Home Stiri Despre proect Search
Acest proiect este derulat cu sustinerea IREX si a Agentiei de stiri DECA-Press
2005-10-03 17:24:16 Potiomkin la alegeri in Transnistria

Radio Free Europe

Septembrie 30, 2005

Ora Moldovei

Vladimir Socor

 

Discutiile prea teoretice despre modificarea formatului negocierilor au abatut atentia de la o problema de ordin practic careia trebuie sa-i facem fatza acum. Se contureaza din ce in ce mai clara intentia Kievului si a OSCE sa monitorizeze alegeri in Transnistria in anul 2006, cu scopul de a recunoaste alegerile ca valabile din punct de vedere democratic si a legifera rezultatele acestora. Nu in Decembrie 2005, ci in 2006.

 

Desigur, e de neconceput sa apara brusc in 2006 conditiile necesare pentru alegeri democratice in Transnistria. Totusi, serviciile de securitate si “tehnologii politici” ai Moscovei si Tiraspolului ar putea sa construiasca la repezeala o butaforie in stilul lui Potiomkin cu zugraveala democratica in Transnistria, ca sa obtina recunoasterea alegerilor si legiferarea structurilor existente. Ei spera ca Kievul si OSCE vor binecuvanta asemenea “democratizare.”

 

In realitate, Kievul oficial a pierdut autoritatea morala si politica de a face pe campionul democratizarii, inclusiv in Republica Moldova pe malul sting al Nistrului. Revolutia oranj din Ucraina, in loc sa-si indeplineasca programul democratic, s-a infundat in scandaluri de coruptie si “biznes” tenebru, iar Kievul cocheteaza acum si pe planul politic cu Moscova.

 

Saptamina trecuta, presedintele Iuscenko a semnat un acord politic cu adversarul sau de anul trecut, candidatul pro-moscovit Ianukovici, al carui aparat administrativ falsificase alegerea prezidentiala. Pedepsirea penala a fraudelor electorale a fost una dintre lozincile de frunte ale revolutiei oranj. Acum insa, potrivit acordului Iuscenko-Ianukovici, toate delictele de frauda electorala de anul trecut se amnistiaza, dosarele penale se inchid. Din oportunism politic, presedintele oranj devine salvatorul falsificatorilor electorali din Ucraina.

 

In aceasta situatie, cine ar mai putea crede ca Ucraina va avea grija ca alegerile din Transnistria sa fie democratice si corecte ?

 

Cineva a declarat ca cei care ar fi invitati sa monitorizeze alegeri in Transnistria, citez, “vor trebui sa se conduca de normele dreptului international, care nu ingaduie nici un fel de monitorizare a alegerilor in regiunile separatiste, daca alegerile nu sint monitorizate de OSCE.” Aceasta afirmatie e gresita. Potrivit dreptului international, numai statul suveran --- in cazul nostru, Republica Moldova in stinga Nistrului --- are dreptul sa invite sau sa nu invite observatori la orice alegeri desfasurate pe teritoriul care in mod legal face parte din statul suveran. Organizatiile care  respecta dreptul international nu pot si nici nu incearca sa monitorizeze alegeri fara invitatia statului suveran.

 

Din acest motiv, nici o organizatie internationala --- nici macar OSCE --- nu a cutezat sa propuna Georgiei, sau Azerbaijanului de exemplu, sa permita monitorizarea unor alegeri in Abhazia, Osetia de Sud, sau Karabah. Republica Moldova nicidecum nu trebuie sa accepte sa devina iarasi, precum a mai fost, obiectul unor experimente pe socoteala propriei ei suveranitati statale.

 

“Republica Moldova nu va mai fi niciodata obiectul unor jocuri geopolitice”, a declarat presedintele Vladimir Voronin in parlamentul republicii. Memorabilele cuvinte ale presedintelui trebuie sa dea de gindit celor care planuiesc sa monitorizeze si sa recunoasca alegeri potiomkiniste in Transnistria anul viitor.

no logo by Radio Free Europe

Comments

No comments yet


Post new comment
Name
E-mail
Comment
Stiri
Tigari de contrabanda de zeci de mii de euro din Moldova depistate la vama Galati
Poitistii romani au capturat tigari de contrabanda din Moldova de circa 30 mii de euro
„Trei teroristi din Moldova au incercat sa forteze granita de est a Romaniei”
UE a aprobat observatori pe frontiera dintre Republica Moldova si Ucraina
Tinerii din Moldova, care vor sa treaca ilegal Prutul in Romania, aleg calea apei
248 de elevi basarabeni vor studia la Iasi
Doi tineri din Moldova s-au ales cu dosare penale pentru trecerea ilegala a granitei
Si politistii din Basarabia vor avea un cod deontologic
“Zilele Dreptului de a sti” se vor desfasura in Moldova
Captura record de moldoveni
Teatrul Luceafarul din Chisinau, invitat de onoare in Belarus
Chisinaul se consulta cu Bucurestiul in planul de actiuni al parteneriatului Moldova-NATO
Moldova a vrut sa vada cum ii sprijina Romania in procesul de integrare
Regimul de la Tiraspol publica datele recensamantului
65 de ani de activitate pentru Moldpres
In regiunea transnistreana locuiesc peste jumatate de milion de persoane
Presa scolara ia amploare la Ungheni
Chisinau: proiect de lege pentru despagubirea proprietarilor deposedati de comunisti
O moldoveanca a dat SIDA la 200 de ucraineni
Adrian Cioroianu spune ca planul lui Adrian Severin privind Transnistria a fost propus si de analisti rusi

Top 5 articole
Protestele detinutilor par sa fi luat sfarsit / 12781
Cricova, capitala cramelor / 12138
Producatorii de vin si divin din Ucraina s-au suparat pe colegii lor din Moldova / 11973
Cine face arbitrajul in Moldova? / 11381
Statul roman isi bate joc de basarabenii care vor cetatenia romana / 10551

parrtner

 


XStrafer's WebPlace: Unconformable Point of view

DECA-press news agency