Home Stiri Despre proect Search
Acest proiect este derulat cu sustinerea IREX si a Agentiei de stiri DECA-Press
2005-10-03 11:59:54 Ai cui sunt si ce-a mai ramas din romanii de pretutindeni?

George DAMIAN

Romanii dispar. Se evapora din toate statisticile tarilor care au frontiera comuna cu Romania. Metodele folosite sunt cunoscute de zeci de ani si aplicate cu aceeasi indarjire indiferent de reglementarile europene care incearca sa evite o noua incrancenare pe motive etnice. In primul rand deznationalizare: obstructionarea accesului la studii si presa in limba materna. In al doilea rand, tertipuri pseudo-istorice prin care romanii nu mai sunt romani.

Dupa mult deplansul Tratat de la Trianon, in Ungaria au mai ramas circa 200.000 de etnici romani. Faptul a fost confirmat indirect si de comisia de experti britanici care au stabilit granita de demarcatie etnica cu 10-15 km mai la vest decat actuala granita, aproape de linia convenita in tratatul semnat de Romania cu Antanta, in 1916. Greco-catolicii din Campia Tisei si-au pierdut dreptul la autoconducere prin bula "Christi fidei Graece", din 1912, prin care au fost transferati episcopiei unguresti de Haidudorog. Azi sunt inregistrati in aceasta episcopie peste 500.000 de greco-catolici complet maghiarizati. In Ungaria de azi mai sunt putin peste 10.000 de etnici romani.

In Serbia romanii se gasesc in numar mare in doua provincii: Voivodina si Valea Timocului. In Voivodina, care nu are granita comuna cu Romania, vorbitorii de limba romana si-au pastrat in documentele oficiale denumirea de romani, insa pe Valea Timocului situatia s-a schimbat - au fost transformati in vlahi.

Intemeietorul statului sarb, Milos Obrenovici, a fost cel care a initiat un program agresiv de asimilare fortata a romanilor din Timoc, la inceputul secolului al XIX-lea. Invatatorii romani sunt inlocuiti de sarbi, care nu vorbeau romana. Preotii romani sunt alungati in Romania, fiind inlocuiti de preoti slavi, iar serviciul religios a inceput sa fie sustinut in limba slavona. Procesul de asimilare fortata a romanilor din Timoc a durat zeci de ani si a crescut in intensitate si complexitate. Comunitatiile romane au continuat sa tipareasca insa ziarul "Vorba Noastra", la Zaiecar (dar acesta a fost interzis incepand cu anul 1848, la fel ca ziarul bilingv "Bilten din Pozarevat). In aceeasi perioada, in recensamintele oficiale, comunitatea romana scade de la 93.444 de locuitori in 1948 la 1369 in 1961. Astazi mai sunt in Timoc 42.000 de vorbitori de limba romana recunoscuti ca vlahi de autoritatile sarbe.

Primul recensamant din Bulgaria, realizat in 1905, mentioneaza existenta a 80.000 de etnici romani, cifra care apare si in statisticile de dupa 1910. Numarul romanilor din Bulgaria scade brusc dupa 1920, fiind redus la 57.000. In 1926, statul bulgar recunostea prezenta a 83.000 de romani. Ultimele recensaminte pe criterii etnice din Bulgaria, care dateaza din 1965, mentioneaza existenta a 6000 de romani. In prezent, Constitutia bulgara nu recunoaste existenta minoritatilor etnice.

Guvernantii ucraineni se dovedesc unii dintre cei mai aprigi sustinatori ai teoriilor staliniste. Teoria moldovenismului le vine manusa, asa ca recensamantul oficial inregistreaza in Ucraina 324.000 de moldoveni si doar 135.000 de romani. Una peste alta, romanii ar fi a treia comunitate etnica dupa ucraineni si rusi, fiind in numar de 459.000, insa o astfel de situatie nu convine deloc Kievului.

Cat despre Basarabia - din 1924 incoace, un fel de Transnistria Mare -, evident ca si aici teoria moldovenismului a prins cu succes: oligarhii post-sovietici sunt cat se poate de fericiti cu situatia actuala, nu au de gand sa se converteasca la romanism. In plus, intreaga economie a Republicii Moldova, asa-zis independente, este inghitita de afaceristi rusi - in consecinta piata mass-media este dominata de reclame rusesti, cu alte cuvinte de presa in limba rusa.

Ultimii 15 ani de libertate nu au adus nimic nou pentru romanii din jurul granitelor: atitudinea statelor in care locuiesc nu s-a modificat absolut deloc. Evolutiile demografice din ultima suta de ani, cel putin dupa cum sunt reflectate in recensamintele oficiale, sunt absolut aberante - numarul romanilor scade incontinuu, contrazicand orice fel de legi statistice. Din toate partile se aud voci care vorbesc de "genocidul cultural" impotriva minoritatilor din Romania, insa nimeni nu vorbeste de statisticile din Ungaria, Serbia, Bulgaria sau Ucraina. Politica dusa dupa decembrie 1989 de catre autoritatile de la Bucuresti, apropiate mai curand de Rusia decat de Romania, a fost cea de asternere a valului uitarii. In ultimii 15 ani au fost pierduti romanii din jurul granitelor. S-a ridicat valul dupa decembrie 2004?

no logo by Ziua

Comments

No comments yet


Post new comment
Name
E-mail
Comment
Stiri
Tigari de contrabanda de zeci de mii de euro din Moldova depistate la vama Galati
Poitistii romani au capturat tigari de contrabanda din Moldova de circa 30 mii de euro
„Trei teroristi din Moldova au incercat sa forteze granita de est a Romaniei”
UE a aprobat observatori pe frontiera dintre Republica Moldova si Ucraina
Tinerii din Moldova, care vor sa treaca ilegal Prutul in Romania, aleg calea apei
248 de elevi basarabeni vor studia la Iasi
Doi tineri din Moldova s-au ales cu dosare penale pentru trecerea ilegala a granitei
Si politistii din Basarabia vor avea un cod deontologic
“Zilele Dreptului de a sti” se vor desfasura in Moldova
Captura record de moldoveni
Teatrul Luceafarul din Chisinau, invitat de onoare in Belarus
Chisinaul se consulta cu Bucurestiul in planul de actiuni al parteneriatului Moldova-NATO
Moldova a vrut sa vada cum ii sprijina Romania in procesul de integrare
Regimul de la Tiraspol publica datele recensamantului
65 de ani de activitate pentru Moldpres
In regiunea transnistreana locuiesc peste jumatate de milion de persoane
Presa scolara ia amploare la Ungheni
Chisinau: proiect de lege pentru despagubirea proprietarilor deposedati de comunisti
O moldoveanca a dat SIDA la 200 de ucraineni
Adrian Cioroianu spune ca planul lui Adrian Severin privind Transnistria a fost propus si de analisti rusi

Top 5 articole
Protestele detinutilor par sa fi luat sfarsit / 12781
Cricova, capitala cramelor / 12138
Producatorii de vin si divin din Ucraina s-au suparat pe colegii lor din Moldova / 11973
Cine face arbitrajul in Moldova? / 11381
Statul roman isi bate joc de basarabenii care vor cetatenia romana / 10551

parrtner

 


XStrafer's WebPlace: Unconformable Point of view

DECA-press news agency