Home Stiri Despre proect Search
Acest proiect este derulat cu sustinerea IREX si a Agentiei de stiri DECA-Press
2005-08-08 09:48:39 REZULTATELE INDREPTATESC PARTENERIATUL PARLAMENTAR /Comentariu Socor/

Radio Free Europe

Friday, August 5, 2005

Ora Moldovei

Vladimir Socor

 

Sfirsitul unei sesiuni a parlamentului este prin definitie ocazia unui bilant, mai ales cind e vorba despre cea mai productiva perioada de patru luni din istoria scurta si tulburata a democratiei in Republica Moldova. Bilantul rastimpului parcurs de la recentele alegeri parlamentara si prezidentiala pina acum demonstreaza ca parteneriatul politic al adversarilor de odinioara, stinga si dreapta, functioneaza cu succes pentru tzara.

 

Cu doua luni in urma, la sediul NATO la Bruxelles, presedintele Vladimir Voronin a participat la sesiunea Consiliului Nord-Atlantic cu Republica Moldova in formatul 26+1, cea dintai reuniune la acest nivel a aliantei NATO cu Moldova din 1991 incoace. Cu acea ocazie, dl. Voronin a declarat in fatza reprezentantilor aliantei ca Republica Moldova doreste sa faca parte din spatiul de securitate european si euro-atlantic. Comentind aceasta declaratie, eu am spus atunci ca Moldova prin vocea presedintelui a spus “Adio” spatiului post-sovietic.

 

Alianta a raspuns favorabil solicitarii de a trece la elaborarea unui Plan de Parteneriat Individual, NATO-Republica Moldova, care sa fie semnat deja in prima jumatate a anului 2006. Saptamina aceasta, dl. Voronin a lansat procesul de elaborare a acestui plan la Chisinau. Parteneriatul Individual cu NATO va deveni un proces paralel cu acela al reformarii institutiilor statului conform planului de actiuni Uniunea Europeana-Republica Moldova. Aceste doua procese se conditioneaza unul pe celalalt, cum arata experienta tzarilor Europei centrale si rasaritene carora le-a reusit integrarea europeana si euro-atlantica. Reformele institutionale votate de parlament spre sfirsitul sesiunii, mai ales pachetul legislativ adoptat la 22 Iulie, nu numai ca au recuperat din restantzele atitor ani pierduti, dar marcheaza un prim pas hotarit spre indeplinirea planului de actiuni cu Uniunea Europeana.

 

Pe planul politicii interne, reformele votate inseamna indeplinirea unor puncte majore din acordul in 10 puncte, incheiat intre partidul de guvernamint si partidele de dreapta --- Crestin-Democrat si Social-Liberal --- pentru legiferarea reformelor cu eforturi comune in interesul national. Vicepresedintele parlamentului, Iurie Rosca, a devenit un factor cheie in promovarea legislatiei reformatoare, votata in aceasta sesiune parlamentara prin larg consens. Asa s-a reusit adoptarea legilor despre Comisia Electorala Centrala, Consiliul Suprem al Magistraturii, si Curtea de Conturi, reformate acum conform criteriilor Uniunii Europene, in interesul tarii si al cetatenilor ei. S-a reusit si legiferarea a trei dintre cele patru puncte ale reformarii Serviciului de Informatii si Securitate. Aici, Chisinaul a beneficiat si de sfaturile unor prieteni din Lituania.

 

Aceste rezultate concrete schimba in bine si imaginea Republicii Moldova la Washington, Bruxelles, si in capitale prietene cum sint cele baltice. La Washington, Pentagonul a oferit ministrului apararii moldovean Valeriu Plesca asistentza tehnica si financiara pentru evacuarea si reciclarea munitiilor si a armamentelor rusesti din stinga Nistrului. Noul ambasador american la Moscova, William Burns, a declarat in audierile de confirmare in Senatul american ca Statele Unite vor insista asupra retragerii trupelor rusesti de pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Tot saptamina aceasta, ministrul de externe al Estoniei, Urmas Paet, a declarat ca Estonia este gata sa intensifice asistentza acordata Moldovei si Georgiei in vederea integrarii europene, impartasind experienta reusita a Estoniei. Acelasi lucru l-a declarat si deputata estona din Parlamentul European, Marianne Mikko, in numele comisiei de cooperare a Parlamentului European cu Republica Moldova, comisie condusa de aceasta deputata estona.

