Home Stiri Despre proect Search
Acest proiect este derulat cu sustinerea IREX si a Agentiei de stiri DECA-Press
2005-08-04 19:25:29 O INTILNIRE CU ADEVARATII REPREZENTANTI AI TRANSNISTRIEI

 

Radio Free Europe

Monday, August 1, 2005

Ora Moldovei

Vladimir Socor

 

Simbata 30 Iulie am fost la Cocieri in Transnistria, impreuna cu doi directori ai fundatiei German Marshall Fund of the United States. Am asistat la intrunirea unui numeros grup de reprezentanti ai populatiei din Transnistria.

 

Cu ajutorul Comitetului Helsinki Moldova, condus de Stefan Uritu, s-a adunat la Cocieri acest grup reprezentativ, cam cincizeci de persoane din toate raioanele Transnistriei. Pedagogi, fermieri si conducatori de gospodarii agricole, primari, mici intreprinzatori locali, o fatza bisericeasca, membri ai unor ONG-uri locale persecutate. Participantii --- moldoveni in marea lor majoritate. Au venit insa si citiva rusi si ucraineni care se impotrivesc autoritatilor secesioniste.

 

Vocea populatiei transnistrene este inabusita in propria-i casa, se aude prea slab pe malul drept al Nistrului, si nu razbate practic niciodata catre opinia publica internationala. Aceasta situatie trebuie corectata urgent prin eforturi comune.

 

Participantii la intrunirea de la Cocieri au vorbit rind pe rind, timp de citeva ore, descriind faradelegile autoritatilor secesioniste. Situatia e de mult cunoscuta in tristele ei amanunte din relatari ale presei. De data aceasta insa i-am ascultat la fatza locului, anume pe cei care au de suferit personal, impreuna cu familiile lor, de pe urma acestei situatii. Limba majoritatii bastinase --- exclusa din domeniul public; alfabetul latin --- incuiat intre peretii a patru scoli, amenintate si acestea; conditiile de invatamint --- vitregite, ca sa tina populatia bastinasa in intuneric. Sate moldovenesti sint despartite cu fortza de ogoarele care le-au apartinut de veacuri; locuitorii de bastina de pe ambele maluri --- obligati sa plateasca taxe vamale ilegale, sau taxe chipurile de trecere ca sa-si viziteze propriile rude. Locuitorii de orice limba sint lipsiti de acces la informatii din spatiul european. Viata politica e organizata in asa fel incit sa excluda participarea populatiei locale la decizii. Aparatul represiv, foarte vizibil, dar avind desigur si brate invizibile, se subordoneaza structurilor neo-kagebiste din Moscova, cu misiunea sa intimideze populatia locala.

 

Vorbitorii la intrunire si-au exprimat durerile si sperantele. Ei au criticat trecutele guvernari de la Chisinau care au neglijat populatia Transnistriei. Schimbarea initiata de presedintele Vladimir Voronin, cu sprijinul parlamentului si al societatii civile de pe malul drept al Nistrului, aduce sperante pentru prima data si pentru cetatenii de pe malul sting.

 

Unul dintre vorbitori a spus, citez: Am devenit ostatici de trei ori: ostatici ai autoritatilor represive din Tiraspol, ai pasivitatii fostelor guvernari de la Chisinau, si ai neglijentei organizatiilor internationale. Multi dintre vorbitori au invinuit misiunea OSCE ca in toti acesti ani n-a facut vreo incercare serioasa de a imbunatati situatia; in schimb, a indemnat mereu la negocieri cu autoritatile secesioniste ilegale, considerindu-le pe acestea ca reprezentanti ai Transnistriei, in loc sa-si plece urechea la vocea populatiei bastinase.

 

Iata de ce cred, impreuna cu acesti oameni, ca e necesar un efort comun al Chisinaului oficial, al organizatiilor neguvernamentale, si al unor foruri internationale, pentru a-i ajuta pe cetatenii Republicii Moldova din stinga Nistrului sa revina din zona barbariei in zona normalitatii, sa porneasca si ei pe calea spre Europa impreuna cu concetatenii lor de pe malul drept al Nistrului. Chisinaul oficial incepe sa-si indrepte atentia catre problemele Transnistriei. ONG-uri de pe malul drept, incepind cu Comitetul Helsinki Moldova si grupul de asistentza juridica ProMoLex, devin din ce in ce mai active pe malul sting. Unele organizatii internationale, ca German Marshall Fund of the United States, se pregatesc acum pentru prima data sa se implice si ele, cu resursele lor.

 

La intrunirea de la Cocieri s-a facut propunerea sa se constituie un forum democratic al cetatenilor Republicii Moldova pe malul sting al Nistrului. O conferinta de constituire ar putea avea loc in toamna acestui an, posibil chiar la Cocieri. Formarea unor structuri ale societatii civile in Transnistria a devenit un lucru urgent. Anume reprezentantii populatiei trebuie sa devina partenerii legitimi ai comunitatii internationale in vederea democratizarii Transnistriei.

 

Legiferarea reprezentantilor unei puteri straine instapiniti la Tiraspol ar avea urmari fatale pentru aspiratiile europene ale Republicii Moldova. O solutie democratica este posibila cu cei care reprezinta populatia locala. Democratizarea Transnistriei prin initiative de pe ambele maluri, in paralel cu demilitarizarea zonei cu sprijin international, va face posibila reintregirea Republicii Moldova in spatiul european.

no logo by Radio Free Europe

Comments

No comments yet


Post new comment
Name
E-mail
Comment
Stiri
Tigari de contrabanda de zeci de mii de euro din Moldova depistate la vama Galati
Poitistii romani au capturat tigari de contrabanda din Moldova de circa 30 mii de euro
„Trei teroristi din Moldova au incercat sa forteze granita de est a Romaniei”
UE a aprobat observatori pe frontiera dintre Republica Moldova si Ucraina
Tinerii din Moldova, care vor sa treaca ilegal Prutul in Romania, aleg calea apei
248 de elevi basarabeni vor studia la Iasi
Doi tineri din Moldova s-au ales cu dosare penale pentru trecerea ilegala a granitei
Si politistii din Basarabia vor avea un cod deontologic
“Zilele Dreptului de a sti” se vor desfasura in Moldova
Captura record de moldoveni
Teatrul Luceafarul din Chisinau, invitat de onoare in Belarus
Chisinaul se consulta cu Bucurestiul in planul de actiuni al parteneriatului Moldova-NATO
Moldova a vrut sa vada cum ii sprijina Romania in procesul de integrare
Regimul de la Tiraspol publica datele recensamantului
65 de ani de activitate pentru Moldpres
In regiunea transnistreana locuiesc peste jumatate de milion de persoane
Presa scolara ia amploare la Ungheni
Chisinau: proiect de lege pentru despagubirea proprietarilor deposedati de comunisti
O moldoveanca a dat SIDA la 200 de ucraineni
Adrian Cioroianu spune ca planul lui Adrian Severin privind Transnistria a fost propus si de analisti rusi

Top 5 articole
Protestele detinutilor par sa fi luat sfarsit / 12781
Cricova, capitala cramelor / 12138
Producatorii de vin si divin din Ucraina s-au suparat pe colegii lor din Moldova / 11973
Cine face arbitrajul in Moldova? / 11381
Statul roman isi bate joc de basarabenii care vor cetatenia romana / 10551

parrtner

 


XStrafer's WebPlace: Unconformable Point of view

DECA-press news agency