Home Stiri Despre proect Search
Acest proiect este derulat cu sustinerea IREX si a Agentiei de stiri DECA-Press
2004-10-20 12:00:02 Statul roman isi bate joc de basarabenii care vor cetatenia romana

Etnicii romani din tarile invecinate intampina mari probleme din partea statului roman atunci cand solicita in mod firesc redobandirea sau dobandirea cetateniei romane. In cazul acestor solicitari, statul roman ii supune pe etnicii romani din afara granitelor unui adevarat calvar, la care se pare ca autoritatile romane nu s-au gandit prea mult atunci cand au formulat legislatia necesara. Mai mult decat atat, legislatia romaneasca in acest caz este atat de prost gandita, incat descurajeaza etnicii romani de peste granita, in special pe cei din Basarabia, sa mai ceara cetatenia cuvenita de drept. Romanian Global News a publicat ieri o scrisoare deschisa semnata de mai multi reprezentanti ai comunitatii romanesti din Republica Moldova, adresata premierului Adrian Nastase si presedintelui Ion Iliescu, in care se denunta calvarul prin care trec etnicii romani din Basarabia care solicita cetatenia romana. Una dintre cele mai grave aberatii este cererea statului roman de a se demonstra ca localitatea din care provin basarabenii s-a aflat in componenta Romaniei.

 

Semnatarii scrisorii amintesc la inceput ca Basarabia a fost furata prin forta Romaniei. "Noi, romanii basarabeni, nicicand n-am renuntat la cetatenia Romana. (...) Este regretabil ca noi, basarabenii, trebuie sa platim sume exagerat de mari pentru reabilitarea si restabilirea noastra in drepturile depline de cetateni romani", se mentioneaza in scrisoarea reprezentantilor comunitatii romanilor din Basarabia. "In pofida acestui drept, prin adoptarea unor legi dure, Romania a facut in ultimii doi ani, practic, imposibila obtinerea actelor de cetatean roman. Basarabenii sunt impusi sa achite sume colosale pentru o sumedenie de documente care se cer la perfectarea pasaportului sau buletinului de identitate romanesc. Aceasta practica nu este altceva decat un alt fel de interdictie, care impiedica repunerea romanilor basarabeni in drepturile lor legitime, restabilirea adevarului istoric si de neam", se precizeaza in documentul citat. "Nascocirea unei asemenea proceduri injositoare pentru restabilirea cetateniei romane de catre basarabeni este o adevarata golgota, pentru multi imposibil de parcurs pana la capat (adica pana la redobandirea cetateniei si obtinerea actelor). In asemenea conditii, romanilor basarabeni le este mult mai usor sa obtina cetatenia Federatiei Ruse, Ucrainei sau Bulgariei, decat sa-si restabileasca cetatenia propriei tari", se incheie rechizitoriul formulat de etnicii romani din Basarabia.

 

Birocratia romaneasca, impotriva romanilor

 

Intr-adevar, autoritatile romane solicita basarabenilor care vor cetatenia romana sa prezinte un numar urias de acte, care costa foarte mult pentru puterea de cumparare a locuitorilor Basarabiei si care necesita pierderea unei perioade foarte mari de timp, avand in vedere ca in Republica Moldova birocratia este chiar si mai mare decat in Romania. Printre numeroasele acte necesare pentru basarabenii care vor cetatenia romana se numara certificatele de nastere si de casatorie ale parintilor solicitantului (pret 15 dolari), certificat eliberat de Primaria localitatii unde s-a nascut solicitantul precum ca localitatea data se afla pana la 28 iunie 1940 in componenta Romaniei, care trebuie cumparat de la primar (30 dolari), cazier juridic din Republica Moldova (10 dolari), cazier juridic din Romania (40 dolari inclusiv drumul la Bucuresti) sau cerere oficiala pentru depunerea actelor la consulatul Romaniei din Chisinau, (23 dolari). De remarcat ca basarabenii intampina reale probleme birocratice din partea autoritatilor moldovenesti sau ucrainene in obtinerea unor documente, cum ar fi certificatul eliberat de Primaria comunei unde e domiciliat: de multe ori, autoritatile moldovenesti si ucrainene, care apartin in general comunistilor rusificati, refuza sa elibereze aceste documente basarabenilor de origine romana. "Iata prin ce incercari draconice trebuie sa treaca romanii basarabeni pentru a-si restabili cetatenia legitima a Patriei lor Romania. (...) Consideram ca actuala guvernare de la Bucuresti trebuie sa simplifice urgent restabilirea cetateniei romane pentru basarabeni, asa cum a facut-o Federatia Rusa pentru rusii de la noi, Ucraina pentru ucraineni, Bulgaria pentru bulgarii din Republica Moldova", se incheie scrisoarea deschisa semnata de liderii unor importante asociatii ale romanilor basarabeni.

 

George COMAN

Ziua by Ziua

Comments

No comments yet


Post new comment
Name
E-mail
Comment
Stiri
Tigari de contrabanda de zeci de mii de euro din Moldova depistate la vama Galati
Poitistii romani au capturat tigari de contrabanda din Moldova de circa 30 mii de euro
„Trei teroristi din Moldova au incercat sa forteze granita de est a Romaniei”
UE a aprobat observatori pe frontiera dintre Republica Moldova si Ucraina
Tinerii din Moldova, care vor sa treaca ilegal Prutul in Romania, aleg calea apei
248 de elevi basarabeni vor studia la Iasi
Doi tineri din Moldova s-au ales cu dosare penale pentru trecerea ilegala a granitei
Si politistii din Basarabia vor avea un cod deontologic
“Zilele Dreptului de a sti” se vor desfasura in Moldova
Captura record de moldoveni
Teatrul Luceafarul din Chisinau, invitat de onoare in Belarus
Chisinaul se consulta cu Bucurestiul in planul de actiuni al parteneriatului Moldova-NATO
Moldova a vrut sa vada cum ii sprijina Romania in procesul de integrare
Regimul de la Tiraspol publica datele recensamantului
65 de ani de activitate pentru Moldpres
In regiunea transnistreana locuiesc peste jumatate de milion de persoane
Presa scolara ia amploare la Ungheni
Chisinau: proiect de lege pentru despagubirea proprietarilor deposedati de comunisti
O moldoveanca a dat SIDA la 200 de ucraineni
Adrian Cioroianu spune ca planul lui Adrian Severin privind Transnistria a fost propus si de analisti rusi

Top 5 articole
Protestele detinutilor par sa fi luat sfarsit / 12781
Cricova, capitala cramelor / 12138
Producatorii de vin si divin din Ucraina s-au suparat pe colegii lor din Moldova / 11973
Cine face arbitrajul in Moldova? / 11381
Statul roman isi bate joc de basarabenii care vor cetatenia romana / 10551

parrtner

 


XStrafer's WebPlace: Unconformable Point of view

DECA-press news agency

The Internet Access And Training Program (IATP) is a program of the Bureau of Educational & Cultural Affairs (ECA), US Department of State, funded under the Freedom Support Act (FSA). IATP is administered by the International Research & Exchanges Board (IREX) developed by vatik