Home Stiri Despre proect Search
Acest proiect este derulat cu sustinerea IREX si a Agentiei de stiri DECA-Press
2005-09-10 16:42:46 Pregatirile pentru Festivalul etniilor marcate de scandal

Corneliu Rusnac

 

Pregatirile pentru traditionalul Festival al etniilor din Republica Moldova, care in acest an urmeaza sa aiba loc pe 18 septembrie, sunt marcate de scandal. Congresul comunitatilor ruse refuza sa participe la Festival, in semn de protest fata de noua politica a autoritatilor de la Chisinau in raport cu Federatia Rusa.

Presedintele Congresului comunitatilor ruse din Republica Moldova, Valeri Klimenko, care este si lider al miscarii politice „Ravnopravie” de orientare pro-rusa, a declarat la BBC ca puterea comunista de la Chisinau s-ar face vinovata de declansarea unei isterii antirusesti in societate.

El le-a cerut autoritatilor sa inceteze atacurile la adresa Moscovei, pe motiv ca acestea ar fi jignitoare nu doar pentru Federatia Rusa, ci si pentru toti rusii care locuiesc in Republica Moldova. Valeri Klimenko:

„Daca puterea a adoptat deschis in ultimul timp o pozitie antiruseasca, promoveaza o politica antiruseasca, iar in presa Rusia este mereu atacata in mod nejustificat, acest lucru este jignitor nu doar pentru Rusia, ci si pentru noi, pentru rusii care traim aici. Si, in aceste conditii, sa participam la festival ar insemna sa sustinem actiunile puterii. Nu intentionam insa sa facem acest lucru. Ar fi o greseala”, a spus presedintele Congresului comunitatilor ruse.

Potrivit lui Valeri Klimenko, organizatia sa intruneste 170 de mii de etnici rusi din totalul de aproape 200 de mii cati locuiesc in Republica Moldova, fara Transnistria.

"Desi toti membrii nostri vor boicota Festivalul, spune Valeri Klimenko, stiu sigur ca autoritatile au si inceput sa faca presiuni asupra directorilor a mai multor scoli de limba rusa ca acestia sa participe, impreuna cu elevii, la manifestatie".

Invinuirile aduse de catre presedintele Congresului comunitatilor ruse au fost insa infirmate de reprezentantii Biroului Relatiilor Interetnice de la Chisinau. Vera Petuhov, director adjunct al BRI, a calificat acuzatiile lui Valeri Klimenko, drept speculatii pure.

Ea a spus ca participarea la Festival e o chestie benevola si ca mai multe organizatii ale etnicilor rusi au depus deja cereri pentru a lua parte la manifestatie. Vera Petuhov:

„La acest festival participa organizatii etnoculturale care doresc sa participe la el. Dumnealui nu a scris nici macar cerere pentru a participa la Festival si de aceea e vorba de o promisiune goala. Sase organizatii rusesti au depus deja cereri de participare la Festival. Dumnealui joaca pentru el insusi. Stiti, oamenii mai au si ambitii politice”.

Boicotul pe care Congresul comunitatilor ruse l-a anuntat autoritatilor din Republica Moldova reflecta, de fapt, relatiile dintre Chisinau si Moscova din ultimul timp. Pe durata anului curent, aceste relatii s-au deteriorat ca niciodata de la destramarea Uniunii Sovietice, pe fundalul reorientarii politicii externe a Chisinaului dinspre Moscova spre Statele Unite si Uniunea Europeana.

no logo by BBC

Comments

No comments yet


Post new comment
Name
E-mail
Comment
Stiri
Tigari de contrabanda de zeci de mii de euro din Moldova depistate la vama Galati
Poitistii romani au capturat tigari de contrabanda din Moldova de circa 30 mii de euro
„Trei teroristi din Moldova au incercat sa forteze granita de est a Romaniei”
UE a aprobat observatori pe frontiera dintre Republica Moldova si Ucraina
Tinerii din Moldova, care vor sa treaca ilegal Prutul in Romania, aleg calea apei
248 de elevi basarabeni vor studia la Iasi
Doi tineri din Moldova s-au ales cu dosare penale pentru trecerea ilegala a granitei
Si politistii din Basarabia vor avea un cod deontologic
“Zilele Dreptului de a sti” se vor desfasura in Moldova
Captura record de moldoveni
Teatrul Luceafarul din Chisinau, invitat de onoare in Belarus
Chisinaul se consulta cu Bucurestiul in planul de actiuni al parteneriatului Moldova-NATO
Moldova a vrut sa vada cum ii sprijina Romania in procesul de integrare
Regimul de la Tiraspol publica datele recensamantului
65 de ani de activitate pentru Moldpres
In regiunea transnistreana locuiesc peste jumatate de milion de persoane
Presa scolara ia amploare la Ungheni
Chisinau: proiect de lege pentru despagubirea proprietarilor deposedati de comunisti
O moldoveanca a dat SIDA la 200 de ucraineni
Adrian Cioroianu spune ca planul lui Adrian Severin privind Transnistria a fost propus si de analisti rusi

Top 5 articole
Protestele detinutilor par sa fi luat sfarsit / 12781
Cricova, capitala cramelor / 12138
Producatorii de vin si divin din Ucraina s-au suparat pe colegii lor din Moldova / 11973
Cine face arbitrajul in Moldova? / 11381
Statul roman isi bate joc de basarabenii care vor cetatenia romana / 10551

parrtner

 


XStrafer's WebPlace: Unconformable Point of view

DECA-press news agency

The Internet Access And Training Program (IATP) is a program of the Bureau of Educational & Cultural Affairs (ECA), US Department of State, funded under the Freedom Support Act (FSA). IATP is administered by the International Research & Exchanges Board (IREX) developed by vatik