 

Perspectiva europeana care se deschide acum Republicii Moldova inseamna ca apare pentru prima data si perspectiva reintregirii cu Transnistria, nu in strinsoarea vreunui spatiu post-sovietic, ci in spatiul european, conform criteriilor acestuia. Cei care insa doresc sa traga Moldova indarat in acel spatiu post-sovietic au cerut Chisinaului in ziua de 3 August sa revina la vechile negocieri cu regimul de la Tiraspol, sub “binevoitoarea” supraveghere a Rusiei, Ucrainei si OSCE. Cine ne-a adresat aceasta cerere ? Ati ghicit: tot Rusia, Ucraina si OSCE, pretinsii “mediatori” si “garanti.” Concepute din capul locului ca sa zadarniceasca integrarea europeana a Republicii Moldova, functiile de “mediatori” si “garanti” externi nu exista in cadrul juridic al statului, nu sint recunoscute de dreptul international, si se lovesc de legea adoptata la 22 Iulie de Parlament. Legea prevede numai garantii interne ale Republicii Moldova pentru locuitorii din stinga Nistrului, precizate amanuntit acum citeva zile de catre presedintele Voronin.   

 

Opozitia din Chisinau are bineinteles dreptul absolut sa critice atit guvernarea cit si partidele din cadrul parteneriatului parlamentar. Un deputat al AMN imi spunea zilele trecute la Chisinau ca dinsul “va continua sa muste.” Este si acesta, ca peste tot, unul dintre rolurile opozitiei. Dar rezultatele concrete ale parteneriatului parlamentar, obtinute intr-un  rastimp atit de scurt, sint incontestabile. Ele au pus temelia unei constructii care va trebui continuata in parlament, pe baza parteneriatului legislativ in interesul national. Astazi, numai simpatizantii lui Modest Kolerov si vizitatorii acestuia la Moscova si Chisinau au motive reale sa se imbufneze. Iar pe cealalta latura, scepticii care pina acum s-au tinut de-o parte au astazi toate motivele sa puna si ei umarul la constructie.

no logo by Radio Europa Libera

Comments

No comments yet


Post new comment
Name
E-mail
Comment
Stiri
Tigari de contrabanda de zeci de mii de euro din Moldova depistate la vama Galati
Poitistii romani au capturat tigari de contrabanda din Moldova de circa 30 mii de euro
„Trei teroristi din Moldova au incercat sa forteze granita de est a Romaniei”
UE a aprobat observatori pe frontiera dintre Republica Moldova si Ucraina
Tinerii din Moldova, care vor sa treaca ilegal Prutul in Romania, aleg calea apei
248 de elevi basarabeni vor studia la Iasi
Doi tineri din Moldova s-au ales cu dosare penale pentru trecerea ilegala a granitei
Si politistii din Basarabia vor avea un cod deontologic
“Zilele Dreptului de a sti” se vor desfasura in Moldova
Captura record de moldoveni
Teatrul Luceafarul din Chisinau, invitat de onoare in Belarus
Chisinaul se consulta cu Bucurestiul in planul de actiuni al parteneriatului Moldova-NATO
Moldova a vrut sa vada cum ii sprijina Romania in procesul de integrare
Regimul de la Tiraspol publica datele recensamantului
65 de ani de activitate pentru Moldpres
In regiunea transnistreana locuiesc peste jumatate de milion de persoane
Presa scolara ia amploare la Ungheni
Chisinau: proiect de lege pentru despagubirea proprietarilor deposedati de comunisti
O moldoveanca a dat SIDA la 200 de ucraineni
Adrian Cioroianu spune ca planul lui Adrian Severin privind Transnistria a fost propus si de analisti rusi

Top 5 articole
Protestele detinutilor par sa fi luat sfarsit / 12781
Cricova, capitala cramelor / 12138
Producatorii de vin si divin din Ucraina s-au suparat pe colegii lor din Moldova / 11973
Cine face arbitrajul in Moldova? / 11381
Statul roman isi bate joc de basarabenii care vor cetatenia romana / 10551

parrtner

 


XStrafer's WebPlace: Unconformable Point of view

DECA-press news agency

The Internet Access And Training Program (IATP) is a program of the Bureau of Educational & Cultural Affairs (ECA), US Department of State, funded under the Freedom Support Act (FSA). IATP is administered by the International Research & Exchanges Board (IREX) developed by vatik