislava inainte de o intrevedere cu Vladimir Putin, presedintele american George Bush a vorbit despre nevoia de a raspandi libertatea si democratia in lume, referindu-se si la alegerile parlamentare de pe 6 martie din Moldova.

“Revolutiile democratice s-au raspandit in aceasta regiune in urma cu peste 15 ani si recent au ajuns in Georgia si Ucraina. In zece zile, cand populatia ei va merge la vot, Moldova are posibilitatea sa isi confirme, fara urma de indoiala, convingerile democratice. In mod inevitabil si poporul din Belarus se va alatura intr-o buna zi tarilor democratiei.

In cele din urma chemarea libertatii ajunge in mintea si sufletul tuturor. Iar intr-o zi promisiunea libertartii va ajunge la fiecare popor si natiune” - a declarat presedintele american George Bush in piata centrala din Bratislava in fata unei audiente de cateva mii de persoane. /Radio Europa Libera/

2005-02-25 09:17:17 Mihai R. Ungureanu abordeaza la Berlin problema transnistreana

Ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu a discutat la Berlin cu oficialitati germane, inclusiv din comisia pentru politica externa a Bundestagului, despre dorinta Romaniei de a se implica in rezolvarea problemei transnistrene si despre campania electorala din Moldova.

Rezumand discutiile, deputatul social democrat german Marcus Meckel a declarat Europei Libere ca in Moldova trebuie sustinute fortele democratice, iar cooperarea cu Guvernul moldovean trebuie conturata in asa fel incat orientarea proeuropeana proclamata, sa fie intr-adevar pusa in practica. /RFERL/

2005-02-24 17:34:42 Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa - imbolnaviti de temnita transnistreana

Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, care se mai afla inca intemnitati la Tiraspol, sunt foarte grav bolnavi, potrivit declaratiilor colegului lor Alexandru Lesco, eliberat din inchisorile transnistrene in iunie anul trecut, informeaza Rompres.

Fostul detinut politic a precizat ca sotia lui Andrei Ivantoc, Evdochia Ivantoc, a primit, dupa mai multe luni de asteptare, permisiunea regimului de la Tiraspol de a-si vizita sotul de ziua lui de nastere, la 9 martie.

Regimul separatist nu permite vizitarea celor doi detinuti de catre rudele lor decat o data la trei luni si de aceea vestile despre ei ajung foarte greu, a afirmat Alexandru Lesco. El si-a exprimat regretul ca nu poate sa-si viziteze camarazii, regimul separatist transnistrean interzicandu-i sa intre pe teritoriul din stanga Nistrului.

In opinia lui Alexandru Lesco, "cheia eliberarii" lui Andrei Ivantoc si a lui Tudor Petrov-Popa se afla la Moscova, iar Romania ar trebui sa se implice mai mult pentru punerea lor in libertate. In context, Alexandru Lesco a mentionat ca i-a adresat o rugaminte in acest sens presedintelui roman Traian Basescu, cu ocazia vizitei acestuia la Chisinau.

Declaratia lui Alexandru Lesco a fost prilejuita de prezenta sa la sediul Uniunii Scriitorilor din Moldova, care a gazduit, marti, lansarea cartii ziaristului ZIUA Victor Roncea, intitulata "Romania in noua ordine mondiala", carte dedicata de autor tuturor celor din Grupul Ilascu. Alexandru Lesco a ispasit 12 ani de temnita grea intr-o inchisoare din Tiraspol, pentru ca, la fel ca si ceilalti membri din Grupul Ilascu, au indraznit sa se declare romani. Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, condamnati ilegal in 1992 la 15 ani de inchisoare, zac inca in temnitele transnistrenilor, in pofida deciziei adoptate, in luna iulie anul trecut, de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), care a hotarat eliberarea lor imediata.

Pentru a aminti basarabenilor si lumii intregi de problema Transnistriei, Andrei Ivantoc s-a decis sa candideze pentru un loc in Parlamentul Republicii Moldova in cadrul alegerilor din 6 martie sub sloganul electoral "Libertate!". (Ziua)

2005-02-24 16:56:30 Comunistii acuza blocul Moldova Democrata

Partidul Comunistilor din Republica Moldova a lansat, cu zece zile inainte de alegerile parlamentare, o serie de atacuri dure la adresa Blocului „Moldova Democrata”, una dintre principalele formatiuni de opozitie.

