Home Stiri Despre proect Search
Acest proiect este derulat cu sustinerea IREX si a Agentiei de stiri DECA-Press
2005-08-08 10:17:58 Copiii din Transnistria au stat la masa CSAT

In urma cu exact un an, copiii romani din Transnistria au trait o adevarata drama: sute de elevi si orfani si-au petrecut vara sub asediul terorist al militienilor regimului filo-rus de la Tiraspol. Adevarati luptatori pentru apararea identitatii, micii reprezentanti ai majoritatii romanesti din Transnistria sunt acum, pentru o scurta vacanta, in Romania. Desi n-au vazut niciodata marea si au destule de spus despre soarta romanismului in afara granitelor, copiii-eroi si profesorii lor n-au fost invitati la reuniunea romanilor de pretutindeni care se desfasoara zilele acestea la Mangalia in conditii obscure, sub patronajul Ministerului de Externe. In schimb, la invitatia Presedintiei Romaniei, saptamana trecuta copiii au vizitat Palatul Cotroceni bucurandu-se de un privilegiu rar: sa intre in cabinetul si saloanele de lucru ale presedintelui Traian Basescu si sa stea chiar la masa Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Copiii si dascalii lor vor participa maine, la ora 11.00, la Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Romanii de Pretutindeni de la Crevedia, la o conferinta cu tema "Respectarea drepturilor omului", unde sunt asteptati reprezentanti ai societatii civile si mass-media, dar si oficiali responsabili de grava problematica a romanilor din jurul granitelor actuale. ZIUA, care, anul trecut, in timpul asediului, a strans ajutoare in cadrul campaniei "Solidaritate pentru Tighina" impreuna cu Asociatia Civic Media si cu sprijinul conducerii Primariei Capitalei de atunci, i-a vizitat ieri pe micii eroi la Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi". "Puii de fascisti romani" ni s-au destainuit cu inima deschisa si cu o mare credinta in viitorul neamului romanesc." (Victor RONCEA)

 

"Vor sa ne tina sub calcai"

"Ei asa au vrut, sa ne tina sub calcaiul lor, sa nu putem sa ne trimitem copiii la scoli", spune Maria Ungureanu, directoarea orfelinatului cu predare in grafie latina din Tighina, referindu-se la intentia autoritatilor transnistrene de a bloca invatamantul in limba romana.

 

Autoritatile republicii separatiste transnistrene au declansat anul trecut o ampla ofensiva impotriva scolilor cu predare in limba romana si cu grafie latina. In Transnistria mai exista 8 institutii de invatamant care folosesc grafia latina: liceele "Evrika" din Rabnita, "Alexandru cel Bun" din Tighina, "Mihai Eminescu" din Dubasari, "Lucian Blaga" din Tiraspol, gimaziile din satele Roghi si Gorjevo si liceul teoretic din orasul Grigoriopol, fortat de militienii lui Smirnov sa se refugieze in satul Dorotcaia.

 

La inceputul lunii iulie 2004, regimul separatist al lui Igor Smirnov a luat decizia sa scape de scolile cu predare in limba romana. Dupa ce in ultimii 15 ani aceste institutii de invatamant fusesera supuse la mai multe presiuni, anul trecut militienii lui Smirnov au trecut la atacuri fizice. "Ne considera ca pe un fel de infectie care trebuie extirpata", ne spune Ion Iovcev, directorul liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, scoala care a avut cel mai mult de suferit.

 

Asediul militienilor

Pe 15 iulie 2004 mai multe zeci de militieni transnistreni au luat cu asalt cladirea liceului, au spart usile, geamurile si au ridicat mobila, materialele didactice si arhiva liceului. Ultima "achizitie" le-a folosit separatistilor care au pastrat intacte metodele kaghebiste. Din arhiva liceului "Lucian Blaga" au constituit o baza de date cu numele, adresele si locurile de munca ale parintilor elevilor, care au fost supusi presiunilor, amenintati cu concedierea la locurile de munca in cazul in care refuza sa-si inscrie copiii la o scoala ruseasca.

 

La orfelinatul din Tighina s-au dus adevarate batalii. Dupa ce autoritatile locale au oprit alimentarea cu apa si energie electrica, militienii au ocupat cladirea orfelinatului. Intorsi din vacanta, copiii au intrat pe geam in cantina orfelinatului incercand sa-si pastreze singura lor casa. Prezenta misiunii de observare a OSCE i-a impiedicat pe militieni sa recurga la acte de forta impotriva unor orfani, insa nu i-a impiedicat sa-si tina timp de mai multe luni fara apa si curent electric.

