Home Stiri Despre proect Search
Acest proiect este derulat cu sustinerea IREX si a Agentiei de stiri DECA-Press
2005-03-01 10:39:16 'Lumea interlopa a intervenit in campania electorala'
Karamalak

Corneliu Rusnac,

corespondent BBC la Chisinau

 

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, care este si liderul Partidului Comunistilor, a declarat ca lumea interlopa a intervenit „in cel mai grosolan mod” in campania electorala. „Cu totii am devenit martori ai faptului cum extremistii, „hotii in lege”, liderii regimului separatist de la Tiraspol si opozitia totalitara care le deserveste interesele s-au unit fatis pentru a-si lua revansa pentru infrangerile suferite acum patru ani", a declarat presedintele Moldovei.

 

"Pe ei ii face sa turbe faptul ca tara noastra s-a ridicat din genunchi, ca oamenii au incetat sa le stie de frica, ca businessul autohton nu se mai afla sub „protectia” impusa de tot felul de banditi”, afirma Vladimir Voronin.

 

In timp ce presedintele Voronin se refera la opozitie in general, un comunicat al Partidului Comunistilor da nume de persoane si organizatii.

 

"Afilierea cinica si deschisa a formatiunii lui Serafim Urechean la serviciile speciale transnistrene si criminalitatea internationala ameninta campania electorala cu devierea de la cursul democratic si instaurarea in Republica Moldova a unei dictaturi criminale. Criminalul si asasinul Caramalac, zis Bulgarul, dat in urmarire internationala in 1998, Igor Smirnov si Vladimir Antiufeev, care terorizeaza populatia regiunii transnistrene, devin complici deschisi in promovarea Blocului "Moldova Democrata" la putere. Pe de alta parte, o intreaga alianta de formatiuni politice in frunte cu Serafim Urechean devine avocatul asasinului Caramalac, transformand-ul in flamura sa in lupta pentru putere", se spune in comunicat.

 

Ce a declarat Caramalac presei?

Mania presedintelui Voronin a fost provocata de cererea de demisie lansata de Blocul „Moldova Democrata” care l-a acuzat de legaturi cu Grigore Caramalac, zis Grisa Bulgarul, un controversat om de afaceri refugiat in Rusia.

 

BMD afirma ca presedintele Vladimir Voronin ar trebui sa demisioneze in urma unor dezvaluiri facute, saptamana trecuta, de catre Grigore Caramalac in ziarul rusesc „Komsomolskaia Pravda”.

 

Ziarul il prezenta pe Caramalac, cunoscut sub porecla de „Grisa bulgarul”, ca pe un prosper om de afaceri care, din cauza persecutiilor din partea Comunistilor, ar fi fost nevoit sa se refugieze la Moscova.

 

Caramalac afirma, intr-un interviu acordat publicatiei, ca, in 2001, a finantat campania electorala a comunistilor si chiar a cedat o parte din actiunile pe care le detinea la diferite intreprinderi in favoarea unor lideri ai comunistilor.

 

Caramalac sustinea ca, dupa ce Vladimir Voronin a devenit presedinte, fiul sau, Oleg Voronin, prosper om de afaceri de la Chisinau, a incercat sa-l elimine de pe piata.

 

BMD cere demisia lui Vladimir Voronin

Purtatorul de cuvant al Blocului „Moldova Democrata", Victor Osipov, considera ca, in cazul in care aceste acuzatii se confirma, presedintele Voronin ar trebui sa se retraga din politica.

 

„Noi credem ca, in mod normal, ca si in orice tara democratica, presedintele este, mai intai de toate, obligat sa demonstreze inconsistenta declaratiilor lui Caramalac" spune domnul Osipov.

 

"Iar daca este adevarat ca acesta a finantat, in 2001, campania comunistilor cu 500 de mii de dolari cash si le-a oferit si alta logistica substantiala, atunci acest fapt este o dovada a coruperii businessului, coruperii in scopuri politice. Si un am de stat care a comis un asemenea fapt, trebuie sa plece”, a spus Osipov.

 

Vladimir Voronin afirma sambata, intr-un interviu acordat postului moscovit „Eho Moscvi”, ca Grigore Carmalac este unul din liderii lumii interlope, cautat de politia din Republica Moldova, suspectat de patru omoruri.

