Home Stiri Despre proect Search
Acest proiect este derulat cu sustinerea IREX si a Agentiei de stiri DECA-Press
2005-08-15 17:04:28 Minori basarabeni exploatati sexual in Rusia

Trei din patru minori cu varste intre 15 si 18 ani, provenind din Republica Moldova si victime ale traficului de persoane, au fost supusi exploatarii sexuale, mai ales in Rusia, potrivit unui raport elaborat de specialistii centrului "La Strada" din Chisinau.

Potrivit studiului "Traficul de persoane in Moldova: comentarii, tendinte si recomandari", fenomenul traficului de fiinte umane afecteaza tot mai mult minorii. Astfel, in perioada 2001-2004, minorii au reprezentat 15 la suta din numarul total al victimelor sau fiecare a saptea victima este un copil. In studiu se mai precizeaza ca "cea mai mare parte din copii sunt supusi violentei sexuale in Rusia". Ana Revenco, presedintele centrului "La Strada", a declarat ca "lipsa experientei de viata si a unei informari elementare despre traficul de fiinte umane ii face pe minori deosebit de vulnerabili in fata fenomenului, favorizand atragerea lor in retelele traficantilor de marfa vie".

Eugen Rusu, seful Sectiei protectie a drepturilor si intereselor constitutionale si combaterea traficului de fiinte umane de la Procuratura Generala a Republicii Moldova, afirma ca, pentru a trimite copii in Rusia, traficantii fac uz de pasapoarte, adeverinte de nastere sau procuri false ori ii corup pe reprezentantii serviciilor de graniceri. "Minorii care au fost supusi violentei sexuale in Rusia sustin ca lucratorii politiei, carora li s-au adresat pentru ajutor, apara interesele proxenetilor si traficantilor de persoane, ceea ce complica si mai mult eliberarea lor din locurile de exploatare", a precizat Rusu. (Mediafax, Ziua)

2005-08-15 15:40:39 Basarabenii vand benzina la domiciliile taximetristilor din Iasi

Cetatenii moldoveni au pus la punct un angrenaj impresionant de vandut in Romania benzina adusa din R. Moldova in masini modificate special pentru astfel de transporturi.

Zilnic, sunt tranzitate prin vamile din Moldova zeci si chiar sute de tone de benzina care ajung in rezervoarele taximetristilor romani. "Cred ca nu am mai vazut un taximetrist la pompa de peste doua luni. Cumpara de la basarabeni. Nu conteaza ca are cifra octanica de 92 si-i mai "puturoasa". Baga in rezervor. Este mai ieftina", se plange un benzinar iesean.

La cele doua si uneori chiar trei curse pe zi pe care le fac basarabenii, profitul ajunge la cateva milioane de lei pentru fiecare vanzator. Mai mult, cetatenii din Republica Moldova si-au facut clienti stabili, "livrand" benzina chiar la domiciliile taximetristilor din Iasi. Benzina este adusa in rezervorul masinilor. Culmea, pentru a cheltui mai putin cu transportul, masinile traficantilor functioneaza cu gaz metan. /Romania Libera/

2005-08-12 14:54:41 Negocierile privind criza transnistreana ar putea fi reluate

Ministrul reintegrarii Republicii Moldova, Vasili Sova, a declarat ca negocierile pe marginea crizei transnistrene ar putea fi reluate in a doua jumatate a lunii septembrie. Aceste negocieri au fost intrerupte in iulie anul trecut, dupa ce autoritatile de la Chisinau au parasit masa de tratative in semn de protest fata de inchiderea scolilor romanesti din Transnistria de catre administratia separatista de la Tiraspol.

Vasile Sova s-a referit la o posibila reluare a tratativelor dupa o intrevedere la Chisinau cu mediatorii crizei transnistrene – reprezentanti ai Ucrainei, Rusiei si OSCE.

