Home Stiri Despre proect Search
Acest proiect este derulat cu sustinerea IREX si a Agentiei de stiri DECA-Press
2003-04-14 12:15:36 TREI FEMEI DIN REPUBLICA MOLDOVA DOREAU SA AJUNGA CU ACTE FALSE IN PORTUGALIA SI SPANIA

Politistii de frontiera din Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac s-au trezit cu un aflux de cetateni moldoveni care incercau sa iasa din Romania cu pasapoarte false. Cetatenii Republici Moldova nu pot ajunge fara viza in Spatiul Schengen. Insa cum vizele pentru ei se acorda foarte greu, multi apeleaza la diversi intermediari riscind ca voiajul lor sa ia sfirsit la granita romnano-ungara.

 

Trei femei pentru Portugalia

 

In cursul noptii trecute, la iesirea din tara, in Vama Nadlac s-au prezentat trei femei din Republica Moldova care doreau sa ajunga in Portugalia si Spania. Cele trei au prezentat la controlul din frontiera pasapoartele cu vizele necesare, dar politistul de frontiera a avut unele suspiciuni cu privire la autenticitatea vizelor. Femeile aveau pasapoarte cu vize Schengen emise de Ambasada Portugaliei din Bucuresti. Cercetarile s-au extins si s-a constatat ca de fapt vizele sint false. Cele trei si-au depus pasapoartele la o firma de turism din Chisinau, care le-a promis facilitarea vizelor de intrare in Spatiul Schengen pentru sume intre 1500 euro si 2075 euro. Ele si-au ridicat de la firma pasaportele cu vizele, fara a avea insa posibilitatea sa le verifice daca sint autentice. Cu vizele in pasaport, femeile au plecat spre Portugalia, tara unde intentionau sa-si gaseasca un loc de munca. Calatoria lor s-a intrerupt la Nadlac. Femeile sint cercetate pentru complicitate la fals material in inscrisuri oficiale.

 

Returnati de la unguri

 

Autoritatile de frontiera din Ungaria au predat politistilor romani in cursul zilei de ieri un grup format din doi cetateni care au fost retinuti pe teritoriul Ungariei cu probleme ale actelor de identitate. Povestile celor doi par doua telenovele si demonstreaza ca pentru un loc de munca bine platit omul este in stare de orice minciuna. Unul dintre cei doi barbati, in momentul returnarii avea asupra sa un pasaport romanesc. Politistii de frontiera au constatat ca acesta era falsificat prin inlocuirea fotografiei. In urma primelor cercetari s-a constatat ca respectivul este cetatean al Republicii Moldova si se numeste Ruslan S., 24 de ani. El a iesit legal din Romania in luna martie intentionind sa ajunga in Austria pentru a-si gasi un loc de munca. A solicitat Ambasadei Austriei la Budapesta o viza in acest sens, dar a fost refuzat. Dupa citeva zile si-a cumparat cu 200 de dolari un pasaport romanesc falsificat prin inlocuirea fotografiei si a incercat sa iasa din Ungaria. Politistii de frontiera maghiari nu au observat falsul dar l-au retinut pe motiv ca ar avea probleme pe teritoriul maghiar si l-au dus sub escorta la Nadlac, unde l-au predat autoritatilor romane. Acestea au descoperit faptul ca pasaportul era falsificat si i-au intocmit dosar penal pentru fals privind identitatea si tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat.

 

Cel de-al doilea barbat a declarat ca nu are asupra sa nici un act si si-a declarat aceeasi identitate pe care si-a dat-o si partii maghiare. In vederea confirmarii identitatii, au fost demarate cercetarile. Desi toate datele pareau perfecte politistii au efectuat o cercetare suplimentara. Ei au aflat insa ca persoana din fata lor se afla de fapt in localitatea Balan, judetul Harghita. Pus in fata probelor, barbatul a recunoscut adevarul. Numele sau adevarat este Adrian D., 29 ani. A iesit legal din Romania in anul 1996 si s-a stabilit fara forme legale la Budapesta, unde a muncit “la negru”. Dupa expirarea pasaportului, a solicitat autoritatilor maghiare eliberarea unui document provizoriu de identitate pentru a putea parasi Ungaria. El si-a declinat insa identitatea fratelui sau. Depistat de autoritatile maghiare fara documente legale de sedere pe teritoriul maghiar, s-a luat masura expulzarii sale. Pentru a se putea reintoarce in Ungaria, si-a dat o noua identitate falsa, a unui alt frate. Politistii de frontiera i-au intocmit dosar penal pentru fals privind identitatea si tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat.

Evenimentul zilei by Sorin TROCAN, EVENIMENTUL ZILEI

Comments

No comments yet


Post new comment
Name
E-mail
Comment
Stiri
Tigari de contrabanda de zeci de mii de euro din Moldova depistate la vama Galati
Poitistii romani au capturat tigari de contrabanda din Moldova de circa 30 mii de euro
„Trei teroristi din Moldova au incercat sa forteze granita de est a Romaniei”
UE a aprobat observatori pe frontiera dintre Republica Moldova si Ucraina
Tinerii din Moldova, care vor sa treaca ilegal Prutul in Romania, aleg calea apei
248 de elevi basarabeni vor studia la Iasi
Doi tineri din Moldova s-au ales cu dosare penale pentru trecerea ilegala a granitei
Si politistii din Basarabia vor avea un cod deontologic
“Zilele Dreptului de a sti” se vor desfasura in Moldova
Captura record de moldoveni
Teatrul Luceafarul din Chisinau, invitat de onoare in Belarus
Chisinaul se consulta cu Bucurestiul in planul de actiuni al parteneriatului Moldova-NATO
Moldova a vrut sa vada cum ii sprijina Romania in procesul de integrare
Regimul de la Tiraspol publica datele recensamantului
65 de ani de activitate pentru Moldpres
In regiunea transnistreana locuiesc peste jumatate de milion de persoane
Presa scolara ia amploare la Ungheni
Chisinau: proiect de lege pentru despagubirea proprietarilor deposedati de comunisti
O moldoveanca a dat SIDA la 200 de ucraineni
Adrian Cioroianu spune ca planul lui Adrian Severin privind Transnistria a fost propus si de analisti rusi

Top 5 articole
Protestele detinutilor par sa fi luat sfarsit / 12781
Cricova, capitala cramelor / 12138
Producatorii de vin si divin din Ucraina s-au suparat pe colegii lor din Moldova / 11973
Cine face arbitrajul in Moldova? / 11381
Statul roman isi bate joc de basarabenii care vor cetatenia romana / 10551

parrtner

 


XStrafer's WebPlace: Unconformable Point of view

DECA-press news agency

The Internet Access And Training Program (IATP) is a program of the Bureau of Educational & Cultural Affairs (ECA), US Department of State, funded under the Freedom Support Act (FSA). IATP is administered by the International Research & Exchanges Board (IREX) developed by vatik