Home Stiri Despre proect Search
Acest proiect este derulat cu sustinerea IREX si a Agentiei de stiri DECA-Press
2003-05-06 10:18:01 ZIUA: "Exportul de moldoveni"

Generozitatea post-decembrista a autoritatilor de la Bucuresti de a acorda statutul de cetateni romani "fratilor" de peste Prut risca sa atraga ridicarea regimului "fara vize" pentru tara noastra. Zilnic, aproape 50 de basarabeni solicita sa dobandeasca cetatenia romana, nu in numele "podului de flori" si al dragostei de patria-mama, ci pentru pasaportul romanesc care le deschide larg portile Europei. Se agata astfel inca o tinichea de coada Romaniei, intrucat moldovenii care obtin cetatenia romana numai pentru a fi o "marfa la export" nu fac decat sa erodeze o imagine si asa patata de rromi, pe care occidentalii ii considera ca fiind "bubele negre" ale unei Romaniei asa-zis bolnave.

Haraso, prietenia!

Deschiderea barierelor europene pentru romani si "ochiurile" din plasa Legii 21/1991 privind conditiile in care se poate dobandi cetatenia a dezvoltat o veritabila "uzina", prin care mii de basarabeni obtin statutul de roman si, implicit, drepturile ce decurg din aceasta. Sansa de a invada Europa - sub caciulita de roman - a facut ca, numai in ultimele sase luni, Biroul de Cetatenii din cadrul Ministerului Justitiei sa inregistreze peste 19.000 de solicitari de redobandire a cetateniei depuse de catre basarabeni. Cifra e in crestere cu pana la 50 de dosare pe zi. Multi dintre solicitanti n-au pasit, insa, niciodata pe malul stang al Prutului, ei necunoscand nici macar cuvintele elementare din limba romana. Cum este posibil atunci ca acestia sa redobandeasca cetatenia unui stat despre care nu cunosc nici cat negrul de sub unghie ori despre care descendentii lor n-au aflat decat din cartile de geografie? Printr-o Ordonanta de guvern, acordarea cetateniilor a fost sistata pe o perioada de circa sase luni, in asteptarea unor noi reglementari. Datorita acesteia, cei care depun acum cereri, este foarte posibil sa primeasca un raspuns cam pe la anul.

Afacerea

Redobandirea cetateniei de catre moldoveni a devenit o afacere de aur, din care "samsarii" de cetatenii - cei care depun dosarele, prin procura - castiga pana la 500 de euro de la fiecare solicitant. Acestia pregatesc actele necesare, dau banii si asteapta acasa rezultatul final, scutind un drum pana in Capitala. Pana in toamna anului trecut, acesti mandatati sau mai bine zis mandatari, ajungeau la Bucuresti cu portbagajele masinilor ticsite de dosare. Parcau direct in curtea Biroului Cetatenii si le descarcau, spre disperarea functionarilor si a jandarmilor, care abia faceau fata puhoiului de solicitanti. "Aceste "portite" la lege, care nu impun ca fiecare cerere sa fie depusa personal au permis consolidarea filierei", considera sefa Biroului Cetatenii, Nicola Tibacu. Despre cati dintre noii cetateni romani se stabilesc intr-adevar in tara si cati dobandesc cetatenia doar pentru a primi pasaport romanesc si a emigra in Occident, Nicola Tibacu crede ca nimeni nu poate oferi cifre exacte: "Intr-adevar sunt multi basarabeni care pleaca in Vest, imediat dupa ce devin cetateni romani, insa multi dintre ei raman aici, isi duc copiii sa invete la scoli din Romania si se incadreaza in munca".

Acum, la poarta Biroului Cetatenii de pe strada Episcopul Radu exista o panza de traficanti de cetatenii care nu poate fi practic penetrata, decat daca platesti. Reporterii ZIUA au incercat ieri dimineata sa se inscrie pe listele de intrare in Biroul Cetatenii. Unul dintre cei care tineau evidenta ne-a agatat de maneca si ne-a soptit la ureche, cu un accent care-ti zgaria timpanele: "Bre' daci nu vrei si dispari di pi listi pini mi'ne, dai un ban! Ci crezi ci astilalt' asteapti di prosti?"

Sistemul

De fapt, cum functioneaza sistemul? Pentru a-ti depune cererea trebuie sa te inscrii pe o lista intocmita pe genunchi de catre mandatari (doar 10% sunt persoane fizice care au de depus doar propriul dosar) si sa astepti sa fii strigat. Aceasta lista se reactualizeaza la sfarsitul fiecarei zile de lucru cu publicul, adica la ora 14.00. Zilnic, functionarii Ministerului Justitiei primesc cateva zeci de cereri, in conditiile in care listele neoficiale din strada cuprind in medie 300-350 de nume. Astfel, daca vrei ca solicitarea ta sa fie inregistrata, trebuie sa faci de "garda" la poarta Biroului peste o saptamana. Zi si noapte. Ni s-a explicat si pentru ce trebuie sa platesti: ca nu cumva sa "dispari" de pe lista. La reactualizarea zilnica, "samsarii" omit numele persoanelor care nu cotizeaza, asa incat acestea revin in coada listei. Daca mai revin.

