Home Stiri Despre proect Search
Acest proiect este derulat cu sustinerea IREX si a Agentiei de stiri DECA-Press
2005-07-28 12:41:44 Voronin ataca Romania si pe Basescu

Intr-un interviu transmis de Europa Libera, seful regimului comunist de la Chisinau respinge dur notiunea "un stat, doua natiuni" si cere incetarea oricaror referiri pe aceasta tema * Generalul URSS Voronin: "Noi am fost intotdeauna si vom fi mereu moldoveni, iar tara noastra este Republica Moldova" * Basescu vede Basarabia alaturi de Romania in Europa Unita "cel putin ca solutie minimala"

 

Intr-unul din rarele sale interviuri acordate, de data aceasta postului de Radio Europa Libera, Vladimir Voronin, seful de la Chisinau, loveste brutal in noua politica externa romaneasca rasariteana exprimata prin vocea presedintelui noii Romanii, Traian Basescu.

 

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a denuntat, marti, prezenta militara ruseasca in Transnistria, calificand-o drept "o umbrela politica si o forma de sustinere a regimului separatist transnistrean." Generalul pensionar al Internelor URSS se exprima, acum, in favoarea eliminarii efectivelor militare rusesti stationate in regiune, apreciind ca acest obiectiv, esential pentru rezolvarea diferendului transnistrean, va putea fi atins numai cu sprijinul Uniunii Europene si al Statelor Unite. "Ma bazez pe sprijinul organizatiilor europene, in special al UE, precum si pe asistenta oferita de SUA; intr-un efort comun, ar trebui sa reusim sa convingem Federatia Rusa sa isi retraga trupele si munitia din Transnistria", a declarat seful de stat moldovean in interviul acordat Radio Europa Libera. Totodata, oficialul de peste Prut a nominalizat principalele obstacole in calea rezolvarii situatiei din Transnistria, reprezentate de practicile regimului "in stil KGB-ist" de la Tiraspol.

 

Referitor la relatiile pretins tensionate dintre Chisinau si Moscova, presedintele moldovean a recomandat Federatiei Ruse "sa renunte la fixatia imperialista, pe care o aduce in prezent in toate formele de interactiune" cu fostele republici sovietice. In caz contrar, "vor exista intotdeauna probleme," a avertizat Voronin, precizand ca Republica Moldova nu este "fratele mai mic" al Rusiei, ci "o tara independenta si suverana," care merita sa fie tratata ca atare.

 

Adevarata fata a lui Voronin

Insa dincolo de aceasta propaganda ieftina invatata papagaliceste si menita sa dezinformeze forurile occidentale, mentalitatea reala a presedintelui Vladimir Voronin se desprinde din ultimele raspunsuri acordate ziaristului profesionist al Europei Libere. Practic, Voronin a respins din nou formula presedintelui Romaniei, Traian Basescu, asupra identitatii comune a natiunilor moldoveneasca si romana. "Aceasta este parerea lui Basescu; eu vad lucrurile in mod diferit - noi am fost intotdeauna si vom fi in mereu moldoveni, iar tara noastra este Republica Moldova," a replicat Voronin, singura concesie a oficialului de la Chisinau fiind reprezentata de faptul ca cetatenii romani si moldoveni "se vor intalni si vor fi impreuna in comunitatea statelor europene." "Integrarea europeana va rezolva o multime de probleme," a admis Voronin, insa "chestiunile legate de limba si de identitatea nationala vor ramane, pentru ca fiecare tara are propria ei natiune, limba, istorie, cultura si tot ceea ce caracterizeaza o tara. Si acesta este adevarul in ce priveste natiunea moldoveneasca. In urma cu doi ani am declarat Moldova un stat multietnic, asa ca nu avem nimic impotriva nici unei natiuni care traieste in Moldava, oricicare ar fi ea - romani, rusi, bulgari sau gagauzi. De aceea aceste aspecte nu ar trebui aduse in discutii azi". "Aceste probleme tin de lingvisti, istorici sau alti specialisti si nu de politicieni" afirma Voronin incheindu-si diatriba apoteotic: "Si nu trebuie sa constituie baza nici unui fel de relatii".