 

Presedintele Voronin sustinea ca recentul congres al diasporei moldovenesti de la Moscova, la care a fost prezent unul dintre liderii BMD, Dumitru Braghis, ar fi costat 800 de mii de dolari si ar fi fost finantat de Carmalac.

 

De asemenea, Vladimir Voronin s-a declarat nedumerit de faptul ca acesta a fost eliberat de catre justitia de la Moscova, dupa a fost retinut in Federatia Rusa, aflandu-se, timp de mai multi ani, in cautare internationala.

 

Cine castiga?

Pentru liderul PPCD, Iurie Rosca cand doi se cearta, al treilea castiga: „evident are loc o confruntare acerba intre doua planuri mafiotice care se acuza reciproc ca ar fi corupte, ceea ce este foarte interesant e ca ambele au dreptate in egala masura."

 

"Ambele au conexiuni puternice cu businessul criminal si de aceea conflictul dintre comunistii lui Voroninin si BMD-istii lui Urecheanu nu este un conflict dintre un partid bun si altul rau. Nici unul dintre aceste doua nu apara valorile nationale si nu se preocupa de interesele nationale ale Republicii Moldova" spune Iurie Rosca.

 

"Nomenclatura, este evident s-a scindat in doua aripi in cadrul acestei campanii electorale. Cele doua fractiuni beligerante trebuie respinse in egala masura de electoratul Republicii Moldova. In acest triunghi al bermudelor, evident doar PPCD merita sa fie sprijinit de alegatori.”

 

Acuzatiile reciproce intre Blocul Moldova Democrata si Partidul Comunistilor survin la mai putin de o saptamana de la scrutinul parlamentar din 6 martie. Lupta cu crima organizata si coruptia au devenit unul dintre principalele subiecte de campanie.

BBC news by BBC

Comments

No comments yet


Post new comment
Name
E-mail
Comment
Stiri
Tigari de contrabanda de zeci de mii de euro din Moldova depistate la vama Galati
Poitistii romani au capturat tigari de contrabanda din Moldova de circa 30 mii de euro
„Trei teroristi din Moldova au incercat sa forteze granita de est a Romaniei”
UE a aprobat observatori pe frontiera dintre Republica Moldova si Ucraina
Tinerii din Moldova, care vor sa treaca ilegal Prutul in Romania, aleg calea apei
248 de elevi basarabeni vor studia la Iasi
Doi tineri din Moldova s-au ales cu dosare penale pentru trecerea ilegala a granitei
Si politistii din Basarabia vor avea un cod deontologic
“Zilele Dreptului de a sti” se vor desfasura in Moldova
Captura record de moldoveni
Teatrul Luceafarul din Chisinau, invitat de onoare in Belarus
Chisinaul se consulta cu Bucurestiul in planul de actiuni al parteneriatului Moldova-NATO
Moldova a vrut sa vada cum ii sprijina Romania in procesul de integrare
Regimul de la Tiraspol publica datele recensamantului
65 de ani de activitate pentru Moldpres
In regiunea transnistreana locuiesc peste jumatate de milion de persoane
Presa scolara ia amploare la Ungheni
Chisinau: proiect de lege pentru despagubirea proprietarilor deposedati de comunisti
O moldoveanca a dat SIDA la 200 de ucraineni
Adrian Cioroianu spune ca planul lui Adrian Severin privind Transnistria a fost propus si de analisti rusi

Top 5 articole
Protestele detinutilor par sa fi luat sfarsit / 12781
Cricova, capitala cramelor / 12138
Producatorii de vin si divin din Ucraina s-au suparat pe colegii lor din Moldova / 11973
Cine face arbitrajul in Moldova? / 11381
Statul roman isi bate joc de basarabenii care vor cetatenia romana / 10551

parrtner

 


XStrafer's WebPlace: Unconformable Point of view

DECA-press news agency

The Internet Access And Training Program (IATP) is a program of the Bureau of Educational & Cultural Affairs (ECA), US Department of State, funded under the Freedom Support Act (FSA). IATP is administered by the International Research & Exchanges Board (IREX) developed by vatik