Ca o tabara de refugiati

Strada Episcolul Radu arata ca un talcioc, poate chiar mai rau. Autoturisme, inclusiv microbuze de capacitate redusa, inmatriculate in Republica Moldova sunt parcate la centimetru, una langa alta. Acolo dorm cei ce-si asteapta randul, acolo isi fac mancarea, pe plite electrice, langa roata masinii. Spalatul e o problema despre care nimeni nu discuta. Pentru nevoile fiziologice se apeleaza la un riveran rrom, care si-a pus toaleta casei la dispozitie contra sumei de 5000-10.000 lei necesitatea. In paralel vinde seminte, iar afacerea este foarte profitabila. "Semintele mele sunt la mare cautare, tata! ne lamureste bussines man-ul cel tuciuriu. De plictiseala, baga moldovenii in ei la bomboane agricole de se sparg!"

Echipa ZIUA a fost "gardata" imediat ce fotoreporterul nostru a declansat primul blitz. "Aa..., spioni? Aveti recenzie?", ne-a luat la intrebari un spelb cu ceafa lata. N-am inteles pe moment despre ce este vorba, dar ne-am dumirit cand ni s-a recomandat cu o carte de identitate eliberata de autoritatile de la Chisinau. Adica, voia sa spuna ca n-avem ce cauta acolo decat cu treaba. L-am convins ca, intr-adevar, chiar aveam treaba acolo.

Hai-hui prin Europa

In zilele urmatoare, completarile Legii 21 - aprobate deja de Camera Deputatilor si Senat - vor fi publicate in Monitorul Oficial, dupa promulgarea de catre Presedintie. Este de asteptat ca, ulterior, asemenea probleme sa devina istorie. Nu insa si majorarea numarului romanilor care umbla hai-hui prin Europa. Totusi, noile prevederi legale ar putea crea unele probleme, fiindca anumite paragrafe sunt inconsistente. Alineatul 1 al articolului 12 va permite de acum inainte ca solicitarile de redobandire a cetateniei sa fie depuse direct la oficiul consular al Romaniei de la Chisinau ori din alte state, in cazul in care pretendentii locuiesc pe teritoriul altei tari decat Moldova, cu conditia ca tara noastra sa aiba acolo reprezentante diplomatice. Numai ca si in aceste situatii, solicitarile vor putea fi depuse prin mandatari. In concluzie, mafia poate prospera in continuare. Macar la Chisinau.

Ziua by Adrian ARTENE, Dan COSTE

Comments

No comments yet


Post new comment
Name
E-mail
Comment
Stiri
Tigari de contrabanda de zeci de mii de euro din Moldova depistate la vama Galati
Poitistii romani au capturat tigari de contrabanda din Moldova de circa 30 mii de euro
„Trei teroristi din Moldova au incercat sa forteze granita de est a Romaniei”
UE a aprobat observatori pe frontiera dintre Republica Moldova si Ucraina
Tinerii din Moldova, care vor sa treaca ilegal Prutul in Romania, aleg calea apei
248 de elevi basarabeni vor studia la Iasi
Doi tineri din Moldova s-au ales cu dosare penale pentru trecerea ilegala a granitei
Si politistii din Basarabia vor avea un cod deontologic
“Zilele Dreptului de a sti” se vor desfasura in Moldova
Captura record de moldoveni
Teatrul Luceafarul din Chisinau, invitat de onoare in Belarus
Chisinaul se consulta cu Bucurestiul in planul de actiuni al parteneriatului Moldova-NATO
Moldova a vrut sa vada cum ii sprijina Romania in procesul de integrare
Regimul de la Tiraspol publica datele recensamantului
65 de ani de activitate pentru Moldpres
In regiunea transnistreana locuiesc peste jumatate de milion de persoane
Presa scolara ia amploare la Ungheni
Chisinau: proiect de lege pentru despagubirea proprietarilor deposedati de comunisti
O moldoveanca a dat SIDA la 200 de ucraineni
Adrian Cioroianu spune ca planul lui Adrian Severin privind Transnistria a fost propus si de analisti rusi

Top 5 articole
Protestele detinutilor par sa fi luat sfarsit / 12781
Cricova, capitala cramelor / 12138
Producatorii de vin si divin din Ucraina s-au suparat pe colegii lor din Moldova / 11973
Cine face arbitrajul in Moldova? / 11381
Statul roman isi bate joc de basarabenii care vor cetatenia romana / 10551

parrtner

 


XStrafer's WebPlace: Unconformable Point of view

DECA-press news agency