Potrivit ministrului reintegrarii, mediatorii crizei transnistrene s-au angajat sa puncteze, in cel mult o luna, principalele teme care ar urma examinate la masa de tratative. /Dupa BBC/

2005-08-10 16:08:43 Oamenii de stiinta basarabeni vor avea acces la granturi pentru proiectele de afaceri

Asociatia de cercetari si dezvoltare civica din Moldova, MRDA, va pune la dispozitia oamenilor de stiinta basarabeni o serie de granturi pentru realizarea proiectelor de afaceri in cadrul programului "Business Partnership Program Announcement 2005". Conform directorului executiv al MRDA, Lidia Romanciuc, citat de Infotag, se preconizeaza finantarea a cinci proiecte cu o valoare de maximum cinci mii de dolari. Pentru a intra in poesia acestor granturi, oamenii de stiinta trebuie sa colaboreze cu agentii economici locali si cu partenerii straini. In cazul in care vor obtine finantarea, proiectele se vor implementa in decurs de un an, a mai anuntat Lidia Romanciuc.

Participantii la program vor fi selectati in urma unui concurs pentru care se vor depune cereri de participare pana pe 15 septembrie. Proiectele vor fi finantate de fundatia americana de cercetari si dezvoltare civila CRDF, care colaboreaza deja de cinci ani cu Moldova, timp in care a oferit oamenilor de stiinta autohtoni sase milioane de dolari pentru elaborarea si implementarea proiectelor. /Romanian Global News/

2005-08-10 16:08:20 SUA poate determina Rusia sa isi retraga trupele din Transnistria

Organizatia “Pro-Europa”, condusa de Boris Asarov, intentioneaza sa solicite Congresului SUA adoptarea unei rezolutii care ar obliga Rusia sa-si retraga trupele din Transnistria. Declaratia a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa chiar de catre presedintele organizatiei, informeaza Infotag. Totodata, organizatia basarabeana cosidera ca legea privind principiile de baza ale statutului Transnistriei reprezinta posibilitatea ideala pentru solutionarea definitiva si echitabila a conflictului transnistrean. Conform reprezentatntilor Pro-Europa, Moldova ar trebui sa insiste sa obtina modificarea formatului fortelor de pacificare in zona de securitate prin atragerea unei misiuni internationale de observatori civili, caci "actualul format urmareste scopul de a proteja regimul criminal din Transnistria".

Pro-Europa activeaza ilegal in Transnistria, deoarece ea a fost inchisa dupa declaratiile impotriva Memorandumului Kozak facute de reprezentantii ei. Transnistria a intentat impotriva lui Azarov un dosar penal pentru "subminarea regimului constitutional" din autoproclamata republica.

Asarov a declarat ca organizatia pe care o conduce detine informatii despre faptul ca mai multe persoane sus-puse din Ucraina au anumite interese si le solutioneaza cu succes in Moldova si Transnistria, in partea dreapta a Nistrului fiind oameni in structurile de stat care sustin aceste interese. /RGN-press/

2005-08-10 10:02:01 Basarabeanca Ana Spatari este cea mai frumoasa romanca din diaspora

Trofeul “Miss Diaspora” 2005 si Premiul Popularitatii au fost decernate luni, 8 august, la Mangalia, unei basarabence in varsta de 19 ani, Ana Spatari. Frumoasa castigatoare a editiei din acest an a trebuit sa le dovedeasca membrilor juriului si celor prezenti ca merita sa primeasca marele premiu in acest an, cu atat mai mult cu cat competitia a fost destul de stransa, dar si presarata de gafe ale organizatorilor si ale participantelor. Spre exemplu, prestatia uneia dintre prezentatoarele serii, romanca Gabriela Schiop, din SUA, castigatoare a locul doi in urma cu un an la acelasi concurs, a cam lasat de dorit, dictia si incurcaturile sale fiind mai degraba hilare. Acelasi lucru s-ar putea spune si despre concurente, care la proba de cultura generala, se straduiau la maxim sa inteleaga indicatiile publicului care le oferea raspunsurile. Si cum la intrebarea “Unde se afla Castelul Peles?”, dintre cele trei variante de raspuns fata spunea cu aplomb “se afla la B”, publicul, dar mai ales juriul, putea sa isi faca o parere destul de clara in ceea ce priveste concurentele.

