Home Stiri Despre proect Search
Acest proiect este derulat cu sustinerea IREX si a Agentiei de stiri DECA-Press
2005-09-02 12:10:48 Rusia ramane in Transnistria "din motive politice"

Retragerea trupelor rusesti din Transnistria a fost amanata "din motive politice" legate de situatia din regiune, a declarat diplomatul rus Valeri Nesteruskin, citat de Agentia Rusia la Zi. Ambasadorul plenipotential al Rusiei a afirmat ca "motivele intarzierii au legatura mai degraba cu situatia reala din regiune, decat cu pozitia Rusiei". Emisarul special al Kremlinului a explicat ca toate documentele create la nivel european pentru a rezolva situatia uitau o prevedere, si anume ca Rusia si-a asumat obligatia de a implementa asa-numitul Acord de la Istanbul, daca se respecta anumite conditii. "Partile trebuia sa duca un dialog politic pentru a depasi starea de confruntare permanenta si sa cladeasca un cadru de incredere reciproca. Astfel, ar fi fost mult mai usor pentru Rusia sa-si retraga dotarea, in special munitia de la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial", explica Nesteruskin, adaugand ca nu este un secret ca in zona nu se mai afla echipament militar interzis. Dupa ce semnarea Memorandumului Kozak a fost blocata, autoritatile transnistrene au obiectat impotriva retragerii ruse, iar munitia nu poate fi mutata fara consimtamantul oficialilor, deoarece pot interveni complicatii, sustine ambasadorul, care considera ca initiativa privind prezenta trupelor occidentale in Transnistria pentru a rezolva situatia este inacceptabila.

 

Smirnov elogiaza trupele ruse din Transnistria

Liderul administratiei separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov, a declarat ca Rusia a fost tot timpul prezenta in Transnistria, iar Republica Moldova si Occidentul ar trebui sa inteleaga ca aceasta poate fi evacuata de aici numai o data cu distrugerea intregului "popor transnistrean", informeaza Rompres. Afirmatiile lui Smirnov au fost facute cu ocazia implinirii a 15 ani de la proclamarea unilaterala a independentei republicii moldovenesti nistrene, liderul de la Tiraspol atragand atentia ca, indiferent de scopurile pe care le urmaresc marile puteri, soarta Transnistriei va fi decisa numai de catre locuitorii ei. In ceea ce priveste relatiile Tiraspolului cu oficialitatile de la Chisinau, Igor Smirnov a afirmat ca politica promovata, in prezent, de catre Republica Moldova "poarta un caracter de talharie de stat". Faptul ca Republica Moldova refuza sa recunoasca rezultatele privatizarii din Transnistria demonstreaza clar acest lucru, a afirmat Smirnov. In context, el a elogiat rolul trupelor Federatiei Ruse din Transnistria, precum si formatul pentagonal de negocieri din care fac parte Rusia, Ucraina, OSCE, Chisinau si Tiraspol. Smirnov sustine ca, atat timp cat relatiile dintre Chisinau si Tiraspol nu s-au normalizat, nu poate fi vorba despre o eventuala reducere a armatei transnistrene, ci de o intarire a acesteia. Autoritatile de la Tiraspol ar putea interzice finantarea organizatiilor neguvernamentale transnistrene din exterior pentru a evita o "revolutie portocalie" in regiune, a conchis Smirnov. El a mai afirmat ca legislativul de la Tiraspol va sustine propunerile expertilor europeni de modificare a legislatiei electorale, in cazul in care acestia vor depista incalcari ale drepturilor omului, dar, oricum, alegerile pentru acest for vor avea loc la termenul stabilit. (D.E.)

no logo by Ziua, Rusia la zi, Rompres

Comments

No comments yet


Post new comment
Name
E-mail
Comment
Stiri
Tigari de contrabanda de zeci de mii de euro din Moldova depistate la vama Galati
Poitistii romani au capturat tigari de contrabanda din Moldova de circa 30 mii de euro
„Trei teroristi din Moldova au incercat sa forteze granita de est a Romaniei”
UE a aprobat observatori pe frontiera dintre Republica Moldova si Ucraina
Tinerii din Moldova, care vor sa treaca ilegal Prutul in Romania, aleg calea apei
248 de elevi basarabeni vor studia la Iasi
Doi tineri din Moldova s-au ales cu dosare penale pentru trecerea ilegala a granitei
Si politistii din Basarabia vor avea un cod deontologic
“Zilele Dreptului de a sti” se vor desfasura in Moldova
Captura record de moldoveni
Teatrul Luceafarul din Chisinau, invitat de onoare in Belarus
Chisinaul se consulta cu Bucurestiul in planul de actiuni al parteneriatului Moldova-NATO
Moldova a vrut sa vada cum ii sprijina Romania in procesul de integrare
Regimul de la Tiraspol publica datele recensamantului
65 de ani de activitate pentru Moldpres
In regiunea transnistreana locuiesc peste jumatate de milion de persoane
Presa scolara ia amploare la Ungheni
Chisinau: proiect de lege pentru despagubirea proprietarilor deposedati de comunisti
O moldoveanca a dat SIDA la 200 de ucraineni
Adrian Cioroianu spune ca planul lui Adrian Severin privind Transnistria a fost propus si de analisti rusi

Top 5 articole
Protestele detinutilor par sa fi luat sfarsit / 12781
Cricova, capitala cramelor / 12138
Producatorii de vin si divin din Ucraina s-au suparat pe colegii lor din Moldova / 11973
Cine face arbitrajul in Moldova? / 11381
Statul roman isi bate joc de basarabenii care vor cetatenia romana / 10551

parrtner

 


XStrafer's WebPlace: Unconformable Point of view

DECA-press news agency

The Internet Access And Training Program (IATP) is a program of the Bureau of Educational & Cultural Affairs (ECA), US Department of State, funded under the Freedom Support Act (FSA). IATP is administered by the International Research & Exchanges Board (IREX) developed by vatik