Home Stiri Despre proect Search
Acest proiect este derulat cu sustinerea IREX si a Agentiei de stiri DECA-Press
2005-08-03 18:27:18 Rusia revine la puterea URSS

Rusia revine la puterea URSS

"Fara o Marina militara puternica si moderna, nu putem spera intr-un viitor onorabil", declara, la 31 iulie, la parada militara in cinstea Zilei Flotei Militare a Rusiei, ministrul Apararii, Serghei Ivanov. El a amintit ca istoria de peste 30 de ani a Flotei rusesti reprezinta "letopisetul unui curaj unic, al unui eroism si al unei fermitati fara egal". Vizita lui Ivanov in Orientul indepartat a fost dedicata acestui eveniment, dar o serie dintre afirmatiile lui au iesit considerabil din cadrul "discursurilor de protocol", avand nu atat caracter profesional, cat politic, scrie Politcom, citat de Agentia Rusia la zi.

 

Putere maritima

In primul rand, ministrul a declarat ca principalul tel al flotei ruse rezida in "asigurarea intereselor nationale in Oceanul mondial". Astfel, este vorba despre dorinta Rusiei de a se pozitiona in calitate de putere maritima, asa cum a fost URSS odinioara. Sunt prevazute masuri reale pentru realizarea acestor planuri. Astfel, potrivit lui Ivanov, navele Flotei din Oceanul Pacific vor intreprinde, in octombrie, "un mars de lupta in Oceanul Indian si vor vizita sase sau sapte state, situate in Oceanele Indian si Pacific".

 

China, partener militar strategic

In al doilea rand, Ivanov a calificat China drept partenerul strategic al Rusiei in sfera militara. Raspunzand ziaristilor despre exercitiile comune ruso-chineze programate pentru august si motivele convocarii lor acum, el a spus: "In ultimul timp am desfasurat manevre cu SUA, cu alte state membre NATO, cu India, Japonia. De ce sa nu facem acest lucru si cu China - nu vad nici un fel de contradictii".

 

Ivanov si-a exprimat profunda lui nedumerire legata de ingrijorarea si preocuparea exprimate de terte tari in legatura cu preconizatele exercitii ruso-chineze. "Suntem vecini, intretinem relatii de buna vecinatate, creste volumul schimburilor comerciale, suntem parteneri strategici. Toate acestea sunt acum consolidate de o corespunzatoare colaborare militara si tehnico-militara. Daca acest lucru trezeste interes, preocupare sau orice altceva din partea unor terte tari, este problema lor".

Orientul militar si civil

In al treilea rand, Ivanov si-a exprimat punctul de vedere legat de dezvoltarea zonei Orientului indepartat in general. Programele investitiilor de stat pentru aceasta regiune se afla la guvern in faza de finalizare, a anuntat ministrul. El a subliniat ca infrastructura din Orientul indepartat trebuie sa aiba dubla destinatie - atat in scopuri militare, cat si civile. In special, ministrul considera oportuna construirea unui aerodrom in Insulele Kurile, unitate dotata cu aparatura de navigatie aeriana, precum si infiintarea in Orientul indepartat a unor zone de dana (infrastructura preportuara).

 

"Problema insulara" si posibila axa Moscova-Tokio

In al patrulea rand, ministrul a ocupat o pozitie demonstrativ dura in privinta cunoscutei probleme "insulare". El crede ca Rusia nu intentioneaza sa faca vreo concesie teritoriala in problema apartenentei celor patru insule Kurile, dar este gata sa propuna Japoniei negocieri in chestiunea data. Potrivit ministrului, in momentul de fata se impune dezvoltarea infrastructurii Orientului indepartat si, in special, in insulele Kurile. "In ce priveste starea Kurilelor rusesti, este absolut evident ca infrastructura de acolo se afla in paragina, ca, acolo, statul trebuie sa investeasca mijloace insemnate, pentru ca cetatenii rusi care traiesc acolo, inclusiv militarii, sa se simta confortabil", a afirmat ministrul.

 

Rusia nu se retrage din Transnistria

In al cincilea rand, Ivanov a afirmat ca postul de televiziune ABC nu va mai avea voie sa lucreze in structurile Ministerului Apararii. In al saselea rand, Ivanov a anuntat ca Rusia nu-si va retrage trupele din Transnistria, atat timp cat din regiune nu va fi evacuat intreg patrimoniul sau - continutul depozitelor militare. Ministrul a declarat ca stie de dorinta conducerii de la Chisinau de a scapa de prezenta militara a Rusiei. "Nu este daunator sa vrei", a reactionat Ivanov, aratand ca Moldova demonstreaza o pozitie ostila in privinta Rusiei.