Lista completa a fetelor care au candidat la Miss Diapora 2005 a fost urmatoarea: Malina Genoveva Ciocoiu, din Australia, Denisa Onila, din Austria, Oana Maria Chiritoiu, din Belgia, Manuela Dimcheva Neykova, din Bulgaria, Cristina Carmen Corcoz si Aida Maria Boiesan, din Canada, Dana Otilia Gangioveanu, din Elvetia, Nadia Salameh, din Emiratele Arabe Unite, Gabriela Lucia Nisulescu, din Franta, Sarah Marina Simion si Agatha Toth, din Germania, Gabriela Sinevici si Nicoleta Sinevici, din Irlanda, Raluca Bianca Leibovici, din Israel, Anca Simona Magdalina, din Italia, Ana Spatari, din Moldova, Paula Marina, din Serbia, Fadia Elena Al-Joumaa, din Siria, Adina Diana Pop, din Spania, Alina Catrinoiu si Alexandra Jugariu, din Statele Unite si Alexandra Stirban, din Suedia. Miss Diaspora face parte din Festivalul “Callatis” de la Mangalia, manifestare organizata de Asociatia "Pro Familia" si Actualitatea Romaneasca. /Rompress/

2005-08-10 09:59:37 Hyde Park va picheta sediul Comisiei Electorale Centrale din Chisinau

Organizatia non-guvernamentala Hyde Park intentioneaza sa picheteze luni, 15 august, sediul Comisiei Electorale Centrale din Chisinau, CEC, in semn de protest fata de atitudinea acesteia la cele doua tururi de scrutin ratate. Hyde Park considera ca CEC este principala vinovata pentru cele doua reprize de alegeri esuate din capitala basarabana, informeaza un comunicat de presa emis de organizatia din Chisinau. Tocmai pentru a trage un semnal de alarma, membrii ONG-ului au hotarat in ultima sedinta de Consiliu HP sa picheteze timp de doua ore, in intervalul 12:00-14:00, zona din fata Guvernului, in incinta caruia se afla si comisia. In acest sens, Hyde Park a adresat o cerere catre Primaria din Chisinau, un refuz al autorizarii mitingului urmand sa duca la organizarea unei conferinte de presa pe care asociatia basaraberana o va tine sub cerul liber. /RGN-press/

2005-08-10 09:58:41 SUA e gata sa ajute Basarabia la reglementarea conflictului transnistrean

Statele Unite ale Americii ar putea sa vina in ajutorul Basarabiei in reglementarea conflictului transinstrean, a anuntat ministrul apararii basarabean, Valeriu Plesca, la intoarcerea sa din vizita de lucru efectuata in SUA. SUA a mai anuntat ca sunt dispuse sa contribuie financiar si organizatoric la utilizarea munitiilor si armelor depozitate in Cobasna, Washingtonul apreciind ca Rusia isi va respecta strict angajamentele privitoare la retragerea trupelor din regiune, a mai declarat Plesca.

Totodata, ministrul basarabean a mai anuntat ca un grup de genisti si ofiteri-transmisionisti din Armata Nationala a Moldovei este gata sa plece in Irak pentru a-si duce la bun sfarsit misiunea de pacificare. “Contingentul este absolut gata sa-si onoreze aceste sarcini si este doar nevoie de vointa politica - decizia Parlamentului", a mai declarat oficialul basarabean, citat de Nouatati Moldova. Militarii vor pleca in Orientul Apropiat cu aproximatie la mijlocul lunii septembrie, aceasta urmand sa fie a treia misiune a militarilor basarabeni in Irak.

Ministrul basarabean al Aparari Nationale, Valeriu Plesca, a efectuat o vizita de lucru de cinci zile in Statele Unite ale Americii, la Departamentului de Stat si la Pentagon. Demnitarul basarabean a fost primit aici de viceconsilierul Secretarului de Stat al SUA pentru problemele militare si politice, Robert Loftis, si de viceministrul interimar al Apararii al SUA, Gordon England. /Romanian Global News/

2005-08-08 09:45:49 Si militarii basarabeni sunt laudati de autoritatile americane

Militarii basarabeni au fost apreciati de autoritatile americane pentru contributia pe care au adus-o acestia la misiunea de pacificare din Irak, informeaza Noutati-Moldova. Anuntul a fost facut de consilierul Secretarului de Stat pe problemele politico-militare, Robert Loftis, care s-a intalnit la Washington cu ministrul Apararii al Moldovei, Valeriu Plesca, aflat in SUA intr-o vizita de lucru pana pe 5 august. In opinia oficialului american, "genistii au demonstrat un nivel inalt de profesionalism in perioada aflarii lor in Orientul Apropiat".

