Home Stiri Despre proect Search
Acest proiect este derulat cu sustinerea IREX si a Agentiei de stiri DECA-Press
2005-09-07 12:26:14 Transnistria, demna urmasa a URSS

Transnistria a ajuns sa fie "mandria intregului popor din fosta Uniune Sovietica, mandria Rusiei," a declarat vicepresedintele Dumei de Stat rusesti, Serghei Baburin, la finele saptamanii trecute, cu ocazia aniversarii, la Tiraspol, a 15 de ani de independenta auto-proclamata a regiunii separatiste din Republica Moldova. Transnistria a devenit o realitate geopolitica, iar cei care incearca sa nu observe acest lucru isi fac iluzii, a reluat oficialul rus, intr-un interviu acordat agentiei de presa transnistrene Olvia-press, citat de Rompres. Baburin a admis, totodata, ca integritatea teritoriala a Republicii Moldova trebuie asigurata, refuzand insa sa faca o legatura intre aceasta si regiunea separatista transnistreana. Republica Moldova si Transnistria sunt doua state diferite, nascute pe ruinele republicii sovietice socialiste moldovenesti, a argumentat Baburin. Ideea ca Transnistria ar fi parte din Moldova este un mit, a subliniat oficialul rus, sugerand ca Rusia ar putea recunoaste in curand republica separatista ca stat independent.

 

Complot anti-Moldova

La acest moment nu exista nici un motiv pentru care Federatia Rusa sa analizeze oportunitatea retragerii trupelor detasate in Transnistria, a declarat directorul Institutului tarilor CSI de la Moscova, deputatul Kostantin Zatulin, prezent, de asemenea, la ceremoniile aniversare organizate saptamana trecuta la Tiraspol. Potrivit acordurilor semnate inca in 1992, Moscova poate decide suplimentarea trupelor de mentinere a pacii prezente in regiune, in cazul in care relatiile dintre Chisinau si Tiraspol se vor acutiza simtitor, a punctat Zatulin. Deputatul rus s-a remarcat prin initierea, la inceputul anului acesta, a unei rezolutii - adoptata in Duma de Stat - care solicita Guvernului de la Moscova sa adopte sanctiuni economice impotriva Republicii Moldova pentru atitudinea fata de regimul de la Tiraspol.

 

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, este asteptat, luna aceasta, in SUA pentru a participa la Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite, urmand ca, ulterior, sa se deplaseze la Bucuresti si Kiev pentru a avea intrevederi cu omologii sai roman, Traian Basescu, si ucrainean, Viktor Iuscenko. Periplul liderului de la Chisinau va fi unul anevoios, avand in vedere noua situatie politica, creata recent in jurul problemei transnistrene, apreciaza cotidianul moldovenesc "Flux," citat de Rompres. Potrivit publicatiei citate, partile implicate in negocierile pe tema situatiei transnistrene - Rusia, Ucraina si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) - pun la cale, in cadrul "unor negocieri secrete," initiate recent, o solutie care ar dezavantaja Republica Moldova.

 

"Undeva, in afara, se doreste ca Republica Moldova sa fie pusa in fata faptului implinit. Si asta, bineinteles, nu anunta nimic bun. Pentru ca ceea ce ni se pregateste in culisele politicii mondiale nu are cum fi pe gustul nostru. In caz contrar, n-ar avea nici un rost ca partile implicate in negocieri pe tema diferendului sa susoteasca pe la spatele Republicii Moldova. Daca fac asta, inseamna ca au motive sa nu joace cu cartile pe masa," noteaza editorialistul "Flux", Petru Bogatu. "S-a tras concluzia, pesemne, ca pozitia adoptata de partea moldoveneasca nu este productiva, intrucat reclama o implicare costisitoare directa a Occidentului in Transnistria," continua publicatia.

