Home Stiri Despre proect Search
Acest proiect este derulat cu sustinerea IREX si a Agentiei de stiri DECA-Press
2005-02-22 17:52:54 Apropiatele alegeri parlamentare vor reprezenta testul de democratie al R. Moldova, sustine Traian Basescu

Europa nu va fi nici completa si nici libera pana cand Ucraina, R. Moldova si Caucazul de Sud nu vor fi ancorate in comunitatea euro-atlantica, a declarat astazi, la Bruxelles, Traian Basescu, presedintele Romaniei.

Traian Basescu a fost prezent la lucrarile Comisiei NATO-Ucraina care au avut loc inaintea reuniunii Consiliului Nord-Atlantic si a prezentat pozitia Romaniei privind relatia NATO-Ucraina. „Viitorul Ucrainei este in cadrul comunitatii democratice a natiunilor europene. Europa nu va fi nici completa si nici libera pana cand Ucraina, R. Moldova si Caucazul de Sud nu vor fi ancorate in comunitatea euro-atlantica. Realizarea de exceptie a presedintelui Iuscenko si a poporului ucrainean va ramane permanent o puternica referinta pentru sustinerea unui anevoios efort de transformare democratica a tarii si realizarea proiectelor majore pentru Ucraina”, a mentionat presedintele Romaniei.

Evolutiile din Ucraina si, in urma cu un an, din Georgia au deschis calea pentru avansarea democratiei, securitatii si prosperitatii economice in intreaga regiune a Marii Negre. Speram ca Republica Moldova sa urmeze acelasi curs democratic catre un viitor european. Apropiatele alegeri vor reprezenta testul de democratie al Moldovei. Noi le vom monitoriza indeaproape. Ucraina poate juca un rol constructiv pentru realizarea de progrese in vederea solutionarii conflictului din Transnistria, o acuta problema de securitate la granita estica a comunitatii Euro-Atlantice, a spus Traian Basescu. /Prompt Media/

2005-02-21 18:59:56 Observatori OSCE din partea PRM vor fi prezenti la alegerile din Moldova

Partidul Romania Mare (PRM) de peste Prut va trimite o delegatie numeroasa de parlamentari, care vor participa ca observatori OSCE la alegerile de la 6 martie, din Republica Moldova, a declarat liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor.

Din delegatie vor face parte printre altii, senatorii Ilie Ilascu, Eugen Mihaescu, Viorica Moisuc si deputatii Leonida Lari, Florina Jipa, Dumitru Avram, a afirmat Corneliu Vadim Tudor.

In context, liderul PRM a facut apel la toate fortele politice de pe ambele maluri ale Prutului sa lupte pentru idealul Unirii. /Prompt Media/

2005-02-21 12:57:25 Un american a devenit celebru cu o parodie după piesa... "Dragostea din ceai"

Un american, in varsta de 19 ani, a ajuns vedeta pe Internet datorita unui film in care "interpreteaza", intr-o maniera originala, hit-ul formatiei O-Zone, "Dragostea din Tei".

Gary Brolsma este acum o celebritate, canalele de televiziune americane difuzand-ui povestea impanata cu aprecieri ale criticilor muzicali. "Este un fenomen. Oamenii sunt foarte amuzati cand vad acest clip", a spus Joe Levy redactor la revista muzicala Rolling Stone. Clipul a intrat chiar in topurile VH1 la categoria "Hitul Saptamanii".

"Clipul este postat pe mai mult de 80 de site-uri, a fost difuzat pe CNN si acum a intrat in topurile VH1. Am primit tone de e-mailuri si vreau sa multumesc tuturor pentru feedbackul pe care mi l-au trimis", a spus Brolsma. In spirit de fairplay, el aminteste ca piesa apartine formatiei pop romanesti O-Zone, al carei titlu ar fi "Dragostea din Tea" (Dragostea din Ceai)". /RomNET/

2005-02-21 10:41:22 Rusia ameninta Republica Moldova

Daca oficialitatile de la Chisinau nu ridica blocada instituita impotriva regiunilor din stanga Nistrului, "Duma de Stat ar putea considera oportuna aplicarea unor masuri de raspuns din partea Rusiei, precum livrarea de resurse energetice la pretul pietelor mondiale", se arata intr-o declaratie adoptata ieri de deputatii moscoviti.

In acelasi timp, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Richard Boucher, s-a declarat ingrijorat de situatia creata in Republica Moldova in ajunul legislativelor din 6 martie. Diplomatul american a anuntat ca, daca autoritatile comuniste nu vor asigura conditii echitabile pentru toti participantii inscrisi in cursa electorala, valabilitatea scrutinului ar putea fi pusa la indoiala. O atentionare similara au primit, anul trecut, si conducatorii de atunci ai Ucrainei, acuzati, printre altele, de tentativa de falsificare a alegerilor prezidentiale. Daca tinem cont si de avertismentul liderului PPCD, Iurie Rosca, potrivit caruia, dupa votul din martie, crestin-democratii vor organiza doua saptamani de mitinguri si manifestatii pentru a se asigura ca oamenii presedintelui Vladimir Voronin nu incearca o trucare a rezultatului scrutinului, la fel cum a procedat, la Kiev, opozitia condusa de Viktor Iuscenko si Iulia Timosenko, scenariul "portocaliu" apare in toata splendoarea lui. Potrivit unor ultime sondaje de opinie realizate in Republica Moldova, comunistii, actualii patroni ai tarii, ar obtine intre 49 si 62% din sufragii. Partidul lui Iurie Rosca a fost creditat cu circa 9% din intentiile de vot, in timp ce blocul electoral "Moldova democrata", condus de primarul Chisinaului si potential candidat la presedintia statului, Serafim Urechean, a fost creditat cu aproximativ 12 procente. /Curentul/

