Home Stiri Despre proect Search
Acest proiect este derulat cu sustinerea IREX si a Agentiei de stiri DECA-Press
2005-08-05 12:58:34 Protestele detinutilor par sa fi luat sfarsit

Corneliu Rusnac

 

Protestele detinutilor de la inchisoarea de langa Tiraspol, in republica separatista transnistreana, par sa fi luat sfarsit. Rudele acestora au anuntat, astazi, la o conferinta de presa convocata la Chisinau, ca cei aproximativ 1100 de detinuti au renuntat la greva foamei si la automutilare dupa ce li s-a permis sa primeasca pachete cu produse alimentare de acasa si sa se intalneasca pentru scurt timp cu mamele sau sotiile:

Sotia unuia dintre detinuti, Ecaterina Ghirnic, care s-a intalnit cu sotul ei, acum doua zile, sustine insa ca acesta i-ar fi spus ca, desi au incetat protestele, detinutii sunt decisi sa le reia in cazul in care in inchisoare nu vor fi admisi reprezentantii organismelor umanitare internationale si a celor pentru apararea drepturilor omului.

Detinutii acuza administratia inchisorii de faptul ca le-ar fi citite scrisorile, in special cele adresate avocatilor sau organismelor internationale, si ca, deseori, ar fi batuti sau umiliti in urma acestor scrisori. De asemenea, spune Ecaterina Ghirnic, ei cer sa fie asigurati cu mancare si cu apa suficienta, precum si cu medicamentele necesare. Ecaterina Ghirnic:

"Ei vor doar sa fie tratati ca niste oameni si nimic altceva. Ei nu cer nimic iesit din comun. Ei cer sa fie asigurati cu apa, sa beneficieze de asistenta medicala. Femeile care au reusit sa intre in penitenciar au vazut cu ce sunt hraniti ei. Este groaznic. Toti sunt foarte slabi si palizi”, a spus Ecaterina Ghirnic.

Ea a precizat ca sotul ei nu stie sa fi murit cineva dintre detinuti, dar din discutiile cu el a inteles ca starea celor aproximativ 180 de persoane care si-au taiat abdomenul si beregata in semn de protest fata de conditiile de detentie, ramane in continuare grava. Singurul tratament care li s-a aplicat a fost pansarea ranilor, ei neavand acces la medicamente.

Mama unui detinut, Ludmila Parhomenko, a spus ca isi face griji pentru sanatatea fiului ei, care este ranit. Ea se teme ca el ar putea fi persecutat din cauza ca a participat la proteste. Ludmila Parhomenko:

„Sigur ca inchisoarea este inchisoare. Omul care a facut o crima este pedepsit si inchis. Dar, cred ca drepturile omului ar trebui sa se respecte si in inchisoare. Insa ei sunt tratati mai rau decat dobitoacele pentru ca si acelea din cand in cand sunt mangaiate”, a spus Ludmila Parhomenko.

La randul sau, Nikolai Buceatki, presedintele organizatiei neguvernamentale Fondul pentru drepturile omului si buna guvernare din Transnistria, a subliniat ca situatia de la penitenciarul din Tiraspol s-a creat pe durata mai multor ani, si nu in ultimele cateva saptamani. Nikolai Buceatki:

„Timp de mai multi ani, institutiile penitenciare din Transnistria nu pot fi monitorizate de catre societatea civila sau organizatiile internationale. Timp de mai multi ani sunt incalcate cele mai elementare norme de intretinere a detinutilor. Este suficient sa va spun ca numarul de detinuti in inchisorile din Transnistria este de 4-5 ori mai mare decat cel prevazut, iar cei sanatosi, deseori sunt nevoiti sa doarma pe acelasi pat cu cei bolnavi de tuberculoza sau sifilis”, a spus Nikolai Buceatki.

Reprezentantul Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova, Dorin Chirtoaca, considera insa ca informatia privind protestele din penitenciarul de la Tiraspol ramane in continuare contradictorie, in special cea privind interventia trupelor speciale ale departamentului de justitie de la Tiraspol.

„Atata timp cat nu avem acces direct in penitenciar, nu putem sti suta la suta ce se intampla acolo. Iarasi ramanem la aceleasi declaratii de sambata, cand am fost sesizati ca au intrat fortele speciale si exista morti si raniti, dar razboiul informational de dupa nu ne permite sa aflam mai multe detalii, avand in vedere ca au lucrat fortele speciale, putem trage concluzia ca au fost sterse si urmele, iar cei care fac acum declaratii cu privire la fortele speciale s-ar putea sa le faca sub amenintare. Cu atat mai greu putem afla care e situatia cu privire la morti si raniti”.

Autoritatile nistrene, desi au confirmat ca la penitenciar au avut loc tulburari, nu au facut nici un fel comentarii cu privire la situatia actuala a detinutilor.

no logo by BBC

Comments

No comments yet


Post new comment
Name
E-mail
Comment
Stiri
Tigari de contrabanda de zeci de mii de euro din Moldova depistate la vama Galati
Poitistii romani au capturat tigari de contrabanda din Moldova de circa 30 mii de euro
„Trei teroristi din Moldova au incercat sa forteze granita de est a Romaniei”
UE a aprobat observatori pe frontiera dintre Republica Moldova si Ucraina
Tinerii din Moldova, care vor sa treaca ilegal Prutul in Romania, aleg calea apei
248 de elevi basarabeni vor studia la Iasi
Doi tineri din Moldova s-au ales cu dosare penale pentru trecerea ilegala a granitei
Si politistii din Basarabia vor avea un cod deontologic
“Zilele Dreptului de a sti” se vor desfasura in Moldova
Captura record de moldoveni
Teatrul Luceafarul din Chisinau, invitat de onoare in Belarus
Chisinaul se consulta cu Bucurestiul in planul de actiuni al parteneriatului Moldova-NATO
Moldova a vrut sa vada cum ii sprijina Romania in procesul de integrare
Regimul de la Tiraspol publica datele recensamantului
65 de ani de activitate pentru Moldpres
In regiunea transnistreana locuiesc peste jumatate de milion de persoane
Presa scolara ia amploare la Ungheni
Chisinau: proiect de lege pentru despagubirea proprietarilor deposedati de comunisti
O moldoveanca a dat SIDA la 200 de ucraineni
Adrian Cioroianu spune ca planul lui Adrian Severin privind Transnistria a fost propus si de analisti rusi

Top 5 articole
Protestele detinutilor par sa fi luat sfarsit / 12781
Cricova, capitala cramelor / 12138
Producatorii de vin si divin din Ucraina s-au suparat pe colegii lor din Moldova / 11973
Cine face arbitrajul in Moldova? / 11381
Statul roman isi bate joc de basarabenii care vor cetatenia romana / 10551

parrtner

 


XStrafer's WebPlace: Unconformable Point of view

DECA-press news agency

The Internet Access And Training Program (IATP) is a program of the Bureau of Educational & Cultural Affairs (ECA), US Department of State, funded under the Freedom Support Act (FSA). IATP is administered by the International Research & Exchanges Board (IREX) developed by vatik