Home Stiri Despre proect Search
Acest proiect este derulat cu sustinerea IREX si a Agentiei de stiri DECA-Press
2005-08-10 09:51:35 Presedintele ingrijorat de numarul proceselor la CEDO

Alexandru Cantar

corespondent BBC la Chisinau

 

Presedintele Vladimir Voronin s-a declarat ingrijorat de numarul tot mai mare al cetatenilor Republicii Moldova care apeleaza la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului. Intr-o sedinta convocata inainte de a pleca in concediu, Vladimir Voronin a cerut masuri drastice si sanctionarea judecatorilor sau a demnitarilor din cauza carora Curtea Europeana a adoptat decizii de condamnare a Republicii Moldova.

Pana in prezent, Curtea Europeana a adoptat 17 hotarari de condamnare a Republicii Moldova si a notificat guvernul de la Chisinau in privinta a 217 cereri. O situatie – dupa cum noteaza un comunicat al presedintiei – ce compromite procesele de democratizare a Republicii Moldova si prejudiciaza imaginea tarii.

Cresterea numarului de adresari ale cetatenilor Republicii Moldova la Curtea Europeana, - a declarat Vladimir Voronin – demonstreaza „ineficienta actiunilor Guvernului si ale Curtii Supreme de Justitie”

Procuratura – a spus Presedintele Voronin - trebuie sa ceara in justitie recuperarea prejudiciilor aduse statului demnitarilor si judecatorilor care au dat hotarari contestate de Curtea Europeana.

Presedintele Asociatiei nonguvernamentale „Juristii pentru Drepturile Omului”, Vitalie Nagacevschi, sustine insa ca Vladimir Voronin a repetat acum cererea pe care a formulat-o inca in ianuarie, in cadrul unei conferinte a judecatorilor.

„Majoritatea hotararilor Curtii Europene pentru Drepturile Omului se refera la neexecutarea de catre Ministerul Finantelor al Republicii Moldova a hotararilor judecatoresti definitive. Or, legislatia actuala permite tragerea la raspundere, inclusiv materiale, a persoanelor din autoritatile publice care se fac vinovate de astfel de incalcari”

Nimeni, insa, - spune Vitalie Nagacevschi, nu a fost sanctionat pana acum pentru deja numeroasele hotarari ale Curtii Europene de condamnare a Republicii Moldova.

„Ba din contra, prima persoana care, consider eu, este vinovata si anume Zinaida Greceanii, este propulsata, ca sa spunem asa la postul de primar al municipiului Chisinau, in loc ca aceasta sa fie sanctionata pentru nerespectarea legislatiei Republicii Moldova si a Conventiei Europene pentru Drepturile Omului.”

Ministrul Finantelor Zinaida Greceanii a candidat din partea Partidului comunistilor de guvernamant la recentele alegeri pentru functia de primar al capitalei, alegeri invalidate din motive de absenteism.

Comunicatul Presedintiei mai noteaza ca seful statului „a cerut ca in fiecare caz de condamnare a Republicii Moldova de catre CEDO Curtea Suprema de Justitie sa reactioneze adecvat fata de judecatorii vinovati”.

Greseala din nou, crede Vitalie Nagacevschi.

„In primul rand, nu Curtea Suprema de Justitie trebuie sa ia masuri, ci Consiliul Superior al Magistraturii, organul de autoadministrare al judecatorilor, in cadrul caruia este un colegiu de calificare si un colegiu disciplinar care pot sa disciplineze judecatorii intr-un fel sau altul. Pe cand, Curtea Suprema de Justitie in majoritatea cazurilor anume ea se face vinovata de faptul ca Republica Moldova este condamnata de CEDO, deoarece in ultima instanta aici se pronunta Curtea Suprema de Justitie. De aceea, sa ceri de la Curtea Suprema ca sa ia atitudine fata de ea insasi este deja o greseala”…

Autoritatile moldovene, mai spune Vitalie Nagacevschi – trebuie sa ia masuri nu atat pentru diminuarea numarului de adresari la Curtea Europeana, ci pentru perfectionarea mecanismelor nationale de protectie si promovare a drepturilor omului. In timp ce unii judecatori considera ca autoritatile ar trebui ori sa renunte la presiuni la adresa lor, ori sa nu-i ameninte cu sanctiuni. 

no logo by BBC

Comments

No comments yet


Post new comment
Name
E-mail
Comment
Stiri
Tigari de contrabanda de zeci de mii de euro din Moldova depistate la vama Galati
Poitistii romani au capturat tigari de contrabanda din Moldova de circa 30 mii de euro
„Trei teroristi din Moldova au incercat sa forteze granita de est a Romaniei”
UE a aprobat observatori pe frontiera dintre Republica Moldova si Ucraina
Tinerii din Moldova, care vor sa treaca ilegal Prutul in Romania, aleg calea apei
248 de elevi basarabeni vor studia la Iasi
Doi tineri din Moldova s-au ales cu dosare penale pentru trecerea ilegala a granitei
Si politistii din Basarabia vor avea un cod deontologic
“Zilele Dreptului de a sti” se vor desfasura in Moldova
Captura record de moldoveni
Teatrul Luceafarul din Chisinau, invitat de onoare in Belarus
Chisinaul se consulta cu Bucurestiul in planul de actiuni al parteneriatului Moldova-NATO
Moldova a vrut sa vada cum ii sprijina Romania in procesul de integrare
Regimul de la Tiraspol publica datele recensamantului
65 de ani de activitate pentru Moldpres
In regiunea transnistreana locuiesc peste jumatate de milion de persoane
Presa scolara ia amploare la Ungheni
Chisinau: proiect de lege pentru despagubirea proprietarilor deposedati de comunisti
O moldoveanca a dat SIDA la 200 de ucraineni
Adrian Cioroianu spune ca planul lui Adrian Severin privind Transnistria a fost propus si de analisti rusi

Top 5 articole
Protestele detinutilor par sa fi luat sfarsit / 12781
Cricova, capitala cramelor / 12138
Producatorii de vin si divin din Ucraina s-au suparat pe colegii lor din Moldova / 11973
Cine face arbitrajul in Moldova? / 11381
Statul roman isi bate joc de basarabenii care vor cetatenia romana / 10551

parrtner

 


XStrafer's WebPlace: Unconformable Point of view

DECA-press news agency

The Internet Access And Training Program (IATP) is a program of the Bureau of Educational & Cultural Affairs (ECA), US Department of State, funded under the Freedom Support Act (FSA). IATP is administered by the International Research & Exchanges Board (IREX) developed by vatik