2005-02-21 10:40:16 Basarabia cere ajutorul ONU

Chisinaul a cerut, recent, sprijinul Natiunilor Unite pentru solutionarea conflictului transnistrean. Ministrul moldovean de externe, Eugenia Chistruga, a discutat la New York cu presedintele Adunarii Generale a ONU, Jean Ping, si cu asistentul secretarului general pentru probleme politice, Danilo Turk. In cadrul intrevederii, partile au examinat rolul ONU in mentinerea pacii si securitatii, prevenirea si solutionarea conflictelor si reconstructia post-conflict. Chistruga a atras atentia mai ales asupra pericolului reprezentat de izolarea politica a regiunii si de "conflictele latente". (Gardianul)

2005-02-21 10:38:49 CHISINAUL SI MOSCOVA PE PICIOR DE RAZBOI ECONOMIC

Politia din Republica Moldova a anuntat descoperirea unei retele ilegale, alcatuite din 16 cetateni ai Federatiei ruse, doi din Ucraina si doi din Kazahstan, care evaluau climatul din perioada premergatoare alegerilor, actionand in favoarea unui bloc electoral.

Cei 20 nu aveau statut de observatori internationali si nu erau inregistrati la Comisia electorala. Persoanele respective dispuneau de tehnica moderna si erau prezente in mai multe orase din tara, printre care Chisinau, Balti, Orhei, Hincesti si Basarabeasca, unde desfasurau diverse actiuni ilegale. Intr-un apartament inchiriat de una dintre persoane au fost gasiti 373.000 de dolari si 77.500 de euro, precum si documente care atesta finantarea ilegala. Politia a prezentat instantelor documentele necesare pentru expulzarea lor din Republica Moldova. La inceputul lunii, politia a descoperit un alt centru ilegal format din cinci cetateni rusi, care evalua climatul preelectoral. Politistii ancheteaza eventuala legatura dintre cele doua centre.

In replica, Duma rusa a amenintat Chisinaul cu represalii economice. Decizia deputatilor rusi a fost adoptata sub pretextul ca autoritatile de la Chisinau blocheaza Transnistria si destabilizeaza situatia in regiune. Tot astazi, Serviciul de Informatii si Securitate al Republicii Moldova a dat publicitatii o declaratie in care se spune ca decizia expulzarii celor doua grupuri de cetateni in majoritate ai Federatiei Ruse care participau activ la campania electorala din Republica Moldova a fost luata ca urmare a unei situatii exceptionale. /Ziarul/

2005-02-21 10:29:50 Cetateni straini acuzati de implicare in campania electorala

Retinerile de cetateni straini acuzati de implicare in campania electorala in Republica Moldova continua. Dupa ce acum o saptamana au fost arestati si apoi expulzati cativa cetateni rusi, politia de la Chisinau a retinut, vineri, 20 de persoane pentru ceea ce autoritatile de la Chisinau califica drept prestare ilegala de consultanta electorala in favoarea unei formatiuni politice din Republica Moldova.

Purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne de la Chisinau, Andrei Slutu, a declarat la BBC ca 16 dintre cele 20 de persoane sunt cetateni ai Federatiei Ruse, doua au cetatenie ucraineana si alte doua – kazaha. Potrivit lui Andrei Slutu, toti acesti cetateni straini se aflau ilegal in Republica Moldova.

Purtatorul de cuvant al MAI a precizat ca intr-un apartament inchiriat de una dintre persoanele retinute a fost gasita suma de 373 mii de dolari americani si 77,5 mii de euro.

„Pentru incalcarile comise de catre cetatenii respectivi, politistii au prezentat deja instantelor de judecata documentele necesare in vederea expulzarii lor din Republica Moldova.”

Saptamana trecuta, un alt grup format din cinci cetateni rusi, fusese expulzat din Republica Moldova, sub aceeasi acuzatie de acordare ilegala de consultanta electorala in favoarea unei formatiuni politice, fara ca partidul sa fie numit.

Decizia autoritatilor din Republica Moldova de expulzare a unor cetateni rusi a fost calificata de Ministerul de externe al Rusiei drept „contrara asigurarilor ca scrutinul parlamentar va fi democratic si transparent”. /Dupa BBC/

2005-02-21 10:12:08 Deputat PPCD, retinut la Vama Sculeni

Deputatul PPCD Stefan Secareanu a fost retinut la Vama Sculeni de catre vamesii moldoveni, in timp ce introducea legal in R. Moldova mai multe fulare si caciulite oranj.