Atacurile coincid cu inrautatirea fara precedent a relatiilor dintre autoritatile de la Chisinau si Federatia Rusa.

In conferinta de presa saptamanala, Presedintele Vladimir Voronin, care este si lider al Partidului Comunistilor, a acuzat Blocul „Moldova Democrata” ca ar fi sustinut de Rusia.

Presedintele Voronin a spus ca Moscova, ca si acum patru ani, mizeaza pe echipa fostului premier Dumitru Braghis, unul dintre liderii BMD.

„Rusia si atunci a sustinut Alianta Braghis si acum sustine echipa in care se afla Braghis. Confirm acest lucru”, a spus Vladimir Voronin.

Acuzatii la fel de grave au fost lansate si de Premierul Vasile Tarlev, candidat pe listele de deputati ale Comunistilor.

El a declarat, in plina sedinta de Guvern, ca pretinsii consultanti electorali rusi, expulzati recent din Republica Moldova, ar fi lucrat pentru BMD.

Mai mult, Vasile Tarlev a afirmat ca si liderii separatisti din Transnistria ar fi alocat 40 de milioane de dolari pentru sustinerea acestei formatiuni in campania electorala.

Dumitru Braghis, candidat pentru functia de premier din partea BMD, a calificat aceste acuzatii drept, „prostii care nici macar nu merita sa fie comentate”.

„Eu cred ca oamenii care cunosc cat de putin ce este o campanie electorala ar intelege ca aceste sume fabuloase chiar sa vrei tare, nu poti sa le cheltui intr-o campanie electorala din Republica Moldova. Ele nu corespund realitatii. Vreau sa declar sincer ca nu am purtat cu Transnistria nici un fel de negocieri. Nici la capitolul participarii la alegeri, nici la capitolul finantarii electorale. Si nici despre multe alte lucruri de care incearca sa fie invinuit Blocul, mai ales in ultimele zile”, a spus liderul BMD.

Dumitru Braghis s-a aratat convins ca atacurile la adresa blocului vor lua amploare in urmatoarele zile, intrucat, citez, „popularitatea comunistilor scade vertiginos, odata cu apropierea datei alegerilor”.

Acuzatiile puterii comuniste la adresa BMD au fost facute pe fonul deteriorarii continue a relatiilor moldo-ruse, in ultimele saptamani.

Autoritatile de la Chisinau au expulzat recent mai multi cetateni rusi pe care i-a acuzat de spionaj si de planificarea unor provocari in timpul scrutinului din 6 martie.

Rusia s-a declarat indignata de aceste expulzari, precum si de faptul ca nici un deputat rus nu a fost invitat in calitate de observator la alegerile din Republica Moldova. In replica, Chisinaul a acuzat Moscova ca iarasi se implica in procesele electorale din afara hotarelor Rusiei. /BBC/

2005-02-24 10:54:43 12 senatori romani, observatori ai OSCE la alegerile din Moldova de peste Prut

Pentru ca nu cunosc, probabil, limba moldoveneasca, alesii romani vor beneficia si de un interpret platit cu 40 de euro pe zi! -  Opt senatori PRM, doi de la Alianta D.A.,unul de la PSD si unul de la PUR vor participa, ca observatori ai OSCE, la alegerile parlamentare din Republica Moldova in perioada 3 - 8 martie. Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, a spus ca peremistii s-au aratat disponibili sa faca aceasta deplasare, mai ales ca OSCE a dorit un numar cat mai mare de parlamentari romani drept observatori. Din delegatie vor face parte senatorii Tiberiu Aurelian Prodan - Alianta D.A., Mihai Tabuleac - Alianta D.A., Corina Cretu - PSD, Gheorghe Funar - PRM, Ilie Petrescu - PRM, Valentin Dinescu - PRM, Aurel Ardelean - PRM, Viorica Moisiuc - PRM, Verginia Vedinas - PRM, Constantin Gaucan - PRM si Ilie Ilascu -PRM, Gavrila Vasilescu - PUR. Senatorii vor beneficia de diurna categoria a doua pentru aceasta deplasare, asigurari de sanatate, aproximativ 40 de euro pentru diverse cheltuieli, un interpret care va fi platit cu 40 de euro /zi plus plata taxelor de aeroport. Zece euro de senator vor fi destinati pentru plata benzinei. (PROMPT MEDIA)

2005-02-22 17:52:54 Apropiatele alegeri parlamentare vor reprezenta testul de democratie al R. Moldova, sustine Traian Basescu

Europa nu va fi nici completa si nici libera pana cand Ucraina, R. Moldova si Caucazul de Sud nu vor fi ancorate in comunitatea euro-atlantica, a declarat astazi, la Bruxelles, Traian Basescu, presedintele Romaniei.

