Home Stiri Despre proect Search
Acest proiect este derulat cu sustinerea IREX si a Agentiei de stiri DECA-Press
2005-08-15 12:51:35 Industria trece printr-o perioada dificila

Corneliu Rusnac
corespondent BBC la Chisinau

 

In Republica Moldova industria pare sa treaca printr-o perioada dificila. Ritmul cresterii inregistrat in industrie in prima jumatate a anului curent este de trei ori mai mic decat in aceeasi perioada a anului trecut. Daca in prima jumatate a anului 2004 cresterea inregistrata in industrie a fost de 13,1 la suta, atunci in aceeasi perioada a anului curent ea s-a redus la 4,6 la suta.

Industria Republicii Moldova pare din ce in ce mai putin capabila sa satisfaca necesitatile pietei interne. Peste jumatate din produsele de pe piata sunt de import, iar deficitul comercial a ajuns, in primele sase luni ale anului curent, la o jumatate de miliard de dolari, potrivit datelor oficiale.

Analistul economic, Vlad Bercu, spune ca acest deficit este rezultatul cresterii consumului intern din ultimii ani, datorita banilor trimisi acasa de catre cei aproximativ 600 de mii de basarabeni care lucreaza in strainatate.

In timp ce consumul a crescut vertiginos, spune Vlad Bercu, industria a inregistrat o crestere mult mai mica, mai ales in prima jumatate a anului curent.

Dar care sunt cauzele?

"In primul rand, exista o scadere mare in industria prelucratoare care reprezinta 60 la suta din industrie in general. Probabil, se resimte anul secetos 2003 care a lovit in agricultura", spune Vlad Bercu.

"Pe de alta parte, alte industrii ca industria textila, industria producatoare de masini si-au epuizat potentialul tehnologic, potentialul tehnic pe care-l aveau. Nu s-au facut investitii in industrie si deja s-a ajuns la o limita de crestere. Deja mai departe industria nu poate inregistra cresteri fara investitii in intreprinderi", mai spune Vlad Bercu.

Analistii spun insa ca aceste investitii intarzie sa vina din cauza lipsei de fonduri cu care se confrunta intreprinderile din Republica Moldova, dar si din cauza ca aceste intreprinderi nu sunt atractive pentru potentialii investitori straini.

Potrivit unui raport al Biroului National de Statistica de la Chisinau, partea leului din industria Republicii Moldova, peste 60 la suta, ii revine industriei prelucratoare. Este vorba, in special, de intreprinderile care produc vin si conserve sau prelucreaza tutun. Exporturile acestora se indreapta in proportie de 80 la suta spre Rusia.

Industria prelucratoare este urmata, la o diferenta mare, de 56,5 la suta, de industria sticlei, care produce in special pentru piata interna.

In schimb, sunt exportate articolele textile care reprezinta aproximativ 3 la suta din totalul industriei. Este vorba, in special, de haine cusute, la comanda din tesaturi livrate de companii straine care apoi sunt exportate in tari ca Italia, Germania, SUA.

In Republica Moldova se mai produce in cantitati mici hartie, masini agricole, diverse echipamente. Acestea nu reusesc insa sa acopere nici macar cererea interna.

Asadar, o industrie care pare sa-si fi epuizat capacitatea de crestere, in conditiile cresterii tot mai mari a consumului.

no logo by BBC

Comments

No comments yet


Post new comment
Name
E-mail
Comment
Stiri
Tigari de contrabanda de zeci de mii de euro din Moldova depistate la vama Galati
Poitistii romani au capturat tigari de contrabanda din Moldova de circa 30 mii de euro
„Trei teroristi din Moldova au incercat sa forteze granita de est a Romaniei”
UE a aprobat observatori pe frontiera dintre Republica Moldova si Ucraina
Tinerii din Moldova, care vor sa treaca ilegal Prutul in Romania, aleg calea apei
248 de elevi basarabeni vor studia la Iasi
Doi tineri din Moldova s-au ales cu dosare penale pentru trecerea ilegala a granitei
Si politistii din Basarabia vor avea un cod deontologic
“Zilele Dreptului de a sti” se vor desfasura in Moldova
Captura record de moldoveni
Teatrul Luceafarul din Chisinau, invitat de onoare in Belarus
Chisinaul se consulta cu Bucurestiul in planul de actiuni al parteneriatului Moldova-NATO
Moldova a vrut sa vada cum ii sprijina Romania in procesul de integrare
Regimul de la Tiraspol publica datele recensamantului
65 de ani de activitate pentru Moldpres
In regiunea transnistreana locuiesc peste jumatate de milion de persoane
Presa scolara ia amploare la Ungheni
Chisinau: proiect de lege pentru despagubirea proprietarilor deposedati de comunisti
O moldoveanca a dat SIDA la 200 de ucraineni
Adrian Cioroianu spune ca planul lui Adrian Severin privind Transnistria a fost propus si de analisti rusi

Top 5 articole
Protestele detinutilor par sa fi luat sfarsit / 12781
Cricova, capitala cramelor / 12138
Producatorii de vin si divin din Ucraina s-au suparat pe colegii lor din Moldova / 11973
Cine face arbitrajul in Moldova? / 11381
Statul roman isi bate joc de basarabenii care vor cetatenia romana / 10551

parrtner

 


XStrafer's WebPlace: Unconformable Point of view

DECA-press news agency

The Internet Access And Training Program (IATP) is a program of the Bureau of Educational & Cultural Affairs (ECA), US Department of State, funded under the Freedom Support Act (FSA). IATP is administered by the International Research & Exchanges Board (IREX) developed by vatik