Home Stiri Despre proect Search
Acest proiect este derulat cu sustinerea IREX si a Agentiei de stiri DECA-Press
2005-09-14 09:39:20 Dupa 10 ani de la aderarea la Consiliul Europei, monitorizarea Republicii Moldova continua.

Reprezentanti ai Consiliului Europei afirma ca, in pofida inregistrarii unor progrese importante, autoritatile de la Chisinau mai au de lichidat un sir intreg de restante la capitolul reforme democratice, fapt recunoscut si de catre oficialitatile din Republica Moldova.

 

Problema reformelor democratice din Republica Moldova a fost discutata si in cadrul Comisiei de monitorizare a Consiliului Europei, care s-a intrunit, recent, in orasul Antalya din Turcia. La sedinta Comisiei au participat si Maria Postoico, vicepresedinte al Parlamentului de la Chisinau, din partea Partidului Comunistilor si deputatul Partidului Popular Crestin Democrat, Vlad Cubreacov.

 

Ei au declarat la o conferinta de presa ca reprezentantii Comisiei au salutat stabilitatea politica la care s-a ajuns in Republica Moldova in urma alegerilor parlamentare din 6 martie anul curent, insa au subliniat ca autoritatile de la Chisinau mai au inca multe de facut in materie de reforme democratice.

 

Deputata comunista Maria Postoico spune ca este vorba, in primul rand, despre asigurarea unei justitii independente, autonomia locala si pluralismul si independenta posturilor publice de radio si televiziune. Maria Postoico a asigurat, insa, ca aceste deficiente vor fi lichidate in cel mai scurt timp, intrucat partidul de guvernamant, al Comunistilor, trebuie sa-si onoreze nu doar obligatiunile asumate fata de Consiliul Europei, ci si fata de PPCD care a sustinut candidatura lui Vladimir Voronin, liderul Partidului Comunistilor, la alegerile prezidentiale din 4 aprilie. Maria Postoico.

 

Este in interesul nostru, fiindca, dupa cum cunoasteti, noi avem restantele acestea chiar fata de partenerii nostri politici de aici din Parlament. Un set de legi care necesita modificari radicale si care trebuie adus in concordanta cu standardele europene. Vreau sa remarc faptul ca, in primul rand noi trebuie sa fim constienti de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o nu doar fata de Uniunea Europeana, ci chiar fata de poporul nostru.

 

La randul sau, deputatul PPCD, Vlad Cubreacov, a afirmat ca Republica Moldova va depasi faza de stat monitorizat de catre Consiliul Europei numai daca parlamentul va adopta aceste legi reformatoare

 

In cazul in care Republica Moldova va avansa serios pe calea transformarilor democratice si-si va asigura cadrul legislativ la normele Consiliului Europei, acest fapt va permite intr-un timp relativ scurt suspendarea monitorizarii pentru tara noastra si trecerea in faza de post-monitorizare. S-a spus ca pentru moment este prematur sa punem aceasta problema oficial, dar, probabil, este de asteptat ca in luna octombrie, cu ocazia sesiunii ordinare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei mai multi membri ai Adunarii, inclusiv membri ai Comisiei de monitorizare si membri ai delegatiei Republicii Moldova sa abordeze aceasta chestiune.

 

Potrivit lui Vlad Cubreacov, una dintre cele mai importante reforme democratice ar urma sa se produca la posturile nationale de radio si televiziune, reforma care ar asigura transformarea acestor posturi intr-un serviciu mass-media cu adevarat independent si profesionist, spune deputatul PPCD.

 

In replica, presedintele Companiei „Teleradio Moldova”, Ilie Telescu, sustine ca starea de lucruri la posturile nationale de radio si televiziune, devenite publice prin lege acum un an, nu este chiar atat de proasta, in pofida mai multor probleme cu care se confrunta. Ilie Telescu.

 

Nu poti peste noapte prin decret crea o institutie publica. Dupa 15 ani, cand in acest colectiv au avut loc diferite procese, procese care au fost legate si de cei care au fost la putere, indiferent de faptul ca erau in opozitie, ca nu erau in opozitie. Adica, cand existau niste rigori si niste principii cu totul diferite de cele care trebuie sa fie in institutia publica. Deci, este un proces greu, anevoios, dar, din punctul meu de vedere, eu cred ca sunt progrese si sunt momente pozitive.

 

Discutiile despre necesitatea unei reforme radicale la posturile nationale de radio si televiziune se poarta intre putere si opozitie de mai multi ani, iar acum ele par sa fi ajuns sa reprezinte un test al autenticitatii virajului european al Partidului Comunistilor din ultimii doi ani.

no logo by BBC

Comments

No comments yet


Post new comment
Name
E-mail
Comment
Stiri
Tigari de contrabanda de zeci de mii de euro din Moldova depistate la vama Galati
Poitistii romani au capturat tigari de contrabanda din Moldova de circa 30 mii de euro
„Trei teroristi din Moldova au incercat sa forteze granita de est a Romaniei”
UE a aprobat observatori pe frontiera dintre Republica Moldova si Ucraina
Tinerii din Moldova, care vor sa treaca ilegal Prutul in Romania, aleg calea apei
248 de elevi basarabeni vor studia la Iasi
Doi tineri din Moldova s-au ales cu dosare penale pentru trecerea ilegala a granitei
Si politistii din Basarabia vor avea un cod deontologic
“Zilele Dreptului de a sti” se vor desfasura in Moldova
Captura record de moldoveni
Teatrul Luceafarul din Chisinau, invitat de onoare in Belarus
Chisinaul se consulta cu Bucurestiul in planul de actiuni al parteneriatului Moldova-NATO
Moldova a vrut sa vada cum ii sprijina Romania in procesul de integrare
Regimul de la Tiraspol publica datele recensamantului
65 de ani de activitate pentru Moldpres
In regiunea transnistreana locuiesc peste jumatate de milion de persoane
Presa scolara ia amploare la Ungheni
Chisinau: proiect de lege pentru despagubirea proprietarilor deposedati de comunisti
O moldoveanca a dat SIDA la 200 de ucraineni
Adrian Cioroianu spune ca planul lui Adrian Severin privind Transnistria a fost propus si de analisti rusi

Top 5 articole
Protestele detinutilor par sa fi luat sfarsit / 12781
Cricova, capitala cramelor / 12138
Producatorii de vin si divin din Ucraina s-au suparat pe colegii lor din Moldova / 11973
Cine face arbitrajul in Moldova? / 11381
Statul roman isi bate joc de basarabenii care vor cetatenia romana / 10551

parrtner

 


XStrafer's WebPlace: Unconformable Point of view

DECA-press news agency

The Internet Access And Training Program (IATP) is a program of the Bureau of Educational & Cultural Affairs (ECA), US Department of State, funded under the Freedom Support Act (FSA). IATP is administered by the International Research & Exchanges Board (IREX) developed by vatik