 

Militarizarea Rusiei

In al saptelea rand, ministrul s-a pronuntat pentru extinderea prerogativelor Fortelor armate. "Sunt convins ca, pe timp de pace, armata trebuie sa indeplineasca inclusiv o parte din functiile indreptate spre asigurarea securitatii, in sensul larg al acestui cuvant, a cetatenilor rusi", a precizat ministrul. "Fara nici un apel suplimentar, militarii sar intotdeauna in ajutor in caz de cataclisme naturale, fara sa intrebe cine ii va plati pentru aceste servicii".

 

Declaratiile lui Ivanov sunt importante din punctul de vedere al pozitionarii lui in spatiul public. Este pentru prima data cand Serghei Ivanov a lansat afirmatii care nu au fost rostite anterior de seful statului, stiindu-se ca, prin traditie, orice declaratie a functionarilor prezidentiali, este de fapt, un ecou al interventiilor lui Vladimir Putin.

 

Smirnov multumeste Moscovei pentru "protectie"

Liderul transnistrean, Igor Smirnov, a declarat ca este recunoscator "fortelor ruse de mentinere a pacii", care "au asigurat linistea" in regiune in ultimii 13 ani si care "promoveaza o reglementare politica a conflictului". "Oamenii obisnuiti de pe ambele maluri ale Nistrului sunt foarte recunoscatori fortelor ruse de mentinere a pacii. Faptul ca nici un soldat nu a murit dovedeste acest lucru", a afirmat Smirnov.

 

Liderul de la Tiraspol a acuzat autoritatile moldovene ca maresc tensiunea in zona. "Chisinaul continua sa ameninte Transnistria. Pericolul agresiunii armate ramane foarte mare si de aceea noi mentinem forta de lupta a armatei", arata Smirnov, citat de ITAR-TASS. Duminica, Moldova ceruse Rusiei retragerea trupelor din Transnistria. Presedintele Vladimir Voronin a declarat ca Moldova, impreuna cu UE, SUA si Ucraina ar trebui "sa convinga Rusia sa isi retraga trupele si echipamentul de pe teritoriu, deoarece prezenta lor este o Ťumbrela politicať ce sustine regimul separatist al regiunii transnistrene". Drept raspuns, Serghei Ivanov, ministrul rus al Apararii, a aratat ca Rusia nu intentioneaza sa isi retraga trupele atat timp cat exista depozite de arme in regiune, el intarind ideea ca soldatii rusi se afla in zona la invitatia celor doua parti - Moldova si Transnistria.

no logo by Rusia la zi, Politkom, ITAR-TASS, ABC TV

Comments

No comments yet


Post new comment
Name
E-mail
Comment
Stiri
Tigari de contrabanda de zeci de mii de euro din Moldova depistate la vama Galati
Poitistii romani au capturat tigari de contrabanda din Moldova de circa 30 mii de euro
„Trei teroristi din Moldova au incercat sa forteze granita de est a Romaniei”
UE a aprobat observatori pe frontiera dintre Republica Moldova si Ucraina
Tinerii din Moldova, care vor sa treaca ilegal Prutul in Romania, aleg calea apei
248 de elevi basarabeni vor studia la Iasi
Doi tineri din Moldova s-au ales cu dosare penale pentru trecerea ilegala a granitei
Si politistii din Basarabia vor avea un cod deontologic
“Zilele Dreptului de a sti” se vor desfasura in Moldova
Captura record de moldoveni
Teatrul Luceafarul din Chisinau, invitat de onoare in Belarus
Chisinaul se consulta cu Bucurestiul in planul de actiuni al parteneriatului Moldova-NATO
Moldova a vrut sa vada cum ii sprijina Romania in procesul de integrare
Regimul de la Tiraspol publica datele recensamantului
65 de ani de activitate pentru Moldpres
In regiunea transnistreana locuiesc peste jumatate de milion de persoane
Presa scolara ia amploare la Ungheni
Chisinau: proiect de lege pentru despagubirea proprietarilor deposedati de comunisti
O moldoveanca a dat SIDA la 200 de ucraineni
Adrian Cioroianu spune ca planul lui Adrian Severin privind Transnistria a fost propus si de analisti rusi

Top 5 articole
Protestele detinutilor par sa fi luat sfarsit / 12781
Cricova, capitala cramelor / 12138
Producatorii de vin si divin din Ucraina s-au suparat pe colegii lor din Moldova / 11973
Cine face arbitrajul in Moldova? / 11381
Statul roman isi bate joc de basarabenii care vor cetatenia romana / 10551

parrtner

 


XStrafer's WebPlace: Unconformable Point of view

DECA-press news agency