Home Stiri Despre proect Search
Acest proiect este derulat cu sustinerea IREX si a Agentiei de stiri DECA-Press
2005-08-10 10:14:28 Elevii si profesorii scolilor romanesti din Transnistria acuza din nou regimul de la Tiraspol de incalcarea drepturilor omului

Profesorii si elevii de la scolile si liceele romanesti din Transnistria au acuzat regimul de la Tiraspol de incalcarea drepturilor omului in ceea ce priveste afirmarea si pastrarea identitatii si limbii nationale, cu ocazia unui seminar organizat marti la Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Romanii de Pretutindeni de la Crevedia.

 

"Pe langa incercarea din vara anului 2004 de a ne inchide scolile, regimul totalitar al lui Igor Smirnov duce o politica de rusificare a romanilor basarabeni din Transnistria. In Transnistria exista o cenzura a presei scrise in limba romana cu grafie latina. Elevii nostri invata foarte greu limba romana pentru ca nu au acces la carti sau alte mijloace de informare. Site-urile internet in limba romana sunt blocate iar in bibliotecile din Transnistria se gasesc inca numai cartile lui Lenin, Leonid Brejnev si ale autorilor literaturii sovietice proletcultiste", a declarat Ion Iovcev, directorul Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol.

 

"In Transnistria ne sunt incalcate drepturile pentru ca autoritatile incearca sa ne impiedice sa invatam limba romana in grafia latina. Noi nu putem avea nici un viitor cu limba rusa sau cu limba romana in grafia chirilica pentru ca in Transnistria nu exista locuri de munca, dar daca invatam in grafia latina putem intelege mai usor limbile engleza si franceza, putem merge sa studiem la universitate la Chisinau", a spus si Natalia Petrenco, eleva la Liceul teoretic Evrica din Rabnita.

 

"Mentinerea procesului educational in limba romana in scolile transnistrene are o importanta strategica pentru mentinerea identitatii culturale, spirituale si lingvistice a romanilor din dreapta Nistrului", a afirmat secretarul de stat Mihai Gheorghiu de la Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE). El a aratat ca in prezent, cand atat Romania, cat si Republica Moldova se pregatesc pentru integrarea in Uniunea Europeana, este esential ca scolile romanesti din Transnistria sa ramana temple ale valorilor europene si democratice. Secretarul de stat a mai precizat ca MAE pregateste un program prin care sa se ofere sprijin financiar si logistic pentru functionarea scolilor romanesti de pe teritoriul autoproclamatei republici transnistrene.

 

La seminarul organizat la Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" din Crevedia au mai participat reprezentanti ai mass-media, ai organizatiilor societatii civile (Pro Democratia, Liga pentru Apararea Drepturilor Omului (LADO), Alianta Civica, Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni, Asociatia Studentilor Basarabeni din Timisoara, Liga Culturala pentru Unitatea Culturala a Romanilor de Pretutindeni) si Dorin Matei, redactorul-sef al revistei "Magazin Istoric".

 

Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni impreuna cu Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" organizeaza in perioada 4-11 august, la Crevedia, o scoala de vara pentru 30 de profesori si 70 de elevi de la scolile romanesti din Transnistria, proiect derulat in cadrul unui program ce are ca scop stabilirea de contacte directe intre romanii din tara si etnicii romani aflati in afara granitelor.

 

no logo by ROMPRES

Comments

No comments yet


Post new comment
Name
E-mail
Comment
Stiri
Tigari de contrabanda de zeci de mii de euro din Moldova depistate la vama Galati
Poitistii romani au capturat tigari de contrabanda din Moldova de circa 30 mii de euro
„Trei teroristi din Moldova au incercat sa forteze granita de est a Romaniei”
UE a aprobat observatori pe frontiera dintre Republica Moldova si Ucraina
Tinerii din Moldova, care vor sa treaca ilegal Prutul in Romania, aleg calea apei
248 de elevi basarabeni vor studia la Iasi
Doi tineri din Moldova s-au ales cu dosare penale pentru trecerea ilegala a granitei
Si politistii din Basarabia vor avea un cod deontologic
“Zilele Dreptului de a sti” se vor desfasura in Moldova
Captura record de moldoveni
Teatrul Luceafarul din Chisinau, invitat de onoare in Belarus
Chisinaul se consulta cu Bucurestiul in planul de actiuni al parteneriatului Moldova-NATO
Moldova a vrut sa vada cum ii sprijina Romania in procesul de integrare
Regimul de la Tiraspol publica datele recensamantului
65 de ani de activitate pentru Moldpres
In regiunea transnistreana locuiesc peste jumatate de milion de persoane
Presa scolara ia amploare la Ungheni
Chisinau: proiect de lege pentru despagubirea proprietarilor deposedati de comunisti
O moldoveanca a dat SIDA la 200 de ucraineni
Adrian Cioroianu spune ca planul lui Adrian Severin privind Transnistria a fost propus si de analisti rusi

Top 5 articole
Protestele detinutilor par sa fi luat sfarsit / 12781
Cricova, capitala cramelor / 12138
Producatorii de vin si divin din Ucraina s-au suparat pe colegii lor din Moldova / 11973
Cine face arbitrajul in Moldova? / 11381
Statul roman isi bate joc de basarabenii care vor cetatenia romana / 10551

parrtner

 


XStrafer's WebPlace: Unconformable Point of view

DECA-press news agency

The Internet Access And Training Program (IATP) is a program of the Bureau of Educational & Cultural Affairs (ECA), US Department of State, funded under the Freedom Support Act (FSA). IATP is administered by the International Research & Exchanges Board (IREX) developed by vatik