Unul din sefii de tura de la Vama Sculeni i-a spus lui Stefan Secareanu ca legislatia nu permite introducerea in tara a marfurilor in valoare mai mare de 200 de euro. Deputatul a fost nevoit sa se intoarca la Iasi si sa lase acolo o parte din marfa, dar nici de data aceasta nu i s-a permis introducerea articolelor portocalii.

Potrivit sursei citate, a treia incercare a fost mai norocoasa, vamesii permitandu-i lui Secareanu sa intre in tara cu 16 fulare si 16 caciulite numai dupa ce a semnat o declaratie vamala in acest sens. /Ziua/

2005-02-21 09:56:38 Dezghetarea relatiilor dintre Romania si Moldova trebuia facuta intr-un mod mai putin revolutionar

Autorii unui raport de politica externa, lansat la Bucuresti, arata, referindu-se la vizita presedintelui Traian Basescu la Chisinau, ca dezghetarea relatiilor Romania-Moldova era o necesitate, insa aceasta trebuia facuta intr-un mod mai putin revolutionar.

Raportul respectiv analizeaza actiunile externe initiate de administratia Basescu-Tariceanu, precum si impactul acestora, pozitiv sau negativ, asupra promovarii intereselor nationale.

Potrivit raportului, Romania nu face parte din mecanismul penta-lateral de negociere in problema Transnistriei. Solutionarea acestui conflict face parte din cadrul unor negocieri internationale mai ample, in care Romania are doar un rol secundar. Rolul esential este jucat de Rusia, Statele Unite (deocamdata actionand oficial prin OSCE) si, poate, Ucraina. Implicarea Romaniei in negocierile legate de Transnistria presupune, printre altele, ca administratia Basescu-Tariceanu sa decida daca este gata sa discute interesele sale privind problema transnistreana direct cu Chisinaul si Moscova sau doar indirect prin Washington. /Ziua/

2005-02-21 09:44:34 Moldoveni ascunsi intr-un tir au descoperit vamesii romani

Politistii de frontiera si vamesii de la Nadlac au descoperit noua cetateni din R. Moldova, ascunsi intr-un tir. Cei trei barbati si sase femei vroiau sa ajunga in Germania si i-au platit trei mii de euro soferului de tir sa-i duca acolo.

Politistii au devenit suspiciosi cand au descoperit ca in acte, tirul transporta doar un cazan pentru o centrala termica, lucru cu mult sub capacitatea de transport a vehiculului. La inspectia masinii, i-au descoperit pe cei noua moldoveni, aproape morti de frig.  Moldovenii s-au ales cu dosare penale pentru trecere frauduloasa a frontierei, iar soferul, care se declara nevinovat, este cercetat acum de politisti pentru trafic de persoane. /RomNET/


Total pagini 120 (1194 articole) La pagina: [Inapoi]  [1] [2] [3] ... [31] [32] [33] ... [118] [119] [120]  [Inainte]
Stiri
Tigari de contrabanda de zeci de mii de euro din Moldova depistate la vama Galati
Poitistii romani au capturat tigari de contrabanda din Moldova de circa 30 mii de euro
„Trei teroristi din Moldova au incercat sa forteze granita de est a Romaniei”
UE a aprobat observatori pe frontiera dintre Republica Moldova si Ucraina
Tinerii din Moldova, care vor sa treaca ilegal Prutul in Romania, aleg calea apei
248 de elevi basarabeni vor studia la Iasi
Doi tineri din Moldova s-au ales cu dosare penale pentru trecerea ilegala a granitei
Si politistii din Basarabia vor avea un cod deontologic
“Zilele Dreptului de a sti” se vor desfasura in Moldova
Captura record de moldoveni
Teatrul Luceafarul din Chisinau, invitat de onoare in Belarus
Chisinaul se consulta cu Bucurestiul in planul de actiuni al parteneriatului Moldova-NATO
Moldova a vrut sa vada cum ii sprijina Romania in procesul de integrare
Regimul de la Tiraspol publica datele recensamantului
65 de ani de activitate pentru Moldpres
In regiunea transnistreana locuiesc peste jumatate de milion de persoane
Presa scolara ia amploare la Ungheni
Chisinau: proiect de lege pentru despagubirea proprietarilor deposedati de comunisti
O moldoveanca a dat SIDA la 200 de ucraineni
Adrian Cioroianu spune ca planul lui Adrian Severin privind Transnistria a fost propus si de analisti rusi

Top 5 articole
Protestele detinutilor par sa fi luat sfarsit / 12781
Cricova, capitala cramelor / 12138
Producatorii de vin si divin din Ucraina s-au suparat pe colegii lor din Moldova / 11973
Cine face arbitrajul in Moldova? / 11381
Statul roman isi bate joc de basarabenii care vor cetatenia romana / 10551

parrtner

 


XStrafer's WebPlace: Unconformable Point of view

DECA-press news agency