 

Presiuni si amenintari

Planul transnistrenilor a fost foarte bine pus la punct, fiind implicate ministerele de forta, ca si departamentul transporturilor si al educatiei. Motivul declansarii persecutiilor a fost reprezentat de necesitatea "inregistrarii" scolilor la autoproclamatele autoritati transnistrene. Insa aceasta inregistrare presupunea si abandonarea grafiei latine si a programei moderne de invatamant in schimbul grafiei chirilice si a programei de invatamant sovietice. Pe de alta parte, scolile ruse si ucrainene din Transnistria aplica programele actuale din Rusia si Ucraina, nu programa scolara sovietica. Iar diplomele acestor scoli sunt recunoscute in Ucraina si Rusia. Profesorii din scolile romanesti din Transnistria cred ca autoritatile transnistrene sunt infuriate de limba romana si doresc sa continue politica sovietica de mentinere a vorbitorilor de limba romana la un nivel scazut de educatie. "Noi n-am cerut nimic, decat sa fim lasati in pace, sa invatam in limba noastra", ne spune directoarea adjuncta a liceului "Alexandru cel Bun".

 

"Cuiburi de fascisti si teroristi romani"

Presa oficiala transnistreana a dus o propaganda violenta impotriva scolilor romanesti acuzate ca ar fi cuiburi de fascisti si teroristi romani, aceste acuze fiind inscrise noaptea pe zidurile scolilor. Propaganda mincinoasa a fost una din armele Transnistriei: dupa ce militienii lui Smirnov au devastat liceul "Lucian Blaga", televiziunea de la Tiraspol a prezentat imagini cu resturile cladirii acuzand profesorii romani ca au tinut copiii in aceste conditii. In urma eforturilor parintilor scoala a fost renovata, iar televiziunea subordonata lui Smirnov a realizat un nou reportaj in care a afirmat ca reparatiile au fost realizate de autoritatile de la Tiraspol. Pe langa aceasta, televiziunea transnistreana afirma ca certificatele de absolvire ale scolilor cu predare in grafia latina nu sunt acceptate nicaieri, nivelul lor fiind acela al unor scoli profesionale.

 

Slabe sanse de viitor

Profesorii din Transnistria nu stiu daca vor reusi sa deschida anul scolar la 1 septembrie. Autoritatile transnistrene le-au inscris chipurile, insa este doar o formalitate. Pentru a fi recunoscute de Tiraspol scolile romanesti trebuie sa obtina si o licenta, licenta care pare imposibil de obtinut cata vreme separatistii vor sa impuna grafia chirilica si programa sovietica. Nici macar aceasta "inscriere" nu este completa: scolile au primit doar o nota in care li se transmite ca au fost "inscrise", insa nu au fost inregistrate in registrul persoanelor juridice astfel ca nu pot sa incheie contracte pentru apa si energie electrica. Practic, separatistii lui Smirnov isi pot revoca in orice moment decizia si relua actiunile in forta de inchidere a scolilor romanesti.

 

Anul trecut, elevii liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol au serbat deschiderea anului scolar in strada, localul scolii fiind sub ocupatia militienilor lui Smirnov. In ciuda amenintarilor si a prezentei militienilor, directorul Ion Iovcev a organizat deschiderea anului scolar pe trotuarul din fata liceului. Anul acesta nu se stie ce va fi. (George DAMIAN)

 

"Luptam pentru limba, istoria si pamantul nostru"

Acum in clasa a XII-a, o eleva romanca din Tighina ne spune crezul ei, continuand: "Si credem ca vom invinge!"

Copiii de la liceele Alexandru cel Bun si Lucian Blaga din Transnistria cu care am vorbit ieri, care au simtit pe pielea lor intransigenta regimului condus de Igor Smirnov, marcati de incidentele din vara trecuta - pe care o califica drept una "dureroasa", incearca sa uite tensiunea acelor zile, bucurandu-se de vacanta petrecuta in Romania. Traind doua luni si jumatate cu spaima ca separatistii le vor distruge complet scolile, etichetati de militienii transnistreni ca "viitori Ilascu" sau "viitori ucigasi", pentru simpla vina ca au dorit sa invete in limba romana, elevii Liceului Alexandru cel Bun din Tighina, alaturi de profesori si parinti, au sperat ca totul se va termina cu bine si ca regimul separatist nu va reusi sa calce in picioare lucrurile in care cred: limba si istoria. "Constientizam ca suntem acei germeni ai romanismului in acel ocean strain de noi. Constientizam ca trebuie sa luptam pentru limba, istoria si pamantul nostru. Si credem ca vom invinge!", asa suna pentru una dintre eleve, Corina Muntean (acum in clasa a XII-a), unul dintre idealurile generatiei sale.