Traian Basescu a fost prezent la lucrarile Comisiei NATO-Ucraina care au avut loc inaintea reuniunii Consiliului Nord-Atlantic si a prezentat pozitia Romaniei privind relatia NATO-Ucraina. „Viitorul Ucrainei este in cadrul comunitatii democratice a natiunilor europene. Europa nu va fi nici completa si nici libera pana cand Ucraina, R. Moldova si Caucazul de Sud nu vor fi ancorate in comunitatea euro-atlantica. Realizarea de exceptie a presedintelui Iuscenko si a poporului ucrainean va ramane permanent o puternica referinta pentru sustinerea unui anevoios efort de transformare democratica a tarii si realizarea proiectelor majore pentru Ucraina”, a mentionat presedintele Romaniei.

Evolutiile din Ucraina si, in urma cu un an, din Georgia au deschis calea pentru avansarea democratiei, securitatii si prosperitatii economice in intreaga regiune a Marii Negre. Speram ca Republica Moldova sa urmeze acelasi curs democratic catre un viitor european. Apropiatele alegeri vor reprezenta testul de democratie al Moldovei. Noi le vom monitoriza indeaproape. Ucraina poate juca un rol constructiv pentru realizarea de progrese in vederea solutionarii conflictului din Transnistria, o acuta problema de securitate la granita estica a comunitatii Euro-Atlantice, a spus Traian Basescu. /Prompt Media/


Total pagini 120 (1194 articole) La pagina: [Inapoi]  [1] [2] [3] ... [30] [31] [32] ... [118] [119] [120]  [Inainte]
Stiri
Tigari de contrabanda de zeci de mii de euro din Moldova depistate la vama Galati
Poitistii romani au capturat tigari de contrabanda din Moldova de circa 30 mii de euro
„Trei teroristi din Moldova au incercat sa forteze granita de est a Romaniei”
UE a aprobat observatori pe frontiera dintre Republica Moldova si Ucraina
Tinerii din Moldova, care vor sa treaca ilegal Prutul in Romania, aleg calea apei
248 de elevi basarabeni vor studia la Iasi
Doi tineri din Moldova s-au ales cu dosare penale pentru trecerea ilegala a granitei
Si politistii din Basarabia vor avea un cod deontologic
“Zilele Dreptului de a sti” se vor desfasura in Moldova
Captura record de moldoveni
Teatrul Luceafarul din Chisinau, invitat de onoare in Belarus
Chisinaul se consulta cu Bucurestiul in planul de actiuni al parteneriatului Moldova-NATO
Moldova a vrut sa vada cum ii sprijina Romania in procesul de integrare
Regimul de la Tiraspol publica datele recensamantului
65 de ani de activitate pentru Moldpres
In regiunea transnistreana locuiesc peste jumatate de milion de persoane
Presa scolara ia amploare la Ungheni
Chisinau: proiect de lege pentru despagubirea proprietarilor deposedati de comunisti
O moldoveanca a dat SIDA la 200 de ucraineni
Adrian Cioroianu spune ca planul lui Adrian Severin privind Transnistria a fost propus si de analisti rusi

Top 5 articole
Protestele detinutilor par sa fi luat sfarsit / 12781
Cricova, capitala cramelor / 12138
Producatorii de vin si divin din Ucraina s-au suparat pe colegii lor din Moldova / 11973
Cine face arbitrajul in Moldova? / 11381
Statul roman isi bate joc de basarabenii care vor cetatenia romana / 10551

parrtner

 


XStrafer's WebPlace: Unconformable Point of view

DECA-press news agency

The Internet Access And Training Program (IATP) is a program of the Bureau of Educational & Cultural Affairs (ECA), US Department of State, funded under the Freedom Support Act (FSA). IATP is administered by the International Research & Exchanges Board (IREX) developed by vatik