 

In contextul in care Romania "este eliminata cu tot dinadinsul din procesul de reglementare transnistreana," nu este exclus ca negociatoarele Rusia si Ucraina, in colaborare cu SUA si UE, in calitate de observatori, sa fi convenit asupra unei solutii favorabile lor, dar nu si Chisinaului, avertizeaza cotidianul amintit, recomandand presedintelui Voronin sa abordeze, in cadrul vizitelor de luna aceasta, rezolvarea problemei transnistrene intr-un mod avantajos pentru Republica Moldova. In caz contrar, "Chisinaul risca sa piarda cel mai important pariu incheiat vreodata cu sine insusi," conchide "Flux".

 

Tratativele continua

Trimisul special al OSCE, senatorul belgian Pierre Chevalier, a discutat, luni, la Moscova, cu un reprezentant al Ministerului rus de Externe, despre modalitatile de reglementare a situatiei din Transnistria, informeaza Mediafax. Masurile adoptate de Rusia si Ucraina in regiune au fost detaliate de Igor Salvoski, reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe rus pentru relatiile cu tarile membre ale Comunitatii Statelor Independente. Potrivit unui comunicat al ministerului rus, Rusia, Ucraina si OSCE coopereaza in vederea reluarii si medierii negocierilor cu Republica Moldova si Transnistria, in vederea asigurarii pacii si securitatii in regiune.

 

Trupele ucrainene, pe pozitii

Fortele ucrainene de mentinere a pacii sunt pregatite sa intre in Transnistria, a declarat luni, ministrul ucrainean al Apararii, Anatoli Gritenko, in cadrul intrevederii cu membrii delegatiei Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, transmite agentia de presa FLUX. Acest fapt ar putea deveni realitate "doar in cazul in care dislocarea va fi aprobata de catre Presedintia si Parlamentul Ucrainei," a confirmat un comunicat de presa a ministerului ucrainean. Interventia oficialului de la Kiev intervine in contextul in care, luna trecuta, liderul separatist Igor Smirnov a solicitat oficial detasarea unui contingent militar ucrainean la baza din apropierea Tiraspolului, argumentand ca procesul de pacificare din regiune este amenintat cu destabilizarea. Presedintele Victor Iuscenko nu a raspuns, deocamdata, solicitarii lui Smirnov, mai informeaza FLUX.

 

Anne Marie LUPASCU

no logo by Ziua, Rompres

Comments

No comments yet


Post new comment
Name
E-mail
Comment
Stiri
Tigari de contrabanda de zeci de mii de euro din Moldova depistate la vama Galati
Poitistii romani au capturat tigari de contrabanda din Moldova de circa 30 mii de euro
„Trei teroristi din Moldova au incercat sa forteze granita de est a Romaniei”
UE a aprobat observatori pe frontiera dintre Republica Moldova si Ucraina
Tinerii din Moldova, care vor sa treaca ilegal Prutul in Romania, aleg calea apei
248 de elevi basarabeni vor studia la Iasi
Doi tineri din Moldova s-au ales cu dosare penale pentru trecerea ilegala a granitei
Si politistii din Basarabia vor avea un cod deontologic
“Zilele Dreptului de a sti” se vor desfasura in Moldova
Captura record de moldoveni
Teatrul Luceafarul din Chisinau, invitat de onoare in Belarus
Chisinaul se consulta cu Bucurestiul in planul de actiuni al parteneriatului Moldova-NATO
Moldova a vrut sa vada cum ii sprijina Romania in procesul de integrare
Regimul de la Tiraspol publica datele recensamantului
65 de ani de activitate pentru Moldpres
In regiunea transnistreana locuiesc peste jumatate de milion de persoane
Presa scolara ia amploare la Ungheni
Chisinau: proiect de lege pentru despagubirea proprietarilor deposedati de comunisti
O moldoveanca a dat SIDA la 200 de ucraineni
Adrian Cioroianu spune ca planul lui Adrian Severin privind Transnistria a fost propus si de analisti rusi

Top 5 articole
Protestele detinutilor par sa fi luat sfarsit / 12781
Cricova, capitala cramelor / 12138
Producatorii de vin si divin din Ucraina s-au suparat pe colegii lor din Moldova / 11973
Cine face arbitrajul in Moldova? / 11381
Statul roman isi bate joc de basarabenii care vor cetatenia romana / 10551

parrtner

 


XStrafer's WebPlace: Unconformable Point of view

DECA-press news agency