Pe parcursul vizitei, Valeriu Plesca a vizitat si Pentagonul, unde s-a intalnit cu viceministrul interimar al apararii al SUA, Gordon England. Discutiile dintre cei doi au vizat in principal consolidarea cooperarii bilaterale in sfera militara. /Romanian Global News/

2005-08-05 13:04:24 Talhari in catuse

Trei tineri din Republica Moldova care au agresat un taximetrist caruia au incercat sa-i fure masina au fost prinsi de politistii ieseni. V.A., in varsta de 15 ani, T. D., de 16 ani, si S.I., de 12 ani, au fost capturati in fata unui magazin din municipiul Iasi, dupa ce au talharit o femeie careia i-au smuls de la gat un lantisor din aur. Anchetatorii au stabilit ca cei trei adolescenti atacasera, in urma cu doua zile, un taximetrist iesean caruia au vrut sa-i fure masina. Acestia au luat un taxi si i-au cerut soferului, Mihai I., de 52 de ani, sa-i duca pana la baza de agrement "Ciric". In momentul in care au ajuns pe podul de acces catre aeroport, cei trei l-au atacat pe taximetrist, l-au imobilizat, iar unul dintre ei a incercat sa-l sugrume, in timp ce ceilalti doi l-au taiat cu un cutit pe fata si la mana dreapta. Victima a reusit, in cele din urma, sa deschida portiera masinii si sa fuga pana la baza "Ciric", de unde au fost sesizati politistii si ambulanta. (Evenimentul zilei)


Total pagini 120 (1194 articole) La pagina: [Inapoi]  [1] [2] [3], [4] [5] [6] ... [118] [119] [120]  [Inainte]
Stiri
Tigari de contrabanda de zeci de mii de euro din Moldova depistate la vama Galati
Poitistii romani au capturat tigari de contrabanda din Moldova de circa 30 mii de euro
„Trei teroristi din Moldova au incercat sa forteze granita de est a Romaniei”
UE a aprobat observatori pe frontiera dintre Republica Moldova si Ucraina
Tinerii din Moldova, care vor sa treaca ilegal Prutul in Romania, aleg calea apei
248 de elevi basarabeni vor studia la Iasi
Doi tineri din Moldova s-au ales cu dosare penale pentru trecerea ilegala a granitei
Si politistii din Basarabia vor avea un cod deontologic
“Zilele Dreptului de a sti” se vor desfasura in Moldova
Captura record de moldoveni
Teatrul Luceafarul din Chisinau, invitat de onoare in Belarus
Chisinaul se consulta cu Bucurestiul in planul de actiuni al parteneriatului Moldova-NATO
Moldova a vrut sa vada cum ii sprijina Romania in procesul de integrare
Regimul de la Tiraspol publica datele recensamantului
65 de ani de activitate pentru Moldpres
In regiunea transnistreana locuiesc peste jumatate de milion de persoane
Presa scolara ia amploare la Ungheni
Chisinau: proiect de lege pentru despagubirea proprietarilor deposedati de comunisti
O moldoveanca a dat SIDA la 200 de ucraineni
Adrian Cioroianu spune ca planul lui Adrian Severin privind Transnistria a fost propus si de analisti rusi

Top 5 articole
Protestele detinutilor par sa fi luat sfarsit / 12781
Cricova, capitala cramelor / 12138
Producatorii de vin si divin din Ucraina s-au suparat pe colegii lor din Moldova / 11973
Cine face arbitrajul in Moldova? / 11381
Statul roman isi bate joc de basarabenii care vor cetatenia romana / 10551

parrtner

 


XStrafer's WebPlace: Unconformable Point of view

DECA-press news agency