 

"Au vrut sa ne distruga moral"

"Au vrut sa ne distruga moral", povesteste, la randul sau, Andrei Doni, elev in clasa a VIII-a, pentru care prezenta reprezentantilor OSCE la portile scolii a contat enorm. "Militienii spuneau ca suntem cei care le amenintam securitatea si acele seminte ale romanismului ce nu au ce sa caute pe teritoriul lor", adauga Corina, amintind ca autoritatilor de la Tiraspol le stau in gat manualul de Limba si Literatura Romana, cel de Istorie si cel de Geografie. Copiii nu se sfiesc sa vorbeasca nici despre faptul ca guvernul de la Chisinau, aflat in vacanta in acele zile, i-a lasat in voia sortii. "N-au binevoit sa vina la noi pentru ca ziceau ca erau probleme cu vama transnistreana. Cu toate astea, OSCE a reusit", continua Corina, mentionand ca un ajutor deosebit l-au simtit ca venind din partea mass-media de la Bucuresti. Asta in timp ce televiziunea locala ii numea pe profesori "teroristi", sustinand ca elevii sunt fortati de cadrele didactice sa isi apere scoala, iar corespondentii presei de la Moscova prezentau reportaje trunchiate.

 

"Si acum mi-e frica de militieni"

Si micuta Lenuta Padureanu, eleva in clasa a VII-a la liceul Lucian Blaga din Tiraspol, descrie ce s-a intamplat vara trecuta ca pe ceva "groaznic". Fetita, a carei mama - profesoara Raisa Padureanu - a fost arestata de militiile transnistrene, spune ca "sa stii ca nu ai unde invata si ca esti lipsit de drepturi nu e placut". "Cand vad militieni langa mine si acum mi-e frica", adauga Lenuta. Ea nu poate uita prima zi a anului scolar, cand, dupa ce scoala le-a fost devastata, copiii stateau in drum, iar militienii ii alungau strigandu-le "Astia sunt viitorii ucigasi".

 

Elevii din Tighina ne spun, de asemenea, ca nu au de gand sa urmeze o universitate in Transnistria, considerand ca aici "nu-ti poti construi o viata". Tinerii marturisesc ca desi nu se tem de o posibila reeditare a incidentelor din 2004, din pacate, parintii lor se simt amenintati. "Li se spune ca, daca nu isi transfera copiii la scolile rusesti, li se va deschide dosar penal, iar cei care nu au fost deja dati afara de la lucru sunt amenintati ca vor fi concediati", dezvaluie Tatiana Breahna, eleva in clasa a X-a. (Luciana POP)

no logo by Ziua

Comments

No comments yet


Post new comment
Name
E-mail
Comment
Stiri
Tigari de contrabanda de zeci de mii de euro din Moldova depistate la vama Galati
Poitistii romani au capturat tigari de contrabanda din Moldova de circa 30 mii de euro
„Trei teroristi din Moldova au incercat sa forteze granita de est a Romaniei”
UE a aprobat observatori pe frontiera dintre Republica Moldova si Ucraina
Tinerii din Moldova, care vor sa treaca ilegal Prutul in Romania, aleg calea apei
248 de elevi basarabeni vor studia la Iasi
Doi tineri din Moldova s-au ales cu dosare penale pentru trecerea ilegala a granitei
Si politistii din Basarabia vor avea un cod deontologic
“Zilele Dreptului de a sti” se vor desfasura in Moldova
Captura record de moldoveni
Teatrul Luceafarul din Chisinau, invitat de onoare in Belarus
Chisinaul se consulta cu Bucurestiul in planul de actiuni al parteneriatului Moldova-NATO
Moldova a vrut sa vada cum ii sprijina Romania in procesul de integrare
Regimul de la Tiraspol publica datele recensamantului
65 de ani de activitate pentru Moldpres
In regiunea transnistreana locuiesc peste jumatate de milion de persoane
Presa scolara ia amploare la Ungheni
Chisinau: proiect de lege pentru despagubirea proprietarilor deposedati de comunisti
O moldoveanca a dat SIDA la 200 de ucraineni
Adrian Cioroianu spune ca planul lui Adrian Severin privind Transnistria a fost propus si de analisti rusi

Top 5 articole
Protestele detinutilor par sa fi luat sfarsit / 12781
Cricova, capitala cramelor / 12138
Producatorii de vin si divin din Ucraina s-au suparat pe colegii lor din Moldova / 11973
Cine face arbitrajul in Moldova? / 11381
Statul roman isi bate joc de basarabenii care vor cetatenia romana / 10551

parrtner

 


XStrafer's WebPlace: Unconformable Point of view

DECA-press news agency

The Internet Access And Training Program (IATP) is a program of the Bureau of Educational & Cultural Affairs (ECA), US Department of State, funded under the Freedom Support Act (FSA). IATP is administered by the International Research & Exchanges Board (IREX) developed by vatik