 

Drepturile Romaniei in Basarabia

Intr-un interviu acordat recent revistei Gazeta Romaneasca de la Chisinau, Traian Basescu, presedintele tuturor romanilor, pusese degetul pe rana, ca intotdeauna cand vorbeste despre Basarabia. Intrebat cu ce mandat a pledat pentru interesele Republicii Moldova la Moscova, Traian Basescu a raspuns: "Cu dreptul pe care il are un presedinte al Romaniei sa sustina interesele unui stat vecin, stat care s-a creat in urma unui Pact nedrept - Ribbentrop-Molotov, un stat care are o populatie ce este parte a poporului roman. Cu aceste drepturi. Si cu nici un alt mandat decat cu mandatul pe care l-am primit ca presedinte de la poporul roman. Eu nu pledez si nu am pledat interesele Moldovei numai la Moscova. Am facut-o si la Washington si la Berlin si la Londra si la Bruxelles si la Roma si oriunde, inclusiv la Tokyo". Primul presedinte al Romaniei care a condamnat oficial Pactul Stalin-Hitler si consecintele sale nefaste si-a incheiat acel interviu printr-o formula aparte, care fara indoiala a deranjat forurile anti-Romania de peste Prut, Nistru sau Volga. La intrebarea cum vede seful statului roman relatia viitoare Republica Moldova alaturi de Romania, Traian Basescu raspunde: "Eu v-am mai spus-o: relatia asta nu poate fi decat in interiorul Europei Unite. Asa o vedem noi, cel putin, ca solutie minimala". (D.E.)

no logo by Ziua, Radio Europa Libera

Comments

No comments yet


Post new comment
Name
E-mail
Comment
Stiri
Tigari de contrabanda de zeci de mii de euro din Moldova depistate la vama Galati
Poitistii romani au capturat tigari de contrabanda din Moldova de circa 30 mii de euro
„Trei teroristi din Moldova au incercat sa forteze granita de est a Romaniei”
UE a aprobat observatori pe frontiera dintre Republica Moldova si Ucraina
Tinerii din Moldova, care vor sa treaca ilegal Prutul in Romania, aleg calea apei
248 de elevi basarabeni vor studia la Iasi
Doi tineri din Moldova s-au ales cu dosare penale pentru trecerea ilegala a granitei
Si politistii din Basarabia vor avea un cod deontologic
“Zilele Dreptului de a sti” se vor desfasura in Moldova
Captura record de moldoveni
Teatrul Luceafarul din Chisinau, invitat de onoare in Belarus
Chisinaul se consulta cu Bucurestiul in planul de actiuni al parteneriatului Moldova-NATO
Moldova a vrut sa vada cum ii sprijina Romania in procesul de integrare
Regimul de la Tiraspol publica datele recensamantului
65 de ani de activitate pentru Moldpres
In regiunea transnistreana locuiesc peste jumatate de milion de persoane
Presa scolara ia amploare la Ungheni
Chisinau: proiect de lege pentru despagubirea proprietarilor deposedati de comunisti
O moldoveanca a dat SIDA la 200 de ucraineni
Adrian Cioroianu spune ca planul lui Adrian Severin privind Transnistria a fost propus si de analisti rusi

Top 5 articole
Protestele detinutilor par sa fi luat sfarsit / 12781
Cricova, capitala cramelor / 12138
Producatorii de vin si divin din Ucraina s-au suparat pe colegii lor din Moldova / 11973
Cine face arbitrajul in Moldova? / 11381
Statul roman isi bate joc de basarabenii care vor cetatenia romana / 10551

parrtner

 


XStrafer's WebPlace: Unconformable Point